top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Balassagyarmat - Lőrinci busszal

Frissítve: 2020. nov. 17.

Hogy miért ezen típusokra esett a választás? A 435-ösöket régóta kedvelem, a 266-osokat már nagyjából 4-5 éve temetik mindenhol (de azért mégis jártak/járnak még itt-ott, bár az ÉMKK-nál az Intourók nyomán végleg (?) kikoptak), a Citaro pedig az elmúlt évek használt busz beszerzések "sztárja".


Balassagyarmaton a 12:05-kor Endrefalván át Salgótarjánba tartó buszra szállván indultunk el a túrán, de előtte még volt egy-két induló járat a pályaudvarról (a továbbiakban keretben lesznek az virtuális út nem szerves résztvevő buszai).


BALASSAGYARMAT

A 256-osokért sem kell a "szomszédba menni", az út további részén is botlottam másikba.


Indulás Balassagyarmatról DZA-029-cel, a kissé viharvert, enyhén rozsdásodó, megviselt, de az emelkedőkön igen jól haladó 435-össel.


Oly' nagyon elhúzott, hogy az első "megálló" Szécsényben volt. Továbbindulás Szécsényből.


Áthaladás Ságújfalun, méghozzá harmadrésszel: Szécsényben a C80-as csatlakozott hozzánk, Endrefalván pedig egy Volvo 7000-es.


"Hobbi" Volvo-fanként úgy éreztem, egy képre érdemes az a 7000-es is.

Salgótarján, végállomás. Útközben a három busz folyamatosan permutálódott a leszálló utasoktól függően, próbáltam megtippelni, ki ér be elsőként (435 - C80 - 7000), de végül a célegyenes előtt a 435-ös ismét elsőként haladt.



SALGÓTARJÁN

Salgótarjánban egy rövidke tartózkodásunk van, ameddig nem indul 14:35-kor a kanyargós úton közlekedő ("falujáró") pásztói járat.

Hogy ezek a csuklós szörnyek mennyire tetszenek. Viszont nem irigylem azokat, akiknek ezen kell utaznia nap mint nap, (nyáron) klíma nélkül, és rendesen kitömve.

A Tesco-parkolóban egy maszek ex-Bundeswehr Crossway állt, a tulajdonost a busz külső felületéről nem sikerült kideríteni.

Bámészkodás közben hamar megy az idő, lett 14:35, a következő jármű az NMW-663, ex-Transessonne-s Citaro LE, egyenesen (Ürömön át) Franciaországból Salgótarjánba.

2015 decemberében még Ürömön várták a következő szolgálati helyüket, egyikük a következő "alany", a másik Egerbe került.


Indulás után néhány perccel, kihaladás a városból. Itt is volt néhány álló utas. A járat nem egyenesen, hanem Lucfalván és Nagybárkányon keresztül éri el Pásztót. A dísztárcsától már megszabadították, ürömi állapotához képest.


Első településünk első megállóját elértük: Lucfalva.


Ereszkedés a dombról lefelé, Lucfalva és Nagybárkány között.


Utolsó kanyar Nagybárkány előtt: ráfordulás a bekötő útra.


Nagybárkányt elhagytuk, úton Sámsonháza felé.


Még mindig (majdnem) ugyanott.


Pásztó, Vasút utca. Célegyenesben vagyunk már a második átszálláshoz. A vasútállomás előtti téren a legérdekesebb szerzet az egykori DKV-s Plasma volt, amely Balassagyarmat-Pásztó (!) viszonylaton várta indulását.


Harmadik jármű: Ikarus 266, vonatpótló Somoskőújfalu - Hatvan között. A járatokat több cég végzi, köztük a KMKK Zrt. is. A MÁV-Start által kiírt vonatpótlások esetében ugyanis fordákra lehet pályázni, nem a teljes vonal pótlására.

Továbbinduló vonatpótló Pásztóról, néhány utassal a fedélzetén mindössze.


 Selyp --> Lőrinci (nekünk) végállomás.


 Porozva lassít a vonatpótló a Mátravidéki Erőmű megállójánál - 3 felszálló utas várja.


...s porozva is indul tovább Hatvan irányába.



49 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page