top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

ŠST átadó & felvonulás

Szükség volt már nagyon vérfrissítésre a csáposok területén, új csuklós trolibuszt legutóbb 1996-ban állított forgalomba a cég (Ikarus 435.81), használtként vásároltak néhány éve Gräf&Stift NG152-eseket, de ezek csupán tűzoltásként voltak jók, főleg, hogy csupán 15 darabról van szó. Remélhetőleg a Solaris-ok opcionális 72 darabjából is minél többet beszereznek majd (lehetőleg mindet).

Első ízben az idei trolis nyílt napon tekinthették meg az érdeklődők a gépeket, illetve aki nyitott szemmel járt a városban, már nyár közepe óta itt-ott láthatott egyet-egyet elsuhanni a Vörös Tacskókból. (Sajnos a Solaris kabalafigurája nem fért meg az előírt arculati elemek miatt, így lekerültek a trolikról.)


A gyártó kabalafigurája.


Az utasterükben dominál a piros és fehér, világos, komfortos. Az ülések STER gyártmányúak, az ajtók – az eddig itthon kevésbé ismert – Ventura cég által gyártott darabok, elektromos működtetéssel. Kissé „esetlenül” működnek, a mozgáspályájuk két végén nem fékeződnek kellően, „csapódnak egy finomat” (tényleg nem vészes mértékben).


Aminek igazán örülök, hogy nem rezisztív (érintős) leszállásjelzőket kértek: több olyannal találkoztam már a buszokon, ami be (vagy el) volt már törve. 


Jó nagy gomb, nem lehet eltéveszteni.


A szólóban kis túlzással helyközi buszokra jellemző székezést kért a megrendelő, mintha álló utasokat nem is szeretnének szállítani. Mindkét kialakításban hátul hatalmas, majdnem másfél méter magas "pelenkázó" van, melyre felülre tettek egy korlátot (oldalt funkcionálisabb lenne), így pakolni sem lehet rá kényelmesen. Az utastájékoztató kijelzők az utastérben bustec, míg kívül LAWO gyártmányúak.


Szóló kivitel.


A csuklósban sem sokkal különb a helyzet, aránylag kis „tánctér” a 2-es ajtóval szemközt, egy kerekesszék, egy babakocsi, meg talán a „hozzá tartozó anyuka”, aki elfér kényelmesen. Minden más álló utas pedig egymás útjában tud csak állni.

Csuklós kivitel.


A trolibuszok közül 7 darab még az átadót követő délutánon az utasok szolgálatába is állt, 2 db. a 72-esen, 3 db. a 76-oson és 2 db. a 79-esen. A kor követelményeinek megfelelően megközelítőleg 10 km önjárásra képesek a beépített akkumulátorok segítségével, melyet prezentáltak is a felvonulás alkalmával. A különmenet az Andrássy út - Bajcsy-Zsilinszky út - Kálmán Imre utca - Hold utca - Vértanúk tere - Báthory utca - Szemere utca - Kálmán Imre utca - Bajcsy-Zsilinszky út - Arany János utca M - Bank utca - Hold utca útvonalon haladt végig, majd ott a 15-ös busz megállója volt a „végállomás” az utasok számára.

Az átadó előtt osztogattak egy kis ismertetőt (melyben a projekt másik fele, a villamosos rész is benne van), de azért troliról is esik szó.


Végezetül néhány részlet-, hangulat- és pillanatfelvétel az átadás tárgyairól.

Kíváncsian várom a PR-beszédben is elhangzott troli vonalbővítések jövőbeli megvalósulását, mert ennyi önjárással már tényleg lehetne egyik-másik vonalat bővíteni pár megállóval.



Súrlófény



151 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page