top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Viking River Cruises buszok

Frissítve: 2020. nov. 18.

A Viking River Cruises egyike azon hatalmas cégeknek, akik átfogó, mindent magában foglaló utazásokat szerveznek (elsősorban Európába) azonbelül is a hajóval megközelíthető városokba/térségekbe. A hajó csak a hosszabb távú közlekedési eszköz az utaztatás során, a helyi látványosságok felfedezéséhez autóbuszokra terelik át a turistákat.


A különböző célokat egy-egy tematika köré építik fel, például a „Romantic Danube” az egyik hazánkat megcélzó útitervük. Ennek keretében - többek között - elviszik a turistákat Budapest nevezetességeihez, illetve a környező agglomerációs településekre (pl. Szentendre). A hajó általában a Nemzetközi Hajóállomás környékén köt ki, ahol szárazföldre lépő látogatókat már várják a full extrás távolsági buszok, hogy a további célokra elvigyék őket. Hazánkat mintegy négy éve lehet ilyen formán meglátogatni.


Az autóbuszokat biztosító cég eleinte a Blaguss volt. Ez egy osztrák többségi tulajdonú cégóriás, mely portfóliójában az autóbuszos vállalkozás mellett az utaztatás is szerepel. Ausztriában is számos helyen dolgozik be alvállalkozóként. A Blaguss már korábban létrehozta a magyarországi képviseletét, így az autóbuszokat a Blaguss Agora Hungary Kft. biztosította eleinte az idehajózó külföldieknek. A Blaguss az akkor legmodernebb, Setra S 415 GT-HD illetve a hosszabb, S 417 GT-HD típusú buszokkal látta el a feladatot. 

2014. félév körül a Blaguss levonult a V.R.C-tól (legalábbis a magyarországi részről), mint buszos alvállalkozó, azóta ezen gépek egy része a bécsi különítményt szolgálja ki, de a rendszámuk maradt magyar (olykor Budapesten is még fel-felbukkannak).


Ezt követően pedig több, kisebb magyar cég kapta meg a feladatot, hogy előre definiált kinézetű, illetve komfortfokozatú, távolsági kialakítású autóbuszokkal lássa el az idelátogatók igényeit, és a megszabott menetrend szerint utaztassák a turistákat a hajó és a különböző, tervben szereplő célállomások között. A magyar cégek a célra egyöntetűen a Mercedes-Benz Tourismo 15RHD típusát választották, melyek között a leglátványosabb eltérés az oldalukon látható matrica, illetve némelyik közülük hosszabb kialakítású (15 méteres). A hazai flotta pillanatnyilag 12 buszból áll. 

Ahogyan korábban említésre került, a Blaguss csak hazánkban szüntette meg a bedolgozást, a Bécsben szolgáló V.R.C-s buszos kontingense még mindig aktív (egy részük magyar rendszámmal jár). Mitöbb: nem olyan régen szereztek be erre a célra a Setra aktuális kínálatából további (új) buszokat: S 515 HD és S 517 HD típusokat, melyekkel elsősorban Bécsben (és környékén), Prágában, de akár Budapesten is lehet találkozni. Bár Prágában is van „alegysége” a V.R.C. buszos vonatkozásának, de mivel Prágáig nem lehet felhajózni, így a (többnyire) Budapest és környékén szolgáló buszok oda is elviszik az utazókat - vagy éppen a bécsiek.



2018-ban és 2019-ben fotózott buszok. Ismét magyar vállalkozók látják el a feladatot.



10 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page