top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Komló helyi járat

Frissítve: 2021. nov. 21.

Ismét kellemes derülésre adott alapot a megállók böngészése közben azok elnevezésbeli lemaradottsága a város valódi utcaneveihez képest: Sallai utca 18., amely vélhetően nem tegnap óta már Jó Szerencsét utca 18. néven fut, de hasonlóan igaz ez a rögtön mellette elhelyezkedő Fürst utcára is, ami Bányász utca. Értem, hogy „mindenki így ismeri” évtizedek óta, de talán lehetne követni „a kor újításait”. Az országos szinten elmaradhatatlan egyszavas, helyi „szakzsargonos” megállónevek is megtalálhatóak a hálózaton (pl. Tröszt – ezt még relatíve egyszerű volt megfejteni, hogy hol helyezkedik el).

A díjszabás a járatokon (forrás, PDF).


Szintén érdekes tapasztalat volt, hogy egyes menetrendek PDF-fájljainál az érvényesség 1995. májustól kezdődő, míg a fájlon belül már 2016. május. A KK-s honlapok pedig külön megérnének egy kis elemzést, hogy hogyan néznek ki és mit "kínálnak". Vagy ez csak valami bug a rendszerben...?

Hiba a Mátrixban a helyi KK-nál (forrás).


A helyi járatot az idők kezdete óta a DDKK Zrt. (illetve azonbelül a Pannon Volán, valamint jogelődje) látja el. A Mecsek jelenléte következtében a város meglehetősen tagolt, kacskaringós utak jellemzik, itt-ott csak egy-egy domborzati elem miatt szükséges + egy járat. Ezt kihasználván van olyan járat (pl. 8-as, 15-ös), amely körjáratként üzemel. Meglehetősen jól feltárják a települést, talán néha túlságosan is (lásd 12-es járat, 3 megállójával és pár perces menetidejével a buszállomástól alig néhány percre elhelyezkedő kórházhoz megy).


A számozás nagyjából következetes, az első karaktert követő második általában valamiféle rövidített/betétjáratra utal (vannak persze kivételek, az 1-esnek nem sok köze van a 1x-es járatokhoz vonalvezetésben, valamint a 113-as számadás indokoltságát sem tudtam megfejteni). Így van összesen 18 járat, melyek között van kifejezett iskolabusz is (78B, napi egyetlen indulással, amely a 7-es és a 8-as egyvelegeként reggel csinál egy gyűjtőkört Körtvélyesről indulva), illetve temetői járat (9-es), és a már említett kórház busz (12). A járatok többsége (majdnem mind) az autóbusz-állomásról indul, kivétel például a 78B.


Az egyes viszonylatok térképen alább tekinthetőek meg. További adalék, hogy az utcanézet hiányában sok esetben csak blöff alapon kerültek elhelyezésre a pontok, így tévedések előfordulhatnak. A 12-es esetében pedig a kórházi szűk úton nem tudom (helyismeret hiányában), hogy hol fordulhat meg, erről ezért nincsen térkép a kórház területén belül fordul meg. (És egy ekkora város esetén furcsállom, hogy nincsen térképes megjelenítése a járatoknak a szolgáltató honlapján.) A piros közepű pöttyök a végállomást jelölik minden esetben.

A térképalap minden esetben: Google Maps.


Nagy vonalakban az egyes átfedések (ezekről nincs külön térképes megjelenítés, összerakható azokból + a menetrendből, amelyekről van):

  • 5: a 15-ös rövidített változata, a Kökönyösre való betérés kimarad;

  • 7: a 6-ossal szinte egyező járat, azonban Mecsekfalut nem járja be olyan alaposan;

  • 78B: iskolabusz, 7-es és 8-as egyvelege;

  • 8A/8B: a 8-as rövidített változatai, a kettő aljárat esetében a körüljárási irány különböző;

  • 13: a 15-ös rövidített változata, itt a Dávidföldre való betérés marad ki.

A járműparkot a Pannon Volán komlói üzemegységéből biztosítják, melyből egyes buszok csak a helyi járaton dolgoznak, néhány pedig helyközibe is beugrik. Manapság Ikarus 260, VDL Ambassador 200 és Autosan H7-20 midibuszok alkotják, korábban egy Conecto is dolgozott a vonalakon. Az Autosan-okat 2009 tavaszán vásárolták, addig a 260-asok, a két O345-ös, valamint a 2006-ban használtan vásárolt két Mercedes-Benz O405NÜ2 dolgozott a viszonylatokon.


Az Autosan H7-20-asok eredetileg egy igényvezérelt projekt keretében dolgoztak volna Szigetvár térségében, ami végül nem jött létre. Erről bővebben itt lehet olvasni (PPT).


Talán a komlói járműpark a teljes cégen belül a legváltozatosabb, ezt minden látogatásom alkalmával tapasztaltam. Lásd a fenti, 2015-ös képet, vagy...


...ezt a 2013-ast. 


Néhány rangidős darab + a Conecto.


A VDL-ekből 2014-ben szereztek be 8 darabot, ezek egy kivételével mind a helyi üzemnél szolgálnak, esetenként helyközi járatokra is beugranak. A 260-asok közül néhány rangidős darabot selejteztek pár éve, viszont helyüket pótolták Somogy megyéből átvett három darabbal 2015-ben – tovább színesítve a járműparkot (szó szerint), ugyanis a Kapos Volán színeiben közlekedtek, mostanra pedig telizöldre (a világosabb árnyalatúra) átfényezték őket.

VDL-ek.


A Kapos Volántól átcsoportosított, helyközi kialakítású 260-as az 1-es járaton, Zobák akna felé. A VDL-ekben működnek a kijelzők (és használják is), az "öregekben" pedig maradt a jól bevált A4-es lap a formátum.


A három Kapososból egy másik az autóbusz-állomáson tölti éppen pihenőjét 2015 júliusában.


A harmadik ex-Kaposos. Ha valakinek azt mondom 2014-ben, hogy Pannonos és Kaposos 260-as lehet majd látni/fényképezni  2015-ben egymás mellett, biztosan kiröhög. Azóta egyébként a sötétzöld részt ezen, és még egyiken lefényezték a világosabb zöldre, szóval mostanság egyszínben futnak.


JOB-434 kapaszkodik fel a Pécsi úton, útban Sikonda felé.


Komlói életkép, délutáni csúcsidő a Trösztnél.


Egy másik felkapaszkodó, ezúttal a 13-as járaton, Kökönyös felé.



Az első komlói csuklós buszról ITT OLVASHAT.

A helyi járat történetét, vonalvezetését jóval alaposabban bemutató írásért klikk ide.

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page