top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

A Genfi-tó partján | Genf, Nyon

Frissítve: 2020. nov. 18.

A sorozat névadó városa maradt utoljára. Leginkább vártam Genfet a városlátogatásaim közül, de végül a járműveit illetően várakozáson aluli volt számomra. A hangulata már hamisíthatatlanul francia a helynek.


Genfben Lausanne-hoz képest vannak eltérések: ezen városon jobban érződik, hogy közelebb van a francia határ, mondhatni franciásabb. A város „közepén”, nem messze a vasútállomástól található egy buszparkoló, ami egyben a régiós és távolsági járatok indulási helye. De hogy miért franciásabb a város, mint Lausanne és környéke? Itt 12 férőhelyes buszparkoló ("buszállomás") van összezsúfolva egy olyan helyen, ahova beparkolni is kisebb kihívás, és a buszok között is csak "lapjával" fér el az ember.

Egy, a parkoló szélén álló Crossway.


Ide érkeznek a Franciaországból átjáró járatok (Lihsa üzemeltetésében), melyeken Mercedes Integrók és Irisbus Crossway-ek szaladgálnak, valamint a StudentAgency és hasonló távolsági járatok.

A város közlekedését tekintve egyeduralkodó a Mercedes Citaro faceliftes verziója, mind csuklós, mind szóló kivitelben. Természetesen "fehér holló" itt is található: az E jelű járatra vásároltak 2004-ben 5 darab Van Hool newAGG300-ast. Vizitem alkalmával viszont a járatnak két indulása is kimaradt pótlás nélkül, így ezen "szörnyek" egyikéhez sem volt szerencsém. 

A flottafényüket 2008 környékén változtatták meg a jelenlegi nagyobb részt fehér-kisebb részt sötétkék árnyalatra, melyről állítom, hogy sokkal silányabb, mint a korábbi. Példaként álljon itt egy MAN NL283-as régi és új flottaszínben. Ráadásul az előző úgy volt szép és sokszínű, hogy az őt megelőzőt is magában foglalta (a narancssárgát). 

Troli náluk is akad bőven: a flotta egy részét tekintve ez a város „közlekedéses/járműves látványossága”, ugyanis 2013-ban szereztek be 33 darab Van Hool ExquiCity trolit. Ezeken felül Hess BGT-N2C-k járnak még, melyek 2005-2006 között készültek. (Megjegyzés: a város legtöbbek által kiemelt látványossága a "szökőkút", mely valójában egy nagyjából 50 méter magasra fellőtt vízsugár.)

Genf látványossága: a "szökőkút".


Külön kiemelendő a reptér jó megközelíthetősége: vasúton maximum 30 percenként egy InterRegióval ki lehet jutni, de IC-k is érkeznek közben, melyek szintén megállnak. 



Nyon

A városa Genf és Lausanne között fekszik el, szintén a tóparton, egy kicsit közelebb előbbi városhoz. Közlekedését a tpn látja el, zömmel Citarókkal, de van Lion’s City is a flottájukban. Mivel a tpn elővárosi feladatokat is ellát – például átjárnak a szomszédos Gland-ra – ezért CarPostal itt is csekély térnyeréshez jutott a járatokat illetően.



69 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page