top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Egy buszmosás esete | BPO-872

Frissítve: 2020. nov. 17.

A BKV Zrt. büdzséjébe az utóbbi években sajnos nem fér bele az autóbuszok kiadós, alapos és rendszeres takarítása, olyan szinten, amelyre egyetlen utasnak sem lehetne panasza. Viszont egyetlen óbudai 280-as 2009 novemberében kifogástalan külső- és belső megjelenéssel vette fel a következő szolgálatot a beosztott jármű vezetőjével.


Ez a bizonyos autóbusz azért „érdemelte ki”, hogy évek óta nem látott tisztasággal gördüljön ki, mert 2009. december 12-én volt 20 éve, hogy állományba vette a BKV Zrt., s mert mellesleg személyes favoritom volt. Ennek apropóján egyeztettem a szükséges szervekkel, ezt követően egy lelkes segítőtársammal, valamint egy, a telephely által delegált takarítóval hárman kívülről s belülről egyaránt kezelésbe vettük egy szombati napon a csuklós igáslovat. Nem lepődtem meg, amikor a telephelyen viszont így tettek megkeresésem okán: egy személyes megbeszélés keretében kívántak meggyőződni arról, hogy ezt komolyan gondolom-e. Az ipari tisztítószereket és eszközöket a Cég biztosította, én csak egy-két apróságot vittem.

Werkfotók belülről...


Az utastérben kezdődött az egész, plafontól lefelé haladva minden tisztításra került. Az üléshuzatok kimaradtak a teljes procedúrából, mitöbb, kínosan ügyelni kellett rá, hogy lehetőleg egy csepp víz se jusson rájuk, hiszen – ha másnap, azaz vasárnap nem is, de – hétfőn biztosan munkába kell állnia, és addig nem száradna ki a szivacs. Én sem szívesen lennék az az utas, aki egy nedves ülésre leül, és aztán morfondírozik rajta, hogy csak víz volt-e benne vagy vajon esetleg némi kétes eredetű folyadék…

...és werkfotók kívülről.


Aztán természetesen kívülről is lemostuk a buszt. A tisztítást követően egy-két tájékoztató feliratot sem voltunk restek pótolni az utastérben, melyeket lelkes segédem hozott. Ugyanis a 2007-es kecskeméti felújításán rákerült matricák jelentős része már hiányzott. Végezetül egy kis műszerfal-ápoláson is átesett – bár egyes panelek alig álltak már a helyükön. Tag-ek szerencsére csak elenyésző számban voltak rajta, de azt a keveset sem tudtuk eltüntetni: nem volt raktáron oldószer, ahogy nálam sem.

Nem autentikus darabok, de 2009-ben ez volt a "szabvány".


A munkahely kitakarítva, lekenve. 


Hétfőn határozottan öröm volt ránézni, az átlagos, „novemberi kinézetű” buszok között elég feltűnő jelenség volt – nekem. Hogy bárki másnak feltűnt-e? Nem hiszem. Az bőven elég volt, hogy én és a két segítőm tudtuk, hogy ez – és ilyen – egy tiszta busz:

Remélem aznap az összes légy kitörte a lábát a karosszériára szállva. Kicsit rontja az összképet a lökhárítóról hiányzó néhány gumielem.


202 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page