top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Volvo 7000A | RYH-836

Frissítve: 4 órával ezelőtt

A genfi Volvókra hajazó ex-kasseli, amely egy eredetileg Linzben kezdett, nullszériás példány.


1999-ben elsők között került az akkor vadonat új 7000-es szériából a Linz Linien AG flottájába hét darab csuklós, melyet a következő évben követett további kettő szóló kivitelű. Mindezt tovább gyarapították akkortájt 19 darab Volvo 7000A trolival is, melyből több nem is készült azt követően. A 7+2 buszt 2011-ben vonták ki az állományból, ekkor öt csuklós Reinhardshagen-be [D] került egy magánvállalkozóhoz, és Kassel helyi járatán futottak. A fennmaradó két csuklós és egy szóló sorsa előttem ismeretlen, egy szóló Észak-Macedóniába került.

Szemléltetésképpen az egyik 7000AT. A dízeles változat megjelenése nagyon hasonló volt, mínusz csápok és a tetőn lévő segédüzemek + berendezések.


Németországban négy évet szolgált az öt csuklós, majd az ekkor már Budapesten nagyüzemben zajló „Volvo busz felvásárlási láz” kapcsán egy kistarcsai cég importálta az öt buszt, remélvén, hogy égkék színben új életet kezdhetnek a Fővárosban.

A németországi kitérőt követően Kistarcsán várták négy évig a következő felhasználásukat.


Azonban a remélt üzletet négy év szabad ég alatt pihenés előzte meg. A buszok hiába nagyon hasonlók a budapestiekhez (felmerülhet a kérdés, hogy melyikhez viszonyítva, hiszen többféle csuklós 7000-es is fut), nem keltették fel a BKV érdeklődését egészen 2019-ig. Tavaly ugyanis elsősorban alkatrész-utánpótlásnak megvásárolták az akkor már 20 éves buszokat. Tavasszal FJX-207, míg nyáron FKU-911 gyulladt ki (és vélhetően elérték a gazdasági totálkáros állapotot), egyiket pótolván az egyik piros Volvót felújították és az arculatnak megfelelően átalakítva forgalomba állították.


A nullszériás, legfrissebb fővárosi csuklós 7000-es leginkább az ex-genfi 7000A-kra hasonlít (azok előszériája), ezért a felkészítése során is (a belső kialakítását tekintve) azokhoz viszonyítva alakították át Kelenföldön. Markáns eltérés a négy befelé nyíló bolygóajtó, a nem VDO-szabványos műszerpult, továbbá a világosabb utastéri burkolatok helyenként (pl. első kerékdob).

A legfrissebb 21 éves csuklós Volvo a BKV flottájában immáron.



Kapcsolódó:









Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page