top of page
  • SzerzƑ kĂ©peAron Sonfalvi

Az Ășj reptĂ©ri expresszjĂĄrat buszai

FrissĂ­tve: 2020. nov. 17.


2017. jĂșlius 8-ĂĄn egy ĂłriĂĄsi Ă©s rĂ©gĂłta tĂĄtongĂł Ʊrt szĂŒntettek meg Budapesten: elindult a _valĂłdi_ reptĂ©ri expresszbusz 100E jelzĂ©ssel, közvetlen kapcsolatot lĂ©tesĂ­tve a BelvĂĄrossal. A viszonylatra beĂĄllĂ­tott jĂĄrmƱvek kĂŒlsƑ-belsƑ megjelenĂ©se olvashatĂł a tovĂĄbbiakban.


A jĂĄrat beindulĂĄsa mĂĄr nem Ășj informĂĄciĂł, ahogy a buszok kinĂ©zete sem, feltĂ©telezem minden Ă©rdeklƑdƑ talĂĄlkozott mĂĄr legalĂĄbb egy fĂ©nykĂ©ppel a jĂĄrmƱvekrƑl (ha mĂ©gsem, lejjebb görgetve fog). Azonban mi az, amiben Ășgy kĂŒlsƑleg, mind belsƑleg lehetne javĂ­tani a szolgĂĄltatĂĄs szĂ­nvonalĂĄn? És itt most szigorĂșan csak a jĂĄrmƱvekre kiĂ©lezve. (Akit a közlekedĂ©ses rĂ©sze Ă©rdekel [menetrend, követĂ©si idƑ, megĂĄllĂłk, etc.], annak a KözlekedƑ Tömeg blogot ajĂĄnlom, ahol ezekrƑl Ă­rnak.)

AprĂł kitekintĂ©s: nem hivatalos elƑdjĂ©nek tekinthetƑ a 2015-ben mindössze 5 napig lĂ©tezett 200K jĂĄrat, mely ugyanezen a vonalvezetĂ©sen, nĂ©gy köztes megĂĄllĂłval Ă©rte el a repĂŒlƑtĂ©r 2-es terminĂĄljĂĄt.  Egy kis repĂŒlƑtĂ©ri buszjĂĄrat törtĂ©nelem (IstvĂĄnfi PĂ©ter Ă­rĂĄsa).

A jĂĄrmƱparkot a megbĂ­zott a VT-Arriva Kft. a 2015-ben beszerzett, Ă©s 2015 – 2016 folyamĂĄn ĂŒzembe ĂĄllĂ­tott 132 darab Mercedes-Benz Conecto G-bƑl ĂĄllĂ­tja ki. A cĂ©gnek a megrendelƑvel kötött közszolgĂĄltatĂĄsi szerzƑdĂ©s szerint 120 darab buszt kell kiadnia naponta maximĂĄlisan, Ă­gy nem csökkent az alacsony padlĂłs buszok szĂĄma a vĂĄrosban elmĂ©letileg. A viszonylatra delegĂĄlt buszok (5 darab + 2 darab tartalĂ©k) kaptak egy kisebb-nagyobb figyelemfelkeltƑ matricĂĄzĂĄst. A jĂĄrat eddigi rövid pĂĄlyafutĂĄsa alatt viszont mĂĄr fordult elƑ, hogy mĂĄshol bukkant fel a reptĂ©ri matricĂĄs csuklĂłs.

KĂŒlsƑleg a vonalra szĂĄnt jĂĄrmƱvek megjelenĂ©se.


A matricĂĄzĂĄs meglehetƑsen konzervatĂ­v Ă©s visszafogott lett, melyet szĂłvĂĄ is tettek buszos körökben, Ă­gy nĂ©gy lehetsĂ©ges sajĂĄt elkĂ©pzelĂ©ssel ĂĄllt elƑ az Omnibusz egyik szerkesztƑje.

NĂ©gy egyĂ©ni elkĂ©pzelĂ©s. HatĂĄrozottabban figyelemfelkeltƑbbek + a homlokfalon is ott a lĂ©nyeg: Airport shuttle/express. Grafika: facebook.com/Omnibusz.


A jelenlegi matricĂĄzĂĄs egyik nagy hiĂĄnyossĂĄga, hogy a homlokfalon semmi nem hirdeti (a kijelzƑt kivĂ©ve), hogy reptĂ©ri expresszjĂĄratrĂłl van szĂł. NĂ©mi rugalmassĂĄggal, a „Budapest” Ă©s a BKK matrica elhagyĂĄsĂĄval az ezek helyĂ©re felsimĂ­tott „Airport <-> City centre” matrica azonnal megoldanĂĄ ezt a problĂ©mĂĄt.

Mintha az Alaptörvénybe foglalt tény lenne, hogy Budapest-matrica _kell_ minden égkék buszra. Sokkal hasznosabb lenne egy "Airport express" felirat, vagy akårmi hasonló.


Az utastĂ©rben nem variĂĄltak ĂĄt semmit a bevetĂ©sĂŒk elƑtt, noha reptĂ©rre jellemzƑen legalĂĄbb egy bƑrönddel mennek az emberek, ha nem többel. CĂ©lszerƱ lenne kiszerelni pĂ©ldĂĄul a 3-as ajtĂłval szemközti ĂŒlĂ©seket, Ă©s egy, mĂĄr nem teljesen ismeretlen poggyĂĄsztartĂłt beszerelni a helyĂ©re, legalĂĄbb az 5 ĂĄllandĂł kocsiban.

Az utastĂ©r megjelenĂ©se Ă©s kialakĂ­tĂĄsa. A mĂĄsodik ajtĂłval szemben (Ă©s felszĂĄllĂĄs utĂĄn attĂłl jobbra) van hely bƑröndöknek, de hĂĄtul nem kifejezetten elƑnyös a kialakĂ­tĂĄs.


Ez az ĂŒlĂ©striĂł nyugodtan tĂĄvozhatna. Persze, ehhez Ășjra kellene vizsgĂĄztatni a buszokat, de mindenkĂ©ppen elƑnyĂ©re vĂĄlna a reptĂ©ri daraboknak. Pluszban pedig mehetne a poggyĂĄsztartĂł, lĂĄsd lentebb.


Ilyenek voltak egy ideig a 200E-n közlekedƑ Volvo 7700A-kon, Ă©s egy miniatƱr vĂĄltozata az elsƑ, dedikĂĄlt ReptĂ©r-buszon is volt (ez lett kĂ©sƑbb a 200E), melyen mĂ©g Ikarus 435-ösök közlekedtek. Az alacsony padlĂłs buszok folyosĂłi amĂșgy is szƱkek, egy bƑrönddel mĂĄr teljesen el lehet zĂĄrni a közlekedƑ sĂĄvokat az utastĂ©rben.

Egy elég kisméretƱ poggyåsztartó egy ex-Reptér-buszos Ikarus 435-ösön a B híd kerékjårati dobjån.


Jóval nagyobb darabokat építettek be a 200E-re szånt Volvo 7700A-kba. A jårmƱcserék alkalmåval egy ideig még åtszerelték ezeket, azonban egy-két éve teljesen eltƱntek a poggyåsztartók.


KĂŒlön pozitĂ­vumkĂ©nt kiemelnĂ©m Ă­gy a vĂ©gĂ©n, hogy a lehetƑsĂ©gek közĂŒl (utastĂ©r kialakĂ­tĂĄs szempontjĂĄbĂłl) a legjobb tĂ­pust vĂĄlasztottĂĄk ki a feladatra, noha nem lenne olyan tĂĄvoli az sem, ha kifejezetten Ășj jĂĄrmƱveket kĂ­vĂĄnt volna meg a szerzƑdĂ©s, erre a feladatra szabva az utasteret, esetleg hosszabb vĂĄltóåttĂ©telezĂ©ssel. SzemĂ©ly szerint örĂŒlök, hogy vĂ©gre valĂłdi (nyugati szĂ­nvonalĂș) lehetƑsĂ©g is adott az egyre növekvƑ forgalmat bonyolĂ­tĂł reptĂ©r elĂ©rĂ©sĂ©re, mert az M3 + 200E kombinĂĄciĂł (azok menetideje valamint ĂĄllapota) elĂ©g lehangolĂł.


KorrekciĂł [2017.08.12.]: tĂ©vesen azt Ă­rtam, hogy _minden_ 7700A-bĂłl kikerĂŒlt a poggyĂĄsztartĂł. Ez nem igaz, egyes darabokban mĂ©g mindig megtalĂĄlhatĂł (pl. FKU-929).



169 megtekintés0 hozzåszólås

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page