top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Bátonyterenye helyi járat

Frissítve: 2023. dec. 3.

A településen először 1958. november 1-jén indult helyi járat. A bányászközség lakossága már jó ideje kérte, hogy legalább a község és a vasútállomás között létesítsenek autóbusz-járatot, mert nagyon rossz a több – egymástól távol eső – településrészből álló község sáros útjain gyalogolni. A kívánság teljesítéséhez 1958. őszére lett elegendő kocsija a 33. sz. AKÖV-nek. Október 7-én a tanács és az AKÖV illetékesei helyszíni bejárást tartottak és a következő útvonalban állapodtak meg: a járat Maconkáról indul, majd a Bányavárost és a Dózsa-telepet érintve a Vasútállomásig közlekedik. Az utat oda és vissza is megteszi minden érkező vonat esetében. Annak nem találtam nyomát, hogy milyen jármű közlekedett az új viszonylaton, de nem lenne túl meglepő, ha egy fakarusz lett volna.


Nógrád megye harmadik legnépesebb városának helyi járatát manapság a lista első (Salgótarján) és második (Balassagyarmat) helyezettjével egyetemben a Nógrád Volán Zrt. látja el, a legutóbbi megállapodás 2015. március 1-jén történt.


A településen – annak tagoltsága és kiterjedése miatt – indokolt a helyi járat, noha a 21-es út révén számos helyközi illetve távolsági járat halad át a városon, sok esetben pedig keresztül is vezették a járatok útvonalát a település belsőbb részein. A helyközi járatoknak jóval nagyobb szerepe van a város helyi közlekedésében: a dedikált helyi járatok ugyanis relatíve ritkán, és a legtöbb csak munkanapokon/iskolai előadási napokon közlekedik, meglehetősen kurta távolságokon.

A város és környezete. Térkép: Google Maps.


A városban volt telephelye a Nógrád Volánnak (Béke út 106-108. szám alatt), mely 1964-ben létesült. Egy gépkocsimosó, egy irodaépület, egy műhely- és irodaépület, valamint egy veszélyeshulladék-gyűjtő képezi részét. A rendeltetése szerint Nagybátony területén valamint a környéken foglalkoztatott mintegy száz jármű karbantartását látták itt el egészen 2007-ig. Ekkor integrálták a karbantartási feladatokat a salgótarjáni üzemegységhez, s a telephely csupán járművek tárolására szolgál napjainkban, illetve szabad területeit vállalkozóknak adják ki [1].

kxm-053_2.JPG

A 2013. február 1-jétől érvényes menetrend szerint 7 viszonylat van a városban, melyeken 2014-ben munkanapokon 42, szabad- és munkaszüneti napokon 15-15 járat közlekedett le [1], az alábbi viszonylatokon:

  • 1: Nagybátony, vasútállomás – Szorospatak;

  • 2: Nagybátony, vasútállomás – Maconka, Újtelep;

  • 3: Szorospatak – Kisterenye, vasútállomás;

  • 3A: Maconka, Újtelep – Szorospatak;

  • 3C: Nagybátony, Ózdi út 10. – Kisterenye, Jászai úti iskola;

  • 11: Kisterenye, vasútállomás – Szúpatak;

  • 11A: Kisterenye, Jászai úti iskola – Kisterenye, vasútállomás – Szúpatak.

Valójában számozásilag van csak hét járat, ugyanis egyes járatok útvonala eltérhet úgy, hogy ugyanazon a számon közlekedik le. Ehhez bővebben lásd a térképet, valamint a Nógrád Volán élőképes térképét. A 2016. január 4-étől érvényes menetrend ide kattintva érhető el (PDF). A megállókban a menetrend az esetek többségében megtalálható, az eső elleni védelemről pedig már-már műemléknek számító ’70-es évekbeli pavilonok gondoskodnak ott, ahol helyközi megálló is van.


A járatok ellátásához két darab autóbusz szükséges. Egyik a cég egyetlen MAN SL222-ese (HOP-067), mely 2001 óta itt közlekedik (előde egy 260-as volt [GFX-306]), míg másik egy Alfa Busz Localo. Utóbbi 2008-as elkészültét követően hosszú évekig a KXM-053-as rendszámú darab volt, a bejegyzés írásakor viszont a LUF-875-ös Localo dolgozott a helyi járaton. A Localók elődje egy 260-as volt (CCV-404), lásd lentebb. Az éppen aktuális járat számát nem jelenítik meg az autóbuszon, az MAN általában jelzés nélkül közlekedik, míg a Localo a “HELYI JÁRAT” kiírással a kijelzőin.

CCV-404 2007-ben a vasútállomáson. Fotó: bzsk.



A 2013. február 1-jétől érvényes díjszabás:

  • vonaljegy: 175 Ft;

  • havi bérlet (egyvonalas): 3 250 Ft;

  • havi bérlet (összvonalas): 4 555 Ft;

  • havi bérlet (tanuló és nyugdíjas): 1 365 Ft;

  • tanuló négyhavi bérlet: 5 412 Ft;

  • tanuló hathavi bérlet: 8 148 Ft.


2023. augusztus 5-étől a 11/11A viszonylatokat megszüntették, helyette a 3055-ös számú helyközi járat közlekedik Szúpatakra, melyen a város közigazgatási határán belül elfogadják a helyi jegyeket és bérleteket.




Felhasznált irodalom:


[1] Úti Csaba Mihály: Tájékoztató a Középkelet-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. Nógrád megyei tevékenységéről. (KMKK Zrt., Szolnok, 2015.) [PDF]


Volán Újság I. évfolyam 2. szám (2013. december) [PDF]


Az első bekezdés forrása itt.

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page