top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Modulo M168d teszt

Frissítve: 2020. nov. 16.


m168d_kulso_pmp911_7.jpg

A BKV Zrt. utasforgalmi teszt keretében április 15-én egy nap erejéig kiadta a 7-es viszonylatra az „egyeskét” (PMP-911), így 7-23h között rótta a hasznos utaskilométereket. (Illetve hétfőn a két állományba vett kocsit [911, 912] is kivitték a 7-esre, mintegy folytatásaként a vasárnapi tesztnek. Egyikük ajtóhibával délelőtt garázsba vonult, a másik a sorok írásakor még fut.)

m168d_kulso_pmp911_1.jpg

Statikus bemutató

Tavaly októberben végigpásztáztam a buszt már felületesen, azonban változott egy-két apróság a fedélzeten az elmúlt hónapok alatt (a BKV Zrt. kérései nyomán?), így elsősorban ezekről néhány gondolat + kép, továbbá egy átfogó kép az utastérről, pro és kontra észrevételekkel vegyesen.



Látványosabb változások

Ezeket a könnyebb értelmezhetőség és vizualizálás végett előtte-utána képekkel tekintheti meg, némi szöveges kísérettel.


Új szélfogó az első és második ajtó között

A kiállításra kitolt darabon a menetirány szerinti jobb első kerékdobot követően hátrafelé csupán egy vízszintes korlát volt bevezetve az oldalfalba, ez úgy egyedül „ácsorgott” ott, az új szélfogós megoldás viszont kifinomultabb, igényesebb.

m168d_szelfogo_nelkul_elol.jpg

Előzőleg…

m168d_szelfogo_dobogo.jpg

…és most.


Új alakadású és bekötési ponttal bíró korlát a kettes ajtótól hátrafelé

Az első darabon itt egy kétszer 45 fokban hajlított függőleges rúd haladt végig a dobogótól a felső vízszintes korlátig, stabilitásilag problémás volt. A kiállításon erősebben belekapaszkodva mozgott, a nem egyvonalba eső bekötési pontok miatt nem tudta ellátni feladatát megfelelően, noha biztosan kellőképpen meghúzták a csavarjait. Célszerűen kapott még egy (oldalfali) bekötést, és a vízszintes részre egy gumi „könyöklőt” is.

m168d_regi_korlattal_2esajto.jpg

Előzőleg…

m168d_korlat.jpg

…és most.

Megfordított üléspár a harmadik ajtónál

Egy „pelenkázót” (új akkuládát) alakítottak ki a csukló után közvetlenül a hátsó kocsitestben, a menetirány szerinti baloldalon. Így a korábbi jelentős lábtér értelemszerűen lecsökkent, és az első üléspárost 180 fokkal megfordították. Ezzel sajnos létrejött egy elég szűk utasáramlási keresztmetszet a hármas ajtó és az ülés széle között, ideális lenne a belső  (vagy inkább mindkettő) ülés elhagyása (egyébként az ITK-s Conecto G-ken is szűkös ugyanitt az utasáramlási keresztmetszet).


A legjobb a hármas ajtóval szemben kialakított „tánctér” lenne az utasok szempontjából (ahogy ez a proto esetében is van), viszont a megrendelő minél több fellépésmentes ülést kért a buszba (a tenderen előny volt pontozás tekintetében).

m168d_ulesek_nem_szembeforditva.jpg

Előzőleg…

m168d_akkulada_2.jpg

…és most.


m168d_csuklo_utan_szuk.jpg

Szűkös.

Kisebb volumenű változások, vagy korábban észre nem vett dolgok, ötletek

Az elemenként hat csavarral rögzített, egymástól szinte garantáltan elálló légcsatorna burkolatok, melyeket már az első szóló PKD-k óta nem nőtt ki a típuscsalád.


És ugyanitt említeném meg (a szóló példányokhoz képest átvariált) ablakok felső vonala és a légcsatorna burkolat közötti, színre fújt hosszanti lemezt, melyen megváltozott (rejtett) helyen alakították ki a légbeömlő nyílásokat. Sajnos a hegesztési nyomok (a szólókhoz hasonlatosan) ezeken sem tudtak teljesen “megszűnni”.

Fejlődött az eldolgozások és kivitelezés minősége a szólókhoz képest (a proto, 18,75 méteres csuklósban is már igényesebben voltak megcsinálva a kevésbé látható részek, mint egyik-másik korábbi szólóban), ezekről lentebb egy kisebb galériányit összeszedtem – beszéljenek magukért a képek.

A kiállításon az oldalfal-tetőív találkozásánál ütöttek voltak a lemezek. Rejtély, miért nem akkora a köpeny keresztmetszete, mint a kocsiszekrényé.
Egy kis kibuggyanó Sikaflex a sarokban.

A temérdek “kazánlemeztől” – melyekkel az egyes szerelőnyílásokat elfedték az utastérben – el tudok képzelni szofisztikáltabb megoldást is. Ahol nem áll fenn a lehetőség, hogy gyakran (pl. hetente) le kell szedni, és kevésbé látható helyen van, ott „viselhető” a kazánlemez. A látható helyeken viszont csúnya.


Ezeket le is ragasztották (pl. kerékdobokon), itt a ragasztó mennyisége egyes esetekben sok volt, s kibuggyant a lemez széleinél.

m168d_kazanlemezek.jpg

“Kazánlemezek” a kerékdobon…


m168d_akkulada_belol_1.jpg

…és a “pelenkázón”.


Az Automotive-on és a januári formális átadón is elkerülte figyelmem az első kocsitestben található, menetirány szerinti leghátsó 2+2 ülés. A pontosság végett lemértem, hogy itt 295 mm áll rendelkezésre a helyet foglalók lábfeje számára, mely nagyjából 43-as cipőméretnek felel meg – kissé szűkös (volt már nekem is), így ezek elsősorban hölgyeknek ajánlott helyek.

m168d_csuklo_elott.jpg

A manapság nagy szereppel bíró USB-töltőpontból egy sem jutott a buszba. A BKV Zrt. a (kvázi) saját készítésű új trolibuszába tett ilyet két éve, tehát már nem lenne újkeletű itthon sem, és igény is biztosan lenne rá. Ha máshova nem is, de a vezetőfülkébe minimális módosítással nagyjából „bárhova” elférne egy töltőpont a sofőr számára. Jelenleg egy átalakító segítségével a szivargyújtó szolgál(hat) ilyen célra.

m168d_usb_hianya.jpg

Bőven van hely egy USB-töltőnek, a sofőrök biztosan örülnének neki. Persze az utastérben is elférne pár.


A dinamikus csuklós

A 7-es viszonylat igazi nyúzópróba s egyben ideális terep egy új busznak, hogy kiderüljön, bírja-e a strapát. 2004-ben az új Volvóknak (az akkor még „macskaköves” Thököly út) igazi kiképzés volt (de kimondható, hogy helytálltak), azóta valamelyest javultak az útburkolati viszonyok, de még azért van hova fejlődni.

m168d_utaster_stock_7.jpg

Közismert, hogy „egy mérés nem mérés”, értve ezt itt a szóban forgó buszra, melyet így első nekifutásra egy napra vetettek be az igazi mélyvízbe. “Egy nap futás még nem futás“, írhatnám, viszont hiba nélkül lehúzta a műszakot “prototípus” létére. A temérdek, típus körül felgyülemlett zivatarfelhő ellenére (vagy pont azok miatt) pozitív csalódás volt menetközben.

m168d_kulso_pmp911_5.jpg

A motor képességeiben a tesztnap előtt sem kételkedtem (bővebben itt olvashat az erőforrásról), dinamikusan és kényelmesen mozgatja a karosszériát. Ebben a váltó is kiveszi a részét, mely tökéletesen hangolt a motorhoz, abszolút nem érezni, mikor ugrik a fokozat fel vagy le éppen. S még a motorfordulat keltette zaj is alig-alig árulkodik, aránylag csendes a DAF. A szóló típus esetén néha tetten érhető rezonálásnak nyoma sincs.

m168d_kulso_pmp911_3.jpg

Igyekeztem minden részén ülni és utazni a busznak. Az úthibákat a futóművek jobban átadják a váznak, mint a Volvo 7700A vagy Mercedes Conecto G „lábai”. Rosszabb útburkolati szakaszon olykor erőteljesebben felüt a B tengely, továbbá hajlamos látványosabban hullámzani, mint a nyugati vetélytársak kb. hasonló buszai ugyanazokon az adott (gyenge minőségű) útviszonyokon.


A kanyarodás-nyomatékkorlátozás témakörében is csak a sofőr szavaira tudok támaszkodni (a kérdezésemkor éppen második körét teljesítette), állítása szerint dinamikusan tudta venni íveket, nem volt panasza erre a tulajdonságára. A két leginkább neuralgikus kanyar a vonalon az Erzsébet hídra felhajtáskor, illetve az újpalotai végállomásról történő kihajtáskor van, mindkettőt lendületesen vette be.

m168d_kulso_pmp911.jpg

A belső burkolatok illetve szélfogók pozitív csalódást okoztak menet közben: e téren felülkerekedik a Volvo 7900 csuklós hibrid változatán (de a 7700-ason is), ugyanis csak a durvább szakaszokon (pl. Bosnyák téri villamosvágányok) recsegtek valamelyest a szélfogók.


(A 7900-as csuklós hibrideknél ugyanígy az első napján már minden légcsatorna recsegett-ropogott, kisebb útegyenetlenségeken is, de a luxemburgi 7900 Electric-ek esetében is hasonlót tapasztaltam.)


A típusban van fantázia. Viszont alapvető (és kevésbé alapvető) dolgok is, melyek újragondolásra és fejlesztésre szorulnak. A sofőr is összességében elégedett volt a géppel, tetszett is neki, és reményét fejezte ki, hogy egyet majd a „nevére írathat” a közeljövőben. Hozzá hasonlatosan várom a további darabok bevetését élesben, és a “tartós teszt” szülte visszajelzéseket, tapasztalatokat. 

m168d_kulso.jpg


492 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page