top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Elkészült a Fonódó-alagút

Frissítve: 2020. nov. 18.

A Fonódó-projekt utolsó látványosabb állomása is révbe ért, a mai naptól a 19-es és 41-es villamosok teljes (új) vonalukon közlekednek, ugyanis átadták a Clark Ádám téri villamosalagutat a forgalom számára.


Az alagutat a teljes projekt kezdetével nagyjából egyidőben kezdték el kiszélesíteni, a födémjét megerősíteni, a középen elhelyezett tartóoszlopokat pedig likvidálni egyúttal. A szélesítést a CAF villamosok nagyobb kanyarodási űrszelvénye és a párhuzamos közlekedés lehetősége igényelte. Mostantól nem kell megvárni, amíg az ellenirányú villamos átkúszik a hídfő alatt. Az engedélyezett sebesség az alagútban 10 km/h. További intézkedésként a CAF-ok életmentőjét (elöl, keresztbe elhelyezett "hótoló") a szükséges terepszög miatt magasabbra helyezték, hogy ne fussanak zátonyra az alagútba történő ki- és behaladáskor.

Be- és kijárat dél felől...


...és az északi oldalon


A fedezőjelző ellenőrzőjelzője az alagút egyik felén.


Egyúttal kíváncsi leszek, hogy az eddig (aránylag) menetrend szerint (és pontosan) közlekedő 19-es (és a hosszú 41-es) mennyire lesz zavarérzékeny – mely fogalmat az átadást követően megismerhették közelről is az utasok a 17-es kapcsán, ahol több tényező is egymást fokozva óriási késéseket eredményezett (az amúgy nem kifejezetten rövid vonalon).

Végtelenített CAF GIF az alagútban haladásról.

Szalagátvágásos-médiával tűzdelt "nagy" átadó a Széll Kálmán tér rekonstrukciójának befejezésekor várható.



42 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page