top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Credo Econell CiTY^3 teszt

Frissítve: 2020. nov. 18.

A 2010-es Nagy Busztesztre hatalmas reménnyel – és nem kevés állami támogatással – elkészített Citadell-családból nem történt bevásárlás (legalábbis a BKV részéről, Pécs megkapta az addig legyártott darabokat 2013-ban), mitöbb, a típus csendben a feledés homályába merült a gyártmánypalettáról. Helyét pedig az utána nem sokkal ki- (vagy inkább a EN/BN 12-es típusból tovább-) fejlesztett Econell vette át. Ebből a verzióból eddig csak Pécsen közlekedik öt darab, a helyköziből viszont jóval többet sikerült eladni országszerte a volánoknak.


A CiTY3 Euro VI-os, első, közforgalomban is résztvevő tesztpéldánya (amely Pécsen is járt-kelt 2015 augusztusában) érkezett Budapestre ezúttal, mellyel első hetén (március 19 – 25.) a 110/112-esen, második hetén (március 26 - április 1.) a 21-esen és az utolsó héten (április 2-8.) pedig a 105-ösön lehet ingyenesen utazni. A busz többletjárműként fut az adott vonalon, így némiképpen nehezebb célzottan szemügyre venni.

Kívülről majdnem minden irányból a BAH-csomópontnál.


21-esen a Széll Kálmán téren.


A gépet – jól meggondolva – olyan vonalakra osztották be, ahol nagyrészt emelkedőkön is fut a viszonylat, így valóban tesztelni lehet a Credo által hőn hirdetett gazdaságosságát a járműnek. (És bízom benne, hogy ezúttal a tesztet követő értékelést nyilvánosságra engedi hozni a gyártó, 2009/2010-ben ugyanis hadititokként kezelték a két Citadell futási eredményeit.)


Külsőleg felvértezték figyelemfelhívó matricákkal bőven: „Haszon a városnak – Jó az utasnak” (és még sok, kisebb alatta), ez jól hangzik, de érdekelne igazán, miért „jó” az utasnak.

Az utastérben 35 ülés található, ezek közül 4 (!) darab érhető el csupán fellépéstől mentesen. Cserébe viszont extra nagy (mintegy 3,5 méter hosszú) „tánctér” van a busz közepén, ami nekem – a sok másik fővárosi típuson történő nyomorgás után – üdítően hatott. Noha a busz nem a tesztként kiválasztott vonalakra ideális (ezen vonalak csúcsidei utasterheltsége mellett szűkös lehet a hátsó rész), de hétvégén, többletként nagyon szellősen közlekedett.


Munkahely és kialakítása.


Az ülések kényelmesek, a huzat jól néz ki (végre egy új mintázat a gyártól). A fejtámlák jók (lennének), de az átlagmagasságom mellett nekem csak a nyakamat „támasztották”. A fejtámlákat nem erőltetném egy városi buszon, de egy bemutatódarabon végülis "elfér".

A külső és a belső kijelzők is bustec gyártmányúak, kívül sárga LED-es, belül TFT-LCD monitor van a buszban, utóbbin a típus promotálása zajlik menetközben, de a külsők is felhívják a figyelmet, hogy ez egy tesztbusz (ha eddig nem látta volna a járókelő az ordító matricákat).

Az SCR ONLY kb. 2 éve volt világújdonság.


A Volánbusz Zrt. 2013-as Econell-jeiben még a Berva-féle csengők figyelmeztetnek az indulásra, ebben már szerencsére sikerült szintetlépni, és kifejezetten jól hallható (inkább már hangos) csipogót raktak. Ami még az MAN Lion’s City-knél is szokatlanabb: az első leszállásjelzés-hangot szintén ezek az ajtózárásra figyelmeztető csipogók hallatják, ilyenkor csak egyet csiripelnek. (A Lion’s City-knél mintha a vészjelzőt nyomták volna meg, úgy kezd el sivítani a sofőrnél.)

Csipogó hang + a jól ismert 3 LED-ből álló indításjelző.


Mechanikát eltakaró dobozka.


Az utasteret egészen jól összerakták, (annyira) nem zörög. A Rákóczi úton kevés jármű utastere tud csendben tűrni, ez belátható. Viszont egy-két érdekesebb/egyedibb megoldás akad a rakterében, ami egy-egy fotót megért.


A menetdinamikája meglepően jó a nem kifejezetten túlméretezett motorjához képest, a Tornalja utcán kickdown-nal megugrott (és valahogy így viselkedtek eközben a gumijai), amikor csak kellett. A váltó első és második fokozat között kevésbé sikamlósan teszi a dolgát, mint az azt követő többi fokozatban – egy ZF EcoLife váltót applikáltak a buszba egyébként.


És szórólappal is megpakolták a buszt:


Összességében – utasszemmel – nem rossz a gép, de olyan kirívóan nagy extra nincs benne, ami mindenképpen említésre méltó. A legnagyobb hibája talán, hogy LE-kivitel, ami kissé lassítja az utasáramlást a zsúfoltabb vonalakon. Ideális lenne például a külsőbb peremkerületek kifutó vonalaira – mondjuk a Localók mellé.


411 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page