top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Göd helyi járat

Frissítve: 2020. nov. 17.

A helyi járat létét és indokoltságát a térképre pillantva azonnal mindenki érteni fogja. A várost ugyanis nyugati felén hosszirányban átszeli a 2-es út (innen a bevezetőben említett jó volános ellátottság), azonban a szerves része a városnak ettől keletebbre terül el, mondhatni az M2-es és a 2-es út között. Tehát elsősorban egy feltáró-jellegű járatról van (lesz) szó, mely vasúti csatlakozással is bír.

Göd fekvése.


Én elsőként – célzottan helyi járat miatt – ezt a települést kerestem fel „pályafutásom” kezdetén. Már akkor kellemes élmény volt (számos, korábbi negatív élmény után), hogy a helyi busz bevárja a vonatot, akkor is, ha az késik. Ez nem nehéz, hiszen megannyi helyi járathoz hasonlóan az egyes időadatok a megállóközökre bőven túl vannak becsülve. S ha még néhány helyen nincs utascsere sem, akkor főleg.

Az üzemeltető cégről visszamenőleg annyit találtam, hogy 2011-ig a Városi Közlekedési Kft. végezte a szolgáltatást, mely egyes menetrendekben egyszerre futott egy bizonyos Gödbusz Kft-vel (egy régebbi menetrend, amiben felbukkan a cégnév). 2011-től (napjainkig) a Dunamenti 2011. Közlekedési Kft. szolgáltat. Indulási dátumot a helyi járathoz nem találtam.


A legfrissebb díjszabás 2016. június 1-je óta érvényes [1]. A jegyeket és a bérleteket a buszvezetőnél lehet egyaránt megvásárolni, az alábbi díjszabás szerint:

  • egyszeri utazásra szóló menetjegyár: 150 Ft

  • havi teljes árú (dolgozói) bérlet ára: 2 700 Ft

  • kedvezményes (nyugdíjas, tanuló) bérlet ára: 900 Ft

(Érdekesség, hogy 2012-höz képest csökkent a bérletek ára, 3 000 Ft és 1 000 Ft volt akkor.)

A helyi „hálózat” három járatot foglal magában [1]. Az 1-es járat vasárnapot/ünnepnapot kivéve mindennap közlekedik, a 2-es járat pedig szombat, vasárnap/ünnepnap kivételével jár. A 3-as járat pedig temetői járat, minden kedden és csütörtökön van egy, azaz 1 indulása. Az első kettő viszonylat lentebb megtekinthető térképen is. Vannak szezonális járatok is: majális járat közlekedett például 2011-ben [2], illetve [3]:

„Minden hónap második szombatján buszjárat indul a Felsőgödi MÁV állomásról reggel 9,10-kor Göd-Újtelepre a Gyermekotthonba. Visszaindul 11,20-kor. Az autóbusz bevárja az érkező vonatokat. Amennyiben az utazni szándékozók létszám 20 főnél több, a járatot igény szerint megismétlik.”

> > > 1-es járat < < < (PDF)


> > > 2-es járat < < < (PDF)


(A tudnivalók a „szokásosak” a térképet illetően: megálló-elhelyezésbeli, útvonalbeli eltérés sajnos előfordulhat. A logikát ugyanis néha megbillentik a helyi járatok furfangjai. Piros közepű pötty: végállomás, kék nyíl: erre indulunk el, sárga nyíl és csík: erre tovább.)

A térképalap ezúttal az OpenStreetMap.


A járműpark 2008-ig három darab Ikarus 543.26/.27-es volt, melyek a sztenderd gyári fényezésben futottak, a szélvédő felső sarkában pedig egy „Göd telephely – Göd Újtelep – Göd telephely” táblával, mely mindhárom járatra tulajdonképpen megfelelő, de nem nyújt kellő tájékoztatást.


2010-ben a telephely sarkában "pihenve"...


...hét évvel később pedig már egy másik telepen, télen, farakásokkal eltakarva két előző helyi járatos gép.


2008-ban került a Városi Közlekedési Kft. tulajdonába a bemutató (proto) Ikarus 405-ös, mely 1993 óta viseli is mivoltának ismertetőjegyeit. Akkori gazdája is óvta-védte, jó állapotban volt, nem volt rá panasza műszakilag sem. Ugyanazon évben került mellé egy Wuppertalból hazahozott 405.02-es is, ezzel több probléma volt az évek folyamán, általában a javítását Tökölön végezték, így többször is lehetett ott látni. A járatok ellátásához egyébként kettő busz elegendő, viszont ezeken felül még egy Iveco Daily valamint egy Hyundai Chorus is elő-elő fordul a járatokon. 2012-ben pedig egy ex-Ventonás Neoplan midi is közlekedett itt.

A Hyundai Chorus 2017 áprilisában. Fotó: Szigetvári Győző.




Az első 405-ös, mely manuális váltóval szerelt, és gyárilag csupán 2 200 mm széles volt (a szériakocsik már 2 300 mm szélesek voltak). Viszont utólag kiszélesítették a szériakocsik méretére.


A Németországban kezdett 405-ös, még jó néhány előéletre utaló jellel az utastérben.


2018

2018 januárjában a város tendert írt ki (TED 2018/S 021-043609) 3+2 darab autóbusz beszerzésére. Három darab midi, és két darab szóló járműről szólt a kiírás. Végül 3 darab MAN NM253 [A66] (PXZ-851...853), és két darab (helyközi kivitelű, kétajtós) Van Hool newA320 (PXZ-854, PXZ-855) érkezett a városba ugyanazon év novemberében. A három midiből egyidőben kettő dolgozik, egy tartalék. A két szóló busz közül az egyik előzetes tervek szerint a helyi járat reggeli rásegítő busza lesz, míg a másik szerződéses járaton fog közlekedni (a sorok írásakor - 2019. szeptember - még nem közlekednek).

Ugyanekkor új menetrend lépett életbe, mely új járatokat is jelentett.

PXZ-851 (ex-SB-RV 601) az Autópihenő végállomásnál, mögötte PXZ-853.

A helyi tömegközlekedés fejlesztésének részeként 2018. november 12-től új járatokkal és időpontokkal átalakul a helyi buszközlekedés menetrendje. A menetrendet a jelenlegi sofőrállományra alapozva és a kötelező pihenőidők figyelembevételével alakítottuk ki. Az új menetrenddel kapcsolatban gyűjtjük a tapasztalatokat. A változtatás jogát fenntartjuk. Az aktuális menetrend mindenkor elérhető a http://www.god.hu/hirek/menetrend/ városi weboldalon. Az új menetrendben fontos a közintézmények reggeli és délutáni megközelíthetősége. Ezen túlmenően segíteni kívánjuk a Budapestre ingázók közlekedését, a megváltozott MÁV-menetrendekhez igazítva a járatokat.
Hétvégi változás, hogy minden második autóbusz fordított irányban járja be a 2-es járat útvonalát. Így a Pesti úti üzletek és szolgáltatók felé szombat-vasárnap kétszer biztosított az oda- és visszautazás. Ennek megfelelően a hétvégi menetrend időpontjai is változnak. Az 1-es számú járatok Felsőgöd – Göd Újtelep – Felsőgöd útvonalon közlekednek, a 2-es járatok oda-vissza körjáratok Felsőgöd – Alsógöd – Felsőgöd között. Az „A” jelzéssel ellátott autóbuszok az alapjáratok gyorsított, rövidített útvonalán közlekednek, míg a „B”, „H” és „N” jelzéssel ellátott autóbuszok útvonalát és menetidejét a Búzaszem, a Huzella Tivadar és a Németh László Iskola igényeinek megfelelően alakítottuk ki. Az egyes járatok útvonalait és irányait a hátoldalon található térkép szemlélteti. A menetrendben feltüntetett indulási időpontoktól az autóbuszok a tényleges közlekedés során a városi közlekedés sajátosságai és a mindenkori forgalmi szituáció miatt esetenként eltérhetnek. Kérjük, hogy utazásukat ennek figyelembevételével szíveskedjenek megtervezni.

Göd Város Önkormányzata Dunamenti 2011 Kft.

A bevezetett új járatok: 1 (Felsőgöd – Göd Újtelep – Felsőgöd)

 • Autópihenő → Jácint utca → Ady Endre út → Göd Újtelep  • Göd Újtelep → Oázis lakópark → Ady Endre út → Autópihenő

1A (Felsőgöd – Göd Újtelep – Felsőgöd gyorsított járat)

 • Autópihenő → Jácint utca → Ady Endre út → Göd Újtelep  • Göd Újtelep → Oázis lakópark → Ady Endre út → Autópihenő

2 (Felsőgöd – Alsógöd – Felsőgöd körjáratok)

 • Autópihenő → Jácint utca → Ady Endre út → Oázis lakópark → Göd Újtelep → Nemeskéri út → Alsógöd – Pázmány Péter utca →  Pesti út → Autópihenő  • Autópihenő → Pesti út → Alsógöd – vasúti megállóhely → Nemeskéri út → Göd Újtelep → Oázis lakópark → Ady Endre út → Autópihenő

2A (Felsőgöd – Alsógöd – Felsőgöd gyorsított körjáratok)

 • Autópihenő → Ady Endre út → Göd Újtelep → Nemeskéri út → Alsógöd – vasúti megállóhely → Pesti út → Autópihenő  • Autópihenő → Pesti út → Alsógöd – vasúti megállóhely → Nemeskéri út → Göd Újtelep → Ady Endre út → Autópihenő


Iskolai járatok: 2N (Németh László Iskola)

 • Alsógöd – vasúti megállóhely → Nemeskéri út → Göd Újtelep → Oázis lakópark → Széchenyi utca → Ady Endre út → Németh László Iskola → Jácint utca → Németh László Iskola → Autópihenő  • Autópihenő → Németh László Iskola → Jácint utca → Ady Endre út → Széchenyi utca → Oázis lakópark → Göd Újtelep → Nemeskéri út → Alsógöd – Pázmány Péter utca → Pesti út → Autópihenő

2H (Huzella Tivadar Iskola)

 • Autópihenő → Jácint utca → Ady Endre út → Oázis lakópark → Göd Újtelep → Nemeskéri út → Alsógöd – Pázmány Péter utca → Jávorka Sándor utca (Huzella Tivadar Iskola) →  Autópihenő → Németh László Iskola  • Autópihenő → Pesti út → Huzella Tivadar Iskola → Alsógöd – vasúti megállóhely → Nemeskéri út → Göd Újtelep → Oázis lakópark → Ady Endre út → Autópihenő

2B (Búzaszem Iskola)

 • Autópihenő → Németh László Iskola → Ady Endre út → Oázis lakópark → Göd Újtelep → Nemeskéri út → Alsógöd – Pázmány Péter utca → Búzaszem Iskola  • Autópihenő → Pesti út → Búzaszem Iskola → Alsógöd – vasúti megállóhely → Nemeskéri út → Göd Újtelep → Oázis lakópark → Ady Endre út → Autópihenő

Forrás: Göd Város hivatalos honlapja (közzétéve: 2018. november 5.)

A helyi járat menetrendjei az Autópihenő végállomáson.


PXZ-853 érkezik Újtelepre.

Továbbá egy Neoplan N4407 CNG is áll a településen található CNG kúton helyi járatra utaló feliratokkal, azonban arról nincs információm, hogy közlekedett-e valaha ilyen funkcióban vagy csak tervben volt az értékesítése ilyen feladatra.

Neoplan N4407 CNG a gödi földgázkúton. Fotók: (számomra) ismeretlen szerző.





Frissítve [2019.09.09.]: a 2018-as új járművek és menetrend ismertetése.




Források:


[1] Göd város hivatalos honlapja - Menetrendek/Helyi buszjáratok (hozzáférés: 2017. május 24.)


[2] Göd város hivatalos honlapja - Hírek - Majális menetrend (közzétéve: 2011. április 28., hozzáférés: 2017. május 24.)


[3] Göd Településellátó Szervezet - 2-es járat menetrendje (hozzáférés: 2017. május 24.)


1 307 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page