top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Conecto NGT teszt

Frissítve: 2020. nov. 17.

A bevezetőben sem szóismétlés, sem pedig dadogás nem fedezhető fel, még ha elsőre úgy is tűnt: az új Conecto „altípusa” (vagy az előző szériától való megkülönböztetése) nem sikerült kifejezetten kreatívra, és mellétéve még földgázüzemű-technológia „mercis” megfelelőjét (NGT = Natural Gas Technology), nos, tényleg olyan, mintha dadogna az ember. A korrektség végett ugyanakkor megemlítendő, hogy mivel ez az első olyan Conecto-generáció, ami rendelhető földgázüzemű motorral, a Conecto NGT is helytálló típusmegnevezés. 


Majd’ fél évvel a dízeles változat csendes felbukkanása után a 67-esen elért a BKV-hoz (is) a CNG-s Conecto, amely egyébként Mercedes-szinten is újdonság, hiszen eddig az olcsóbb városi családból csak dízelt lehetett rendelni. A tüzelőanyagokon túllépve: a rendelhető kialakítások tekintetében szűkült a paletta a Conecto három generációja alatt. Míg az első példányokat lehetett helyközi üzemre alkalmas kivitelben kérni, addig a második, és a mostani harmadik esetén ez nem opció – csak városi kivitelben kínálják.

Andrássy út, vasárnap reggeli eső áztatta napindítás.


Az ominózus busz először az idei Autómentes Napon tűnt fel. A BKV Zrt-nél szeptember 20-ától kezdve 28-a üzemzárásig jár a hófehér NG NGT, eleinte a 15/115-ös viszonylatokon – péntek (szeptember 22.) kivételével, ekkor Zsámbékon van jelenése – majd hétfőtől (25-e) csütörtökig a 105-ösön (pontos indulások itt érhetők el) rója köreit. Gázbusz lévén értelemszerűen a Dél-pesti Divízió ad otthon a busznak, itt tudják utántölteni tüzelőanyaggal.


Külvilág

A 2016 szeptemberében sajtónyilvánosságot látott Conecto Next Generation a megjelenésével nem tarolt a szakmai berkekben, a teherautó-homlokfal implantátum nem igazán ütött nagyot, legalábbis nem pozitív értelemben. Azt megértem, hogy az új változattal nagyon akartak villantani, végülis sikerült: a negatív reklám is reklám. És egyben megkezdték teherautósítani a típuspalettájukat, az új Travego és Tourismo is ezt a vonalat képviseli már.

Valamelyest javíthatna a helyzeten, ha a különböző süllyesztéseket, egyéb karosszérián fellelhető mélyedéseket és formákat valami ötletes színvilággal dobnák fel (ha már egyszer tesztbusz), de nem, pontosan ugyanazt a színvilágot vonultatja fel, mint a korábbi dízeles demódarab (vagy mint a legtöbb hazai volán úgy nem mellékesen). Így viszont nehéz nem levenni a tekintetem a megütköztetően felosztott homlokfalról, és a totálisan minimalista (már-már igénytelenbe hajló) hátfalról.


Beltartalom

Funkcionalista.

Egyetlen szóval (lásd a képek felett) le lehet írni. Végülis mi kell több, egy szimpla városi busz. Amennyire „túltolták” a Citaro NGT-t belül, ez a tesztbusz pontosan ugyanannyira „lapos”. Értelemszerűen az olcsóbb változatban kevésbé igényes az anyagmegválasztás, viszont kiemelendő, hogy az összerakás a tesztelt példányban különösen jól sikerült, nem zörögtek a műanyagok, és a dízelesben tapasztalt eldolgozási pontatlanságok sem voltak számottevők. Kiegészítve még azzal, hogy a motor üzeme sem okoz különösen nagy zajt az utastérben (ez a földgázüzemű motorokra általában jellemző).


Műszaki adatok

Hossz: 12 134 mm Szélesség: 2 550 mm Magasság: 3 380 mm Tengelytáv: 5 845 mm Erőforrás: Mercedes-Benz OM 936 G (222 kW/302 LE) Nyomatékváltó: Voith DIWA 6, négysebességes automata Hajtott tengely: ZF AV 133/83 Mellső tengely: ZF RL 75 EC Tüzelőanyag-tartály: szériában 6 darab 215 literes földgáz-palack a tetőn Ülések: Mercedes-Benz City Star Basic Klímaberendezés: EvoCool Basic, 32 kW hűtő és 36 kW-os fűtő teljesítménnyel Kijelzők: Gorba gyártmányú, borostyánsárga LED-es kivitel


Conecto NGT jellegrajz. Ábra forrása: Mercedes-Benz.


A Mercedes új műszerfala, mely már ebben a típusba is belekerült.


A busz többletjárműként közlekedett a vonalon, így egy-egy megálló előtt lassítva, majd le- és felszálló utas hiányában tovább ugrott: a gázmotor igen fürgén és dinamikusan mozdítja meg a szekrényt, azonban a többi (legalábbis Budapesten futó) gázbuszhoz hasonlóan a sebességváltás nem kellően finom "átmenet" a fokozatok között, inkább egy rántás. (Többszöri és többféle elindulás esetén is rántott/rángatott.)

Mindezen (kevéske) negatívum ellenére a Dél-pesti Divízióra rászakadhatna száz ilyen, a használt CNG-seket (Citaro, Van Hool) leváltva és növelve a gázüzemű buszok darabszámát mintegy duplájára.

A jövő buszai...?

364 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page