top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Automotive Hungary 2014

Frissítve: 2020. nov. 18.

Idén november 5-7. között került megszervezésre a Hungexpo területén az autóipari szakkiállítás. Elsősorban gyártók képviseltették magukat, a járművekkel kapcsolatosan a legszélesebb körben (alkatrészgyártók és komplett járműgyártók egyaránt).


Autóbuszos vonatkozásban itt debütált elsőként mind az Euro VI-os Rába-Molitus S91, mind pedig a T&J Busz Projekt Kft. Volvo 7900-as hibrid buszflottájának első elkészült és leszállított példánya.


Az S91 külsőre alig különbözik elődjétől, csupán egy újabb szellőzőrács került az ajtótlan oldalon a motortér-nyílásra. 

A 7900-asnak változott az utastere a - már féléve közlekedő - dízelekhez képest: Rába ülések kerültek bele, így már ténylegesen van benne - ha nem is magas arányban - de magyar hozzáadott érték. Az akkumulátor-csomag és annak menedzsmentje miatt a 2-es ajtó és a csukló között alacsonyabb a belmagasság, ez kissé nyomasztóan hat. Az indításjelzők pedig pici, piros, köralakú lámpatestekre lettek cserélve.

A továbbiakban pedig értesüléseim szerint tervek között szerepel a hajtott (C) és a B híd Rába portálhídra "cserélése". Ez nem csak a hazánkba kerülő 7900-asokban lenne így, hanem - betéve a választható specifikációk közé - más országok is rendelhetnék akár Rába-hidakkal is a buszaikat. Elsőként a Tüke Busz egyik 7900-asa alatt cserélték ki a hidakat Rába gyártmányúra, a tesztfutások elvégzéséhez, melyek eddig kielégítők a visszajelzések alapján.


A két Rábás vonatkozású autóbuszon kívül még az EvoPro cégcsoport Modulo hibridje is kint volt, méghozzá a másodikként legyártott példány, amely nem tisztán elektromos, hanem szintén hibrid (dízel-elektromos).


Bolygóműves automataváltó metszetben.



20 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page