top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

CAF Urbos 3/5 Budapesten

Frissítve: 2020. nov. 18.

Várva várt esemény a városi vaskerekűek világában: 2006 után ismét új villamos kezdte meg pályafutását Budapesten. A hivatalos átadással egybekötött első (fél-) üzemnapjuk tegnap volt, ma pedig már teljes értékű, reggeltől induló üzemnapját tölti a 2201-es és a 2202-es pályaszámú CAF Urbos 3 a 3-as villamos vonalán. További darabok fokozatosan állnak majd hadrendbe a 3-ason a következő hónapokban, illetve a Budai Fonódó elkészülte után a 19-esen és a 61-esen is feltűnnek majd. Az 56 méteresek közül az első várhatóan márciusban kezdi meg az utasszállítást az 1-esen.

Próbajárat 2015. július 3-án a Flórián téren...


...és 2015. szeptember 16-án az Óbudai rendelőintézetnél.


Az utastér összképe kellemesebb benyomást nyújt, mint a Combinók esetében, talán a világosabb anyagok teszik meg hatásukat (és a fehér padlóburkolat is sokat javít a helyzeten). Az üléskiosztás nem a legszerencsésebb, a dupla-másfeles ülések között igen szűk keresztmetszetek adódnak sajnos. Az utastájékoztatás a kipróbált darabon csak audio-alapon működött, a kijelzők üresen díszelegtek az adott menet alkalmával. A külső kijelzővel is adódtak gondok, járatszámot nem írt az egyik irányba. 

Az utastér.


Az új irányzat keretében utastéri kamerák ebben is vannak, mitöbb, a visszapillantó tükrök helyett is kamerákat szereltek rá, melyeknek képeit a műszerasztal két oldalán egy-egy hosszúkás monitor jeleníti meg. 

Pilóta kezelőszervei, két oldalt a visszapillantók.


Ötletes - és talán jobb - a helykihasználás a forgózsámolyok környezetében elhelyezett fenéktámasszal, de nem mindegyiknél, van, ahova ülések kerültek. De több hely van a lábaknak, mint a Combinókon.

Fenéktámasz az egyik "beugróban".


Összességében azért bízom benne, hogy az opció is lehívásra kerül (+ 77 darab), mert villamosokra (is) égető szükség lenne a Fővárosban.


További képek a második napjukról:




129 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page