top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Ikarus 400 facelift '98

Frissítve: 2020. nov. 18.

Alig pár évvel a sorozatgyártás megkezdése után, a 400-asok minden tagját máris egy formai újragondolásnak vetették alá - a midit kivéve. A régi és a körlámpás verziót is Dr. Károsi Zoltán tervezte.

Érdekesség, hogy - egyedül a 417-es típusnál - még a faceliftnek is lett faceliftje. Ugyanis a bemutatóbusz (frsz.: IZL-026) irányjelző búrái egy év alatt "felmásztak" néhány centivel az eredeti helyükről, de ez határozottan előnyére vált a kinézetének. Sajnos csak egy képpel rendelkezem, amin lehet nézegetni az "előtte-utána" állapotot, de ezen viszont jól megfigyelhető minden apró részlet a homlokfalakon. Ellenben a Tisza Volán élt a harmadolással, amit a homlokfal "nyújtott": fehér-kék-fehérre fényezték a homlokfalat, ami remekül illik ehhez az elosztáshoz.

Őszintén szólva, ha nem olvastam volna utána, el se hittem volna, hogy mindkettőt Károsi Zoltán tervezte. Teljesen más vonalvezetés, alig emelt át valamit a régiből. Egy totálisan új formavilágot álmodott meg, mely sokkal igényesebb, modernebb és harmonikusabb beosztású az elődnél. A legszebb talán a szárnyas embléma, ami mintegy tekintélyt kölcsönöz a járműnek első megjelenésre. Szép, nagy lekerekítések, finom harmadolások, apró, gyönyörűen beilleszkedő, süllyesztett körlámpák és egyedi, áramvonalas irányjelző. A 2000-as évek elején megfigyelhető több, másik gyár típusán is a lökhárító méretének minden dimenzióban értelmezett csökkentése: mind magasság, mind kinyúlás hossztengely irányba kisebb.


Viszont a szárnyas emblémától felfelé szinte minden a régi: osztott szélvédő és "kakastaréj", hogy legyen hely a kijelzőnek. 


317 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page