top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Világot járt Modulo | NNB-162

Frissítve: 2020. nov. 17.

A Mobilitási Hét elnevezésű programsorozat két, talán legismertebb eseménye az Autómentes Nap, mely általában az Andrássy út lezárását jelenti (illetve 2010-ben a Szent István körút volt az "elszenvedő"), valamint a Hét utolsó napján (holnap, 22-én) ingyenes a tömegközlekedés használata a saját tulajdonú gépjármű forgalmi engedélyének felmutatásával.


De ezeken felül még több, egyéb esemény is van a héten: ilyen volt ma például a Várkert Bazár előtti "sétányon" az Emobility Forum, mely alkalommal többféle-fajta elektromos jármű is leparkolt a Bazár előtt (illetve többféle töltőpont is telepítésre került ideiglenesen). Az elektromos rollertől elkezdve a biciklin keresztül egészen az autóbusz kategóriáig számos gyártó elhozta saját portékáját - utóbbi kategóriából csak egy, méghozzá a hazai MABI-Bus Kft. az Észak-Amerikát is megjárt, bemutatódarabként funkcionáló Modulo C68E-jét. A felvonultatott járművekből többet ki is lehetett próbálni, a busz viszont statikus bemutatódarab volt az egykori Várkert Casino parkolójában. Ennek ellenére érdekes volt látni, hogyan oldották meg a 6-8 fős csapat pihenési - és az autóbusz megnövekedett hatótáv - igényét az utastérben történt logisztikázással.

A kinézetében kiköpött BKV-s darab valójában azoktól némiképpen eltérő, ugyanis 9 akkumulátorcsomagot építettek bele (a fekvőhely alatt és az "étkezőasztal" alatt is az van), valamint a Fővárosi darabokban legnagyobb zajhatást okozó légsűrítőt is másféle felfüggesztéssel látták el, hogy kevésbé hozza rezonálásba működése során a dobozt. A másik darabban ennél kevésbé kifinomult módon "alakították ki" a fekvőhelyeket, bár a függőágy kétségtelenül kényelmes lehetett.

A Föld körüli út európai részét végül egy, a BKV Zrt-től kölcsönkért, azonos típussal tudták teljesíteni, ellenben a mai kiállított alany megjárta Amerikát, és ha igazak a "hírek", akkor Spanyolországban és a Monacói Hercegségben is érdeklődtek a jármű iránt, egy későbbi tesztelés képében. A buszban és környékén szanaszét a gép névjegykártyái hevertek:



 * * *


A személyautók terén a "szokásos" elektromos autókon (= Tesla Model S, Nissan Leaf, Mitsubishi i-MiEV, etc.) felül ez volt egy érdekesebb kiállított darab számomra, VW Passat GTE.



41 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page