top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

3+1 darab használt Solaris Urbino 10 | BKV Zrt.

Frissítve: 2020. nov. 18.

A használt busz beszerzési lázban a BKV Zrt. 2013. év végén vásárolt három darab, eredetileg Franciaországban szolgáló Solaris Urbino 10-est. Ezen három darab – hivatalosan – az akkor  frissen induló 157-es vonalra lett beszerezve (egyikük tartalékként). A honosítás hamarabb elkészült, mint az új járat beharangozott indulási időpontja, így addig napi egy darabot a 191-esre adtak ki, mondván, mégiscsak termelje az utaskilométereket.

MPV-999 első napja utasforgalomban a 191-es vonalon, 2014. március 25-én.


A megszokott, VJSz Kft. által végzett honosítási eljárás után – mely akkor még a korlátok világoskékre fényezését nem foglalta magában – elsőként 2014. márciusában vették fel a szolgálatot a 191-es vonalon.

MPV-999 utastere.


Ugyanazon flottából származó negyedik darab tűnt fel a VJSz Kft. udvarán 2014. december közepén, mely sikeres honosítását követően (már világoskék korlátokkal) 2015. május végén állt munkába, szintén elsőként a 191-es viszonylaton.

NAE-996 a 191-esen, útban a Nyugati pályaudvar felé.


A gépekben négyhengeres, 176 kW-os Iveco motor szolgál Voith automatikus váltóval párosítva (3+1 sebesség), a 810 Nm-es legnagyobb nyomaték fürgén tolja felfelé a megtermett karosszériát a 191-es vonal meredek lankáin.


A kialakításukat tekintve a 191-es – és az ehhez hasonló, például 39-es – vonalakra teljesen ideális járművek, talán még jobbak, mint a 7-9 méteres hosszúságú midik (Ikarus 405, Rába-Molitus S91). Ugyanis az említett vonalakon reggelente nagyobb az utasszám, míg napközben csekélyebb, tehát reggelente az a kevéske plusz férőhely is számít.

NAE-996 utastere.


Az utastér berendezése, elemei a Ganz-Solaris Trollino 12-esekhez nagyon hasonlítanak, szembetűnő eltérés a hátsó szekcióban található, menetirányra merőlegesen elhelyezett három ülés formájában.

Az említett három ülés.


A méretei ellenére hatalmas a motorsátor a busz hátsó traktusában, vélhetően a többféle rendelhető motorváltozat eltérő méretei/beszerelhetősége végett.

A motorsátor.


Az utastéri szellőztetésre az ¼-es részben nyitható bukóablakok adnak lehetőséget, valamint a Konvekta gyártmányú klíma, ami sajnos utazásom alkalmával nem bírt effektív hűtési teljesítménnyel, inkább csak a levegőt keringette.

Hátulról.


Néhány további kép a flottáról: 


Az új járatot ismertető-reklámozó szórólap:





180 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page