top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Az FKF Zrt. buszai

Frissítve: 2020. nov. 18.

A szocializmusban jellemzően minden kisebb-nagyobb állami vállalatnak jutott egy (vagy a cég méretétől függően) több saját autóbusz, melyekkel általában a céges dolgozók szállítását végezték (pl. Állami Építővállalatok vagy MÁV FKG). A Főváros Közterület-fenntartónak is van egy kisebb buszos „flottája”, melynek tagjait a mai napig használják alkalmanként.

A rendszerváltáskor az állami cégek többségének privatizációjával (és a kapitalista berendezkedés begyűrűzésével) a legtöbb ilyen állami vállalatnál egyszerűen erőforrás-pazarlásnak vélték a céges busz fenntartását, amikor lehetnek (vagy már vannak is) olyan cégek, akik a személyszállítással foglalkoznak. Így sok esetben – ha a vállalat még éppen nem is – de a „buszos részlegük” megfogyatkozott, vagy egyes esetekben megszűnt teljesen.

Az FKF Zrt. az írás pillanatában kettő „nagy busszal” (25 fő < ) rendelkezik. Ezek közül a fiatalabbik egy 1996-os évjáratú Ikarus EAG E98.01-es. Ezzel ritkábban végeznek munkásszállítást, nagyrészt a céges kirándulások esetében lehet közforgalomban látni. 2013. szeptember 28-án szerveztek egy nyílt napot a rákospalotai Hulladékhasznosító Műben, ahova például charter-járatként igénybe lehetett venni a Hősök tere – Rákospalota, Károlyi Sándor út viszonylatban. Honos telephelye az Ecseri út, ahol egy külön a részére készített garázsba állítják dolga végeztével. 

Az E98-as váltott társa egy Ikarus 250.98-as volt, melyet egészen 2013-ig még továbbra is használtak alkalomadtán, jellemzően idénymunkás-szállításra. A telephelye ennek is az Ecseri úti létesítmény volt. 1991-es évjáratú a gép. 2013-ban már "selejtsoros" volt, azóta el is tűnt a telephelyről.

2013 tavaszán került selejtezésre az Ikarus 211.01-esük. 1989-es évjárat, akkoriban nem kifejezetten kirívó külsővel bíró (standard piros-törtfehér) darab, mely az idénymunkások szállításában vett részt, egészen addig, amíg nem cserélték le – vélhetően olcsóbban fenntartható – Hyundai Chorus-okra. A telephelye a cég Szállító utcai részlege volt.

A legidősebb autóbuszuk egy Ikarus 256.50E az orwelli évből (1984). A külsőleg is látható állapotát tekintve korát meghazudtoló: nem rohad látványosan, mitöbb, egészen jó állapotnak örvend. A járat, amit évek óta végez, minden hajnalban: Örs Vezér tere – Nagy Lajos Király útja – Bosnyák tér – Hulladékhasznosító Mű. Ezen az úton haladva veszi fel az üzem munkásait. Értelemszerűen a Hulladékhasznosító Mű a telephelye. Sajnos 2016-ban már ez is leállításra (és selejtezésre?) kerül(t).

88 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page