top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

DAB autóbuszok Székesfehérváron

Frissítve: 2023. aug. 12.

Midik – DAB 11-0860S (MidiCity)

2006. szeptember 1-jén új viszonylattal bővült a székesfehérvári helyi járat. Az új, lakótelepi járatra egyúttal új (beszerzésű) buszokat is vásárolt a volántársaság, 2 darab DAB 11-0860S-t. A dízelüzemű midik korábban Svédországban, Borlänge térségében jártak (szintén) helyi járaton.

Szeptember 1-től közlekedik a Palotavárosban a 29-es járat, a szűk utcákban 9 méteres midibuszok járnak majd a Jancsár – Horog – Selyem – Csapó – Halász – Kelemen-Hübner útvonalon 15 perc a követési idővel. Csúcsidőn kívül 30 percenként, este pedig 60 percenként követik egymást a járatok. A Palotavárosban 10 megállót terveznek a végállomással együtt, a megállóhelyek 300 méterenként követik egymást. Az útvonalról és a megállóhelyekről lakossági fórumon egyeztettek az ott élőkkel.

- Székesfehérvár város honlapja, 2006. augusztus 17.


A két midi a Jancsár utcai végállomáson 2006-ban. Fotó: Balázs1a.


A buszokat az Alfa Busz Kft. hozta be az országba, a műszaki felkészítést és üzembe helyezést is ők végezték. Az ünnepélyes átadó augusztus 31-én volt a Jancsár utcai végállomáson, ahol mindkét példányt kiállították. Érdekesség, hogy az egyik midi egy Volvo-Steyr SN 12-es rendszámával (KCH-560) állt forgalomba – emiatt (?) már rögtön szeptember elején leállt mindkét busz, és egy ideig 260-asok helyettesítették őket a 29-esen.

Összesen 3 darabot hoztak be a típusból. Egyikük eleinte a pannonhalmi apátsághoz közlekedett charter-járatként, majd mivel nem nyerte el az önkormányzat tetszését, visszakerült az Alfa Buszhoz, és alkatrészként használták a másik kettőhöz.

Részlet a 2006. augusztus 31-i Fehérvár TV-ben vetített híradó anyagából: egy Volvo SN12-es rendszámát viseli az újonnan bemutatott midi.


2007. szeptember végén lakossági panasz érkezett az új midikre, hogy azok „túl hangosak”, valamint „fütyülnek”:

A Palotavárosban a tavaly szeptember óta üzembe helyezett helyijáratoknak hála a közlekedés könnyebb, de mellékhatásként “fütyülős” buszok borzolják a lakosok idegeit. A zajos járművek ideje októberben lejár. Az Alba Volán Zrt. lakossági és így önkormányzati kérésre indította meg tavaly szeptemberben a buszforgalmat a Palotavárosban, hogy elsősorban a diákoknak és a nyugdíjasoknak ne kelljen gyalogolniuk a Piac téri vagy Jancsár utcai buszállomásokhoz. Szinte azóta folyamatosak a panaszok. Az egyik Kelemen Béla úti olvasónk például márciusban azzal kereste meg lapunkat, hogy a szóban forgó autóbuszok különösen erős, sípoló hangja veri fel minden hajnalban őket, s este tizenegyig kénytelenek ezt a zajt elviselni. Akkor a Volán megvizsgálta a problémát, s a mérések nem mutattak határérték feletti zajkibocsátást. Később olyan elképzelés is született, hogy becsomagolják a buszok hidromotorját, ezzel próbálva elviselhetőbbé tenni a dán gyártmányú buszok sípolását: ezekben a hidromotoros járművekben ugyanis nincs kézi sebességváltó, ezért sebessségváltáskor és fékezéskor sípoló hangot adnak. (Ezek a buszok korábban egyébként Norvégiában, ugyancsak lakótelepen szolgálták az utasokat!)A lakossági panaszok miatt várhatóan október második felétől más típusú, halkabb kisbuszokat helyezünk forgalomba a Palotavárosban. Mivel a jelenleg működő kisbuszokat közbeszerzési eljárás útján vásároltuk, most egyfajta reklamáció keretében szeretnénk beszerezni az olyan speciális környezetben is használható járműveket, mint amilyen a Palotaváros. Itt ugyanis a magas házfalak visszaverik, felerősítik a hidromotor hangját.

- Fejér Megyei Hírlap, 2007. szeptember 24.


A tiszavirág-életű DAB midiket végül 2007 novemberében lecserélték (szintén) használtan vásárolt Mercedes Citókra, ugyanis a bő egy év alatt a két dán gyártmányú midi üzemkészsége (is) igen gyatra volt. Érdekesség, hogy 2008 májusában Miskolcon járt tesztbuszként az egyik midi.

Üzemképtelenül a 398-as az Alba Volán telephelyén. Fotó: Bódi Balázs.


A kettőből egy példány még 2011 végéig napi két alkalommal közlekedett egy, a volán által végzett szerződéses járaton (mely forda tartalmazott közforgalmú járatot is, így az M26-oson és a 23E járaton is előfordult a busz, ha éppen üzemképes volt). 2012-ben utóbbi darab is leállításra került.

Bericap szerződéses járaton az két midiből az üzemképes, 2011 augusztusában.


És már mindkettő megbontva és leállítva 2012-ben. Fotó: Balázs1a.


Műszaki adatok

Hosszúság: 8 660 mm Szélesség: 2 500 mm Motor: DAF NS156M (soros, hathengeres, turbótöltött, vízhűtéses, Euro II, 156 kW max. teljesítmény) Erőátvitel és váltó: elasztikus tengelykapcsoló Stiebel hidraulikus szöghajtással, hidrostatikus Sauer-Sundstrand axiális szivattyúval.


Szólók – DAB 15-1200C LPG

Koppenhágai Combus 1997 – 1999 között autógáz (LPG) üzemű autóbuszokat vásárolt a hazai DAB Silkeborg cégtől, egészen pontosan a 15-1200C LPG változatból. A típus dízelüzemű változata már közlekedett pár éve Koppenhágában, így „csak” a meghajtás volt ismeretlen/új. Az alternatív hajtásmódokban és környezetvédelemben élenjáró Skandináv országban egy újabb kísérletet kezdtek ezzel, ugyanis mintegy kétszáz darabot vásároltak a típusból, így Koppenhága utcaképének meghatározó darabja lett a kétezres évek elején.

Koppenhágai utcakép 2005-ből DAB-bal. Fotó: (számomra) ismeretlen szerző.


Az 1912-ben alapított DAB Silkeborg vállalatot 1995-ben felvásárolta a Scania, majd 1997-ben át is nevezték a céget Scania A/B Silkeborg-ra. Így a buszok egy része Scania fenékvázra épült.

Műszaki adatok

Hosszúság: 12 000 mm Szélesség: 2 500 mm Magasság: 3 260 mm Tengelytáv: 6 000 mm Padlómagasság: 385 mm Menetkész tömege üresen: 11 275 kg Ülőhelyek száma: 35 Állóhelyek száma: 54 Motor: DAF GG170 LPG (soros, hathengeres, négyütemű, közvetlen befecskendezésű, turbótöltött, 8 660 ccm, 170 kW/232 LE, 980 Nm) Sebességváltó: Voith D851.3 (3+1 sebességes automata) Mellső híd: ZF 4474 Hátsó híd: ZF AV-131/90

A négy gáztartály a tetőn helyezkedik el, hosszában. A folyékony autógáz (LPG) esetében – ahogy a sűrített földgáznál (CNG) is – a belsőégésű erőforrás nem kompresszió-, hanem szikragyújtású (Otto-körfolyamatú) motor.

A Combus idővel az összes buszt átadta az Arrivának, amely cég delegált belőlük Roskildeba és Køgeba is; végül a legutolsó darab 2010-ig közlekedett Dániában. Ezt követően a flotta egy részét – amelyeket nem bontottak el, vagy került éppen múzeumba – a Svenska Neoplan vásárolta meg másodpiaci értékesítés céljából. Utóbbi helyről hozott el az Alfa Busz Kft. 28 darabot.

Érkeznek a DAB-ok…2006 áprilisa. Fotó: (számomra) ismeretlen szerző.



Magyarország felé tartó DAB-ok egy autópálya pihenőben. Fotók: NZA


Ezen a 2017-es fotón még teljesen érintetlen formájában látható egy tíz éve behozott darab. Raktárként funkcionál.



Egy, teljesen sárga példány, melyet alkatrészként használtak.


LPG-üzemű motor nehézhaszonjárművekben

Manapság a CNG (sűrített földgázüzem) az alternatív hajtóanyagok közül az elterjedtebb, ennek oka elsősorban az emissziós normákban keresendő. Az LPG esetén - CNG-hez viszonyítva - számottevő a szilárdrészecske-kibocsátás, így az Euro III és afeletti korlátozásoknak nem tud megfelelni. A DAB LPG-buszok gyártásuk idején csekélyebb károsanyagot bocsátottak ki, mint egy dízelmotor.

DAF GG170 LPG motor az egyik buszban.


A 28-ból 11 kocsi alkatrészként illetve cserebuszként szolgált a 11+1 darab Alba Volános példányhoz, és a 6 darabos Weekendbus-os (a továbbiakban: WB) flottához, mely cég a Csömör-buszon használta őket (esetenként előfordultak Kistarcsa és Dunaharaszti helyi járatán is). Később az alkatrészbuszokból további egy került a WB-hoz rövid ideig (LOJ-173), illetve összesen hármat (KJR-755, KPZ-390, LEP-358) – felváltva – használt az Isa-Group Kft. is Isaszeg helyi járatán.

2006 áprilisa, próbarendszámos darab Pesterzsébeten. Fotó: Diósy Attila.


Az első példányok 2006 tavaszán érkeztek az Alfa Buszhoz, 2006. szeptember 28-án volt az átadásuk az Alfa Busz telephelyén, majd 2006 novemberétől kezdve állt forgalomba 11 darab (KJR-751..KJR-762, kivéve 755). Decemberig mindössze 5 darabot tudtak hadrafogni, így csak elég lassan gyarapodott a DAB-flotta. Az átadó és a forgalomba állás között eltelt idő (kb. két hónap) részben a gázkút kiépítése miatt adódott. A buszokat kisebb rendbetétel után állították üzembe (pl. utasülések huzatcseréje, karosszériajavítások és fényezés).

A zágrábi közlekedési társaság érdeklődést mutatott a típus iránt, így 2006-ban a (későbbi, ekkor még próbarendszámos) KPZ-405 két napos tesztre lekerült a horvát fővárosba.

Az Alba Volánnál állományba vett 11+1 darab autóbuszhoz a meghibásodások miatt idővel további két busz csatlakozott (KJR-755, KMB-998; előbbi a WB-nál is járt). A legutolsó példány (külön tenderben) 2007 tavaszán került a volántársasághoz (KPZ-405). 

KJR-757 2006 októberében. Jónéhány darab fehérként kezdett, majd idővel kapták csak meg a ‘fehérvári flottaszínt. Fotó: Balázs1a.


Az utastér + műszerpult.



DAB buszok az új éjszakai járatokon

A fiatalok kérésére éjszakai járatok indulnak szeptember 1-től, kettő midibusz 4 éjszakai járattal oldja majd meg a feladatot. A buszok a város minden részébe eljutnak, így akik éjszaka szórakoznak, ezentúl kulturált módon és olcsón tudnak majd hazajutni.Nagy Zsolt, a Közlekedési Iroda vezetője az éjszakai körjárattal kapcsolatban kiemelte: az Öreghegy és Felsőváros, a Ráchegy és Köfém ltp., a Maroshegy és Alsóváros, illetve a Feketehegy – Fecskepart irányába is közlekednek majd járatok.

- Székesfehérvár város honlapja, 2006. augusztus 9.



3É járaton a KJR-754…


…és 4É járaton a KJR-758. Fotók: Balázs1a.


2010 körül már sokszor az állomány felét sem tudták kiadni utasforgalomba a felmerülő nehézségek miatt (LPG-motor, alkatrész-utánpótlás, és úgy általában a busz egyedisége, kisszériás mivolta). Ugyanezen évben három darab – a WB által már kivont – buszt vásárolt meg az Alba Volán alkatrésznek. 2011-ben megkezdődött a típus selejtezése (egyből a flotta negyedével [3 darab]), és további darabok kerültek leállításra (egyes buszok esetében csak ideiglenesen)

A város különböző pontjain az autógázas buszok. Fotók: Balázs1a.


Végül 2012 végére a volántársaság az összes autógázas buszt kivonta az állományából. A teljes selejtezésig vezető úton több példány esetében előfordult, hogy több hónapos (vagy akár éves) kényszerpihenő után újra közlekedett (pl. KJR-760: 2010 ősze – 2011 tavasza között le volt állítva) – mely jelenség a típus egyediségére, kisipari építésmódjára, gyenge alkatrész-utánpótlására és körülményes fenntartására enged következtetni. Két tűzeset is köthető a típus városbeli szerepléséhez, mindkétszer ugyanaz a példány (KPZ-405) gyulladt ki (2008, 2011). Az elbontásuk csak 2015-ben kezdődött meg.


A forgalomban lévő DAB gyártmányú buszok évenkénti leosztása a KSH adatai alapján:

2008. év 24 2009. év 24 2010. év 21 2011. év 12 2012. év 7 2013. év 2 2014. év 2 2015. év 4 2016. év 2 2017. év 2


A nem olyan régen szóbakerült „Használt vagy új?” téma kapcsán a DAB autóbuszok – így az eltelt bő egy évtized távlatából – nyugodtan kijelenthető, hogy nem a jó használt busz beszerzések egyike volt. Egy teljesen új technológia volt az akkor még javarészt dízel Ikarus 200-asokat üzemeltető Alba Volán számára, mitöbb, egy kisszériás, máshol (akkor) már csak elszórtan közlekedő típus(ok) üzemeltetésével kellett szembenézzenek. A választás sikertelenségét bizonyítja, hogy már szűk egy év elteltével a flotta fele műszaki okok miatt le volt állítva, és a dízeles midi példányokat igen hamar le is cserélték (részben) megbízhatatlanságuk miatt (szintén nem kifejezetten üzembiztos) Citókra.

A teljes Alba Volános (12+2 darabos) DAB flotta leállítva. (Egy SN12-es is “elbújt” közöttük.) Fotó: Balázs1a.

Felhasznált irodalom:




Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page