top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Ikarus 435.40A | GVY-398

Frissítve: 2020. nov. 17.

Fejér megye második legnagyobb városa 2007-ben 1-re csökkentette a 435-ösei számát, idén áprilisban pedig 100%-kal növelte az állományméretet a típust illetően – egy 415-ös ment, egy 435-ös pedig jött. Nem is akármilyen: az 1993-ban duóbusznak épült darab.


Míg Székesfehérvár ismét Citarókkal bővült, addig Dunaújváros újfent a megyeszékhelynek feleslegessé váló busz(oka)t kapta meg, kisebb-nagyobb rendbetételt követően. A 435-ös mellett még két 280-as érkezett az elmúlt hónapokban a városba.

Az egyik friss szerzemény a 280-asok közül.


Az 1993-ban elkészült buszba hátul egy MAN D2866 TUH motor került beépítésre, mely a C tengelyt hajtotta, míg a B tengelyt egy AEG villanymotor forgatta a felsővezetékkel ellátott szakaszokon. A tesztüzemek sikertelensége okán végül félreállították, majd 2001-ben alakították át tisztán dízelüzeművé, egy Rába D10 Euro II-es motorral felszerelve került az Alba Volán Rt-hez, Székesfehérvár helyi járatára. Itt három fényezéssel közlekedett az elmúlt 15 évben, míg idén áprilisában megkapta a negyedik színét és lekerült az Alba Volán másik 435-öse mellé.

Belülről: oldalfali kárpitozás, légcsatornán elhelyezett lámpatestek - ami szokatlan lehet.


Kezdett a megmaradt bemutatóbusz-fényezéssel, azt követte a telipiros (még reklám nélkül), majd Esso-reklámmal, s végül a helyi járatok flottaszínét kapta meg 2010-ben.

Idén januárban fogtak neki Székesfehérváron a busz rendbetételéhez, melynek keretében vázjavítást is végeztek. A munkálatok minőségéről (sajnos) sokat elárul, hogy éppen leért leendő új helyére, majd nagyjából újra szét kellett szedni a buszt, hogy egy üzemnapot végig tudjon vinni, mielőtt kiadják forgalomba. Az utastérhez viszont egy ujjal sem nyúltak, ugyanúgy fest, mint ahogy előző helyén közlekedett korábban.

Új helyén, új színében.


Az új flottaszínt elsőként két 280-as kapta meg, melyek még tavaly év elején érkeztek a városba. Ezekkel mostmár igazi színkavalkád lett a város helyi járatos flottája, szinte nincs két egyforma fényezés.

Csúcsidő a városban. Már csak a másik 435-ös hiányzik a képről, hogy színsor legyen...


...amit részlegesen sikerült pótolni a város másik felén.


A KNyKK Zrt. Ikarus 435-ösei.

Forrás: buszok.fw.hu, htibor.fw.hu

378 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page