top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Modulo M108M bemutató

Frissítve: 2020. nov. 16.

Az újkori, alacsonypadlós, speciális kialakítású buszok története a 2010-ben átadott Ikarus E134.RTG-vel [1] kezdődött, melyet a Magyar Máltai Szeretetszolgálat rendelt meg [2], s mobil tüdőszűrő állomásként immáron 8 éve járja az országot [3]. Őt követte a 2016 végén elkészült röntgen-busz, mely már Modulo M108R típusnéven fut, a Forex Medical Kft. tulajdonában a debreceni Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet szolgál „honállomásaként”.


10+10 darab szűrőbusz

A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) 10 darab általános szűrővizsgálatok elvégzésére alkalmas, és 10 darab mammográfiás berendezéssel szerelt szűrőbuszra írt ki tendert (TED 2017/S 182-372390). Előbbi részét a pályázatnak a Kravtex-Kühne nyerte meg, s a célra a nagyjából egy éve bemutatott Econell 13 [4] változatot alakították át jelentősen beltartalmát tekintve. Az első példányt 2017. november 13-án adták át [5], míg a maradék kilencet 2018. január végén [6].



A tender másik részét a H1 Systems Mérnöki Szolgáltatások Kft. nyerte meg, mely cég alapként a Modulo M-család szóló példányát használja fel a szerződés teljesítéséhez. Az első példányt a szerződéskötéstől (2017. szeptember 18.) számított öt hónapon belül kell(ett) átadniuk (mely meg is történt), míg a további darabokat a szerződéskötéstől számított 10 hónapon belül kell elkészítsék.


Az M108M

Az alapként szolgáló busz egy, már bevált típus, Budapesten 69 darab fut belőle (Euro V és Euro VI-osokat valamint a PKD-kat a "gyáriakkal" együtt számolva). Hajtásláncát tekintve a szűrőbuszok megegyeznek az M108d-kkel: Cummins ISB6.7 E6 280B motor, Allison T325R váltó (Fuel Sense 1 Max váltószoftverrel), ZF AV133-as hajtott híd és ZF RL85A kormányzott.

A megrendelő elvárásai alapján a busznak olyan extra felszereltségei vannak a hagyományos M108d-hoz képest, mint:

  • letalpaló berendezés,

  • külső töltési csatlakoztatási lehetőség,

  • kettő, a motortérbe beépített, kihúzható és kivehető aggregátor,

  • 230 V AC az utastérben; több ponton,

  • vízrendszer az utastérben,

  • vízöblítéses WC a fedélzeten,

  • külön klímaberendezés a "középső részben" (mammográf helye), megfelelő és ideális üzemi körülményeket biztosítva,

  • menetíró készülék,

  • kihúzható fényvédő rolók a jármű teljes hosszában (menetirány szerinti jobb oldalon, a tetőre applikálva, összesen három darab, Thule-gyártmány),

  • szekrény- és tárolórendszer kialakítása,

  • szünetmentes tápegység a számítógépek számára.

Kívülről néhány részlet: motortér, letalpalás, csatlakozópontok, szellőzőnyílások.


Az utastér kialakítása az alábbi sematikus ábrán tekinthető meg. A típus ajtóképlete – korábbi szűrőbuszoktól eltérően; a jobb helykihasználás miatt – 2-0-2-re változott. 

A vizsgálatra érkezők a hátsó ajtón felszállva, majd regisztrációt követően haladnak a jármű eleje felé, ahol a kis öltözőben le tudnak vetkőzni. Ezt követően a vizsgálat, majd öltöző, és előre felé elhagyhatják a járművet. A két különböző szűrőbusz-típus (általános szűrőbusz + mammográf busz) várhatóan párban fognak közlekedni az egyes meghirdetett vizsgálati helyekre.

Vezetőtér és környezete...


...az első szekció...


...a középső szekció...


...és a hátsó szekció.


Észrevételek

Az eldolgozások az utastérben alapvetően jól sikerültek, azonban van egy-két olyan kialakítás, ami átgondolásra szorul. Ilyen például a két tolóajtó süllyesztett alsó vezetősínes megoldása, mely nagyon hamar képes megtelni porral/sárral/egyéb feltöltő anyaggal, így nehezítve az ajtó zárását. (Házilag készített sín helyett "boltban kapható" komplett görgős sín ideálisabb lenne, felül elhelyezve a sínt, így nem gyűlhetne össze kosz.)

A megrendelő kerekesszékes rámpát kért a hátsó ajtóhoz, de nem kifejezetten értem a hasznát: azonkívül, hogy az utastérbe bekerül a kerekesszékes páciens, nem tud továbbhaladni, sőt, el is foglalja a hátsó szekció jelentős részét, ahogy felért az utastérbe. (Az idősebbek és nehezebben mozgó páciensek részére viszont ideális lehet.)

A típus a rövidített M168d-ről már ismert tetődómot kapta meg, azonban a három napellenző miatt ki kellett vágni belőle. Némiképp esetlenül néz ki a kivágott dóm oldalról, ebben az esetben – ha és amennyiben gépészetileg megoldható – célszerű lenne a „régi” dóm használata, mely a prototípus M168d-n és egy M108d-n (NTP-546) található meg. Vagy csak a képen látható kivitelt ezen a részén a napernyő méreteiben kisebbre variálni.

Összességében ígéretes alap az új Modulo-szűrőbusz, bízom benne, hogy a maradék 9 darab is elkészül a megrendelő kívánalmait kielégítve, és a fentebb citált kialakítási fenntartásokat orvosolják a teljes szérián.



 
 Köszönöm az Ikarus Egyedi Kft. segítségét a cikk létrejöttében!
 

Források és felhasznált irodalom:


[1] Omnibusz blog – Bemutató: Ikarus E134 Röntgen busz (közzétéve: 2010. május 26., hozzáférés: 2018. február 21.)

[2] Magyar Máltai Szeretetszolgálat honlapja – Új tüdőszűrő busz állt szolgálatba (közzétéve: 2010. május 26., hozzáférés: 2018. február 21.) [3] BusWorld blog – Ikarus autóbuszok a magyar egészségügyben (közzétéve: 2016. július 19., hozzáférés: 2018. február 21.) [4] BusWorld blog – Credo Econell 13 teszt (közzétéve: 2017. január 21., hozzáférés: 2018. február 21.) [5] Napi.hu – Ilyen szűrőbuszok járják majd az országot – nézze meg Ön is! (közzétéve: 2017. november 13., hozzáférés: 2018. február 21.)


[6] IHO – Elkészült az összes Credo szűrőbusz (közzétéve: 2018. január 26., hozzáférés: 2018. február 21.)


306 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page