top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Volvo 7700A középjavítások | BKV Zrt.

Frissítve: 2020. nov. 18.

Ezt a bejegyzést amolyan folytatásának szánom a korábbinak, amelyben az Óbudai Volvók átfényezése volt a téma, melyet akkor - tévesen - még felújítás szóval illettem.


Sajnos nem nevezhetem ezeket az (elsősorban) külső-belső esztétikára irányuló feljavításokat felújításnak, ugyanis a gépészethez nem nyúlnak ilyenkor. Ennek jelét is adja némelyik: FLR-700 immáron sajnos több napja egy közismert dízelmozdonyt próbál utánozni (és így tekintélyt kölcsönözni magának a forgalomban némi korommal meghintve, amely a motor környezetében lerakódott a külső lemezelésre, és eléggé rontja így az "új" busz összhatását laikusoknak), míg FKU-918-nak légrugó/szintező gondjai vannak, és kijelzői közül még mindig hibás több is.


Bár tény és való, hogy a Volvo dízelmotorjai elég strapabírók (köszönhetően azok mechanikai egyszerűségének, melyet viszont "lerombol" az elektronika), több is akad, amihez még nem kellett hozzányúlni (szétszedni), és már "alulról súrolja az egymilliót" a futásteljesítménye. Viszont egy motorgenerál ennél a típusnál - mind a 150 darabra vonatkoztatva, jelen körülményei között a cégnek - szinte megfizethetetlen lenne. Készült ugyan teljesen felújított Volvo (első sorozatból származó, FJX-204 és '205, Cinkota üzemegység kezei alatt/által), de végül mégis inkább a kisebb mérvű beavatkozás mellett döntöttek, melyet külsős (zömmel a Nova Busz Kft.) végez. Ez üléshuzat-cserét, sötétített üvegezést, kékre fújt korlátokat és égkék külső fényezést jelent. Persze, eltérések mindig akadnak, ahogy a lenti képeken is megfigyelhető.


És van külön az FLR-szériából a reptér-buszra dedikált néhány gép, amelyek viszont csak a külső átfényezést kapták meg a matricákkal "tuningolva", ezek voltak az első égkék Volvo 7700A-k. (Érdekesség, hogy sokáig matricák nélkül közlekedtek, mert azok elkészítése több időt vett igénybe, mint a 8-10 busz átfényezése.)


Az esztétikai feljavításokhoz néhány hete társult a külső illetve belső kijelzők cseréje is: a külsőket BUSE gyártmányú narancsszínű LED-esre cserélik (de szigorúan csak azokban, melyek már égkékek), illetve a belsők Bustec gyártmányú "monitorok".

Egy Nova-Busz Kft-nél elkészült gép.


Az első Cinkota által készített darab.




516 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page