top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

52 darab Credobus | Econell 10 bejelentése

Frissítve: 2020. nov. 17.

Az első adag, új járműcsaládba tartozó Credo beszerzése a cégcsoportnak tavaly volt [1], melyet idén követett újabb 52 darab Inovell 12 + Econell 12. Ha egy volánra vetítve nézzük a darabszámot, akkor „jól hangzik”, ám három megye osztozott rajtuk, szóval „csepp a tengerben”, de mindenképpen olyan „csepp”, aminek örülnek az üzemeltetők. Először augusztus végén került napvilágra [2], hogy ismét a Kravtex szállíthat, majd a buszok első adagjának legyártása és leszállítása szeptember végére történt meg [3], ekkor volt is egy sajtó számára tartott átadási ünnepség Kaposváron, ahol a sajtó tagjai + a megjelent plénum egy próbautazásban is részt vehettek egy Econell-lel.


Noha a most érkezett darabok a laikusok számára totálisan ugyanolyanok, mint a 2015-ösök (MYR- és NBF-rendszámmező), annak ellenére tudnivaló, hogy ezek már mind Euro VI-os motorral szereltek. Külső megjelenésükben megkapták az új DDKK-logót + feliratot (legalábbis a Kaposos és a Pannonos területhez tartozó gépek). Ellenben sajnos a dobogó nélkül elérhető ülőhelyek (az Econell esetében értelemszerűen) még mindig kevesen vannak, pontosan ketten. Egy kistávolságban közlekedő - helyközi - busznál, 2016-ban viszont nem olyan megugorhatatlan újítás, hogy mondjuk ennek a jelenlegi mennyiségnek a háromszorosa vagy négyszerese legyen így beépítve. Remélhetőleg a jövőben csökkentik a padló alá helyezett szerkezeti egységek számát, hiszen más, hasonló portfóliójú gyártók is megtették már ezt. Ellenben műszaki újdonság, hogy év elejétől minden autóbuszukat ZF AS Tronic Lite "félautomata" vagy mn. robotizált váltóval szerelik - ezzel mondjuk tényleg faraghatnak a tüzelőanyag-fogyasztáson az üzemeltetők, ugyanis nem a sofőrre van bízva, hogy "kihúzatja" vagy kímélve vált, hanem az elektronikára.


Műszaki ismérvek [4] Econell 12

Motor: FPT NEF 6 (Euro VI), 6 728 ccm, soros, hathengeres, turbótöltött, Mmax = 1 000 Nm, Pmax = 210 kW; Váltó: ZF AS Tronic Lite 6AS1010BO; Mellső híd: Rába A-605;

Hátsó (hajtott) híd: Rába A-309.

Inovell 12

Motor: FPT NEF 6 (Euro VI), 6 728 ccm, soros, hathengeres, turbótöltött, Mmax = 1 000 Nm, Pmax = 235 kW.

A többi paraméter megegyezik az Econell 12-vel.

* * *


Október végére készült el 5 hónap fejlesztést követően az Econell 10 méteres változata, melyet elsőízben a DDKK Zrt. részére bocsájtott a gyártó tesztelés céljából [5]. Ez megint egy idézőjeles teszt, inkább bejáratásnak nevezném. Első négy napját Szekszárdon töltötte (ebből egyet munka nélkül a telephelyen), jelenleg Kaposváron van.


A gyártó egyetlen csatornán sem hozott nyilvánosságra menetrendet a buszhoz, de még leendő „honállomásait” sem tette közzé. Több EN 9,5-es (elődmodell) fut a DDKK-nál, így számomra nyilvánvaló lett volna, hogy ezek mellé/helyett osztják be (lenne mihez hasonlítani például), de egyelőre nem így történt.

Azon, hogy tesztbusz lévén - a méretén kívül - teljesen ugyanúgy néz ki, mint egy szériadarab (~fehér külső, sárga korlát), már túllendültem.

Az Econell 10-es. Forrás: Credo Bus and Coach (facebook.com)




Források:


[1] Új buszok tucatszámra (kapos.hu, 2015. 03. 11.)


[2] Új autóbuszok állnak forgalomba a Dél-dunántúli régióban (kapos.hu, 2016. 08. 24.)


[3] Megérkeztek az új távolsági buszok (kapos.hu, 2016. 09. 20.)


[4] Credo Bus and Coach - Credo Euro 6 (prospektus/technikai adatok)


[5] Credo Bus and Coach - Econell 10 tesztelésre átadása (facebook.com, 2016. 10. 28.)



176 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page