top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Volvo és a design | 7000/7700/7900

Frissítve: 2020. nov. 18.

Egyszerű, visszafogott, de mégis esztétikus lett a 7000-es. Semmi hivalkodó. A 7700-ason minimális külső esztétikára irányuló változásokat tettek a Volvónál: egy árnyalattal kisebb átmérőjű fényszórókat kapott elől, illetve a lámpafészket kismértékben növelték. A faceliftes verzió 2007-től viszont a Volvótól is nagy ugrás volt: mertek újítani. Érdekes, hogy ez a széria ugyanúgy 7700-as ként fut/futott, de nagyobb volumenű ráncfelvarrást kapott mind kívül, mind belül, mint korábban a 7000-es. Az utastérben az Euro V-ös norma bevezetése miatt át kellett tervezni a motorsátor és környékét, valamint a nagyobb hűtésigény miatt kapott egy "puttonyt" hátul a tetőre, szögben elhelyezett hűtővel.


Aztán eljött a 2013 év vége és bemutatták az új üdvöskét, a 7900-ast. Itt már határozottan rámentek az újításokra, de megint csak részlegesen: a homlokfal merőben megváltozott, míg a hátfal megint csak minimális változást kapott (pl. kevesebb lekerekítés). Első találkozásom a típussal élőben hosszas bámészkodásra késztetett a homlokfalat illetően. Túl sok részre osztották fel a homlokfalat, túlzottan összetett. És hosszasan szemlélve "kibukik", hogy - kis túlzással - a tervező csupán fogta a 7700-as CAD-fájljait és felkanyarította a lámpafészkeket alulról kiindulva. Na, de némi harmónia azért mégis legyen, a ködfényszórót kijjebb vitték a lökhárító széle felé. Ami sokat dob a helyzeten, az az ál-hűtőrács. Viszont annak az oldalait tovább vezettem volna a homlokfal közelben húzódó illesztésével, mert így ezt a hatszög-formát nem találom esztétikusnak.


Ami a hátfalakat illeti: ahogy korábban is írtam, a 7700-as faceliftesítése keretében változott nagymértékben (és szebb lett sokkal a körlámpákkal).

Érzem a szándékot, hogy nem akarnak lemaradni a globális versenyben, de mégis, ennél a Volvónál többet tudnak.


2000-2014 között a homlok- és hátfal-generációk:





370 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page