top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

100 darab új helyközi Setra

Frissítve: 2020. nov. 15.

100setra_5.jpg

Régóta visszatérő téma az új buszok vásárlásának vitathatatlan szükségessége a volán- és városi társaságok körében. Az elmúlt években elkezdtek locsolni egy kis vizet az elapadt tengerbe, így beszerzett a Volán Buszpark Kft. néhány száz Credót, valamint pár tucat távolsági közlekedésre alkalmas buszt is – kiegészítve ezeket pár száz használt miniflottával. Új csuklós busz viszont érdeklődés hiányában nem érkezett pár éve már. A helyközi közlekedésben mostanra minden társaságnál „alap” lett (értsd: megjelent) az Econell 12 + Inovell 12. Ezért is volt meglepő – és egyben nehezen hihető elsőre – a 100 darab, helyközi kialakítású Setra beszerzésének terve.

100setra_9.jpg

A kompakt LE-kialakítású, kétajtós helyközi buszt 2014-ben mutatta be az Evobus. A konszern másik nagy gyártójának termékkínálatában is elérhető LE helyközi busz (Citaro LE): ezért nem kifejezetten slágertermék az S 415 LE Business. (Nagyobb számban a cseh ICOM társaság vásárolt, melynek előző flottája itthon landolt szinte teljes egészében.)


A típus kifutó modellnek számít, bár az 500-as sorozatú variánsa még (?) nem készült el. Itthon a helyközi 400-as a 2016-os Busexpón tűnt fel az elmúlt években, illetve a Trans-Tour Kft. vásárolt két darabot a nyíregyházi koncessziós járataira. Egyébként az árfekvése miatt nem nagyon jött szóba a hazai tendereken eddig, ezúttal vélhetően kifutó-jellege miatt esett rá a választás.

Csillogó új busz, elégedett sofőr, működő kijelző már az első napon. Rég volt ilyen ‘együttállás‘.

A Volánbusz Zrt-nek szánt példányokon 45 ülőhely található 36 állóhely mellett. Az erőforrás a Daimler OM 936-os, 220 kW-os dízelmotorja, 8-fokozatú automataváltóval párosítva. A buszok beszerzésének konstrukciójáról nincs bővebb információm: az bizonyos, hogy lízingelt darabok.

Az új buszok első utasforgalmi menete március 14-én délután volt, a Stadionoktól induló 485-ös (Budapest – Tápiószentmárton), 486-os (Budapest – Tóalmás) Budapest – Buják és Budapest – Jászberény viszonylatokon. A jövőben még várható, hogy a zsámbéki medencében is felbukkannak, leváltva a használt MAN A78-asokat. A pesti oldalon a kilehelt lelkű ex-Bundeswehr MAN-eket, valamint az ex-ICOM Intourókat váltják.


A piacnyitás aktuális kitűzött dátuma – a sorok írásakor – 2021. január 1-je: ettől a naptól kezdve bármely európai buszos cég (például Arriva, Keolis, Veolia, Connexxion, etc) szolgáltathat a térségekre (régiókra) felosztott viszonylatokon (természetesen amennyiben a pályázaton győzedelmeskednek). Értelemszerűen ahhoz, hogy a hazai többségi tulajdonú vállalatok (mint például a Volánbusz) is indulni tudjanak egy ilyen pályázaton, nem hátrány, ha a megajánlott flotta átlagéletkora alacsony. Az utóbbi másfél évben elkezdték komolyabban venni a közforgalmú járműállomány vérfrissítését. És a felállás, hogy részben hazait veszünk (lásd legutóbb a 120 új Econellt), és részben pedig nyugati gyártmányokat (ezek a Setrák, vagy éppen a valódi távolsági buszokként aposztrofálható Tourlinerek), már-már halvány koncepcióra enged következtetni.

100setra_8.jpg

Korrekció [2019.03.15.]: a piacnyitás jelenleg tervezett kezdeti dátuma 2021. január 1-je helyesen (2020. január 1. szerepelt eddig).



471 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page