top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Volvo 7900A teszt

Frissítve: 2020. nov. 18.

Bár már lassan féléve forgalomba álltak az első darabok a 169E viszonylatán, mégis csak most jutott időm rá, hogy alaposabban szemügyre vegyem és röviden írjak a Volvo legújabb modelljéről - elsősorban az utastérről. Korábban már volt szó vele kapcsolatban a design-ról, így arra most nem térnék ki ismételten.


Első benyomásaimat a nyáron spontán megrendezett M1 pótlás idején szereztem velük kapcsolatban, mondván, ha már ennyire bejöttek a városba és sima bérlettel is kipróbálhatja az ember, miért is ne.

Az utasterük határozott visszalépés a 7700-ashoz képest, amit szomorúan tapasztaltam. Megannyi dolgot javítottak ki annak idején és tették egyben esztétikusabbá a 7000-es után a 7700-asban, és hasonlót vártam most is. Persze, nagymértékben függ a megrendelő kéréseitől is az utastér, de megpróbálom a megrendelői igényeket és a gyári kialakításokat most külön kezelni, és elsősorban az utóbbira fókuszálnék ezen irományban.

Első utam: MOS-257. Klíma nagyon jó – ez egy új busznál csak idehaza kerül elő, mint „beszédtéma” – ez reméljük így is marad. Ülések a korábbi 7700-asokból ismert típusúak, és szerencsére a másfeleseket hanyagolták. A dekoritok szögletesebbek lettek, az ablaknál megnyújtották kissé a padlózat felé, és a klíma befúvónyílások is mostmár kifelé néznek teljesen. A dekoriton kék rész is helyett kapott, nagyon sokat dob a belső megjelenésen (főleg, ha nem kunkorodik itt-ott már pár hónap után, ahogy néhány hete láttam azt az egyikben).

Számomra a legnagyobb kérdőjelet akkor is a hátsó traktus átszabása jelentette. Tök jó, hogy már sokkal világosabb, mint a Volánbusz 7700-asaiban, de olyan nagyot kell lépni a „kakasülőkhöz”, hogy egy egészséges embernek sem normális már. Ezt hogyan hozták össze a svédek, azt nem tudom. És ráadásul az egyetlen lépcsőn még egy pici szintugrást is csináltak hátrafelé haladva. Nem is beszélve, az ide "tákolt" kazánlemezekről, melyek a szerelőnyílásokat fedik. Egy neves gyártótól nem szívesen lát az ember ilyen ócska megoldásokat (a képek közé tettem egy olyat, ami ezeket szemlélteti).

Összképe letisztultabb lett az elődnél, de a minőségre sem figyeltek annyira: pár hetesen már a sofőr mögött ülve minden zörgött körülöttem.

Ami szintén csak kérdőjeleket szült a fejemben: a mini, nyitható ablakok. Sehol máshol nem láttam, hogy ilyet használt volna bármelyik gyártó. 




195 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page