top of page
Szerző képeAron Sonfalvi

InnoTrans 2024 - Bus Display

A kétévente megrendezett legnagyobb vasúti jármű expóra 2016-tól kezdve csendben begurultak az autóbuszok, melyeket szabadtéren a Sommergartenben lehet megtekinteni. Idén az Arthurbus, BYD, Ebusco, Ikarus, Karsan, Nesobus, valamint az olasz államvasutak tulajdonába tartozó Busitalia/Qbuzz bérelt kiállítóhelyet. Az aktuális trendszavak és -kifejezések az energiatakarékosság (és ehhez kapcsolódó sofőrértékelés valamint visszajelzés), továbbá az önvezetés(-re való felkészítés) voltak.

A területen rókák ólálkodtak, jöttek a vadászok.

 

Arthurbus

Ezúttal kimaradt a részletes szemléből, a tavalyi Busworld-ön megtekintettem.


 

BYD

Két, kifutó generációs busszal – egy térségbeli üzemeltetőnek (Havelbus) készült csuklóssal (B18), és egy izraeli üzemeltetőnek készült 13 méteres szólóval (B13) – valamint az új, padló alatti akkumulátorokkal szerelt B12-essel jelentek meg. A csuklós utastér-kialakítása – üléselrendezés, anyagok, összeszerelés – az elmúlt hónapok egyik legjobbja a látottak között, épp nem sokkal a generáció leköszönése előtt érték el a lokális csúcsot. Alacsony fellépők, hátsó kocsitestben végig alacsonypadlós kialakítással, hat lehajtható üléssel, két kerekesszékes hellyel.

BYD B18 (2024) - Havelbus.


A „hosszúderekú” elővárosi (LE) kialakítású, a második ajtótól emelt padlórésszel, és az egész utastéren végigvezetett poggyásztartóval + légcsatornával. A két ajtó között szakaszon viszonylag szellősebb üléskiosztással, széles közlekedőfolyosóval.

BYD B13.


Az új, „guruló téglatestet” a tavalyi Busworld-ön szemléztem, idei fejlesztése a júliustól érvénybe lépett GSR II-es rendeletnek való megfelelés keretében az indításgátló alkoholszonda, továbbá mindegyik kiállított buszon Mobileye ADAS rendszert telepítettek.

BYD B12 (2023).

 

Ebusco

Öt éve, hogy a villanybuszozás megváltójaként aposztrofált, ultrakönnyű kompozit karosszériás, padlóba integrált akkumulátoros buszt bemutatták a Busworld-ön. Azóta kijött a csuklós, és szűk száz darab elkészült, melyek közül egy svéd megrendelésre készült példányt állítottak ki.


A kompozit vázból kifolyólag minden kábelezést fenékvázon, beltér esetében pedig kábelcsatornákon kell vezetni, a letisztult belső összképet árnyalja a rengeteg konzol, kábelcsatorna, csavarozott burkolat, és megrendelő-specifikus IT-szekrény (mellső tengely bal kerékdobon). Az extraszéles közlekedőfolyosó a hátsó tengelynél még mindig egyedülálló, kár, hogy az dupla ülésezés mindkét oldalon ezt szűkíti valamelyest – másfeles ülésekkel érvényesül igazán, lásd a 2019-es demodarabot.

Ebusco 3.0 (2024).


Ikarus

A magyar gyártó egy midibuszt (80e) és az új, V4-es szólót állította ki. Mindkét jármű a CRRC és az Ikarus közös fejlesztése, gyártásuk Kínában történt. A GSR II. előírásait a Mobileye 8 Connect és Fisheye rendszerrel teljesítik (LDWS, MOIS, BSIS, HMW), míg a sofőrfáradtság-figyelőt (DDAW) a PSVT szállította.


A Busworld 2023-on debütált 80e külső részleteiben (világítótestek, homlokfal sarokelemek, növelt hátfali szélvédő, fehér LED-es kijelzők) módosított változata, műszaki részleteiben megegyeznek. Utasterében eltérés a két lehajtható ülés, a Hikvision kamerás utasszámláló, valamint az elliminált IT-szekrény a mellső kerékdob baloldaláról. Valóban 100% elektromos, a kiegészítő fűtést PTC-radiátorok szakaszos üzeme biztosítja a hűtő-fűtő klíma mellett.

Ikarus 80e (2024).


A szóló 12,2 méteres hosszban 76 férőhelyet kínál, ebből 35 ülőhely, melyből 6 fellépéstől mentesen érhető el. Belső kialakítása messze túlszárnyalja a meddőtérrel megáldott V3-ast, azonban a fellépők relatíve magasak, ahogy a belmagasság, és ezzel a jármű teljes magassága (3,5 méter, leengedett pantográffal).


Mellső híd független felfüggesztésű ZF, így remélhetőleg a vezetési és utaskomfort előnyösen változik a korábbi 120e változatokhoz képest. 422 kWh-s CATL akkumulátorrendszerrel szerelt (12 csomag, melyből négy a mellső tengely felett, hat a hátsó tengely felett a tetőn, és kettő a jármű farában található), 350 kW-os csúcsteljesítményű állandómágneses szinkrongéppel hajtja a ZF hátsó tengelyt. Két darab CCS Type 2 aljzaton keresztül akár szimultán tölthető legfeljebb 2 x 120 kW-tal, vagy a Siemens-szel közösen fejlesztett e-Line ACD 610-es bottom-up pantográffal maximum 240 kW-tal. A hűtő-fűtő klímát gázolajkályha egészíti ki.

Ikarus 120e V4 (2024).

 

Karsan

BMW i3-ból származó hajtásrendszerű, akár L4-es autonóm vezetésre alkalmas midibuszt állították ki. A kiegészítő szerelvényezés miatt nincs hátsó szélvédő. Az önvezető funkciója a vásári tömegben bármilyen irányból-irányba közlekedő gyalogosokkal még nehezen küzdött meg, legtöbbször hirtelen fékezéssel.


 

Nesobus

Az új lengyel „start-up” gyártó hidrogénbusza 2022. tavaszán debütált. Alapjaitól kezdve alternatív hajtásláncra fejlesztett karosszéria legfeljebb 93 férőhelyet kínál, melyből akár 37-en tudnak leülni. Kevesebb, mint 13 tonnás üres menetkész tömegével SORT II mérésen mindössze 5,5 kg hidrogéngázt fogyasztott el, melyet extrapolálva akár 450 km megtételére képes egy feltöltéssel. (Ebben nincs benne a klimatizálás energiaigénye, így a valós hatótáv ennek a kétharmada körülbelül.) Hajtáslánca a jól bevált ZF AVE 130 (AxTrax), üzemanyagcellája a Ballard FCmove 70 kW-os egysége, és egy 30,4 kWh-s LTO akkumulátorcsomag tárolja az energiát. Augusztusi cikkezés alapján befutott első, belföldi megrendelésük, tíz darabot vesz tartós bérletbe Gdańsk városának közlekedési vállalata.


A kiállított busz 29 ülőhelyet kínál, melyből 10 (!) fellépéstől mentesen érhető el. Minden lehetséges felületet kihasználtak a tervezők, így a mellső kerékdob jobboldalán süllyesztett poggyásztartó található, ahogy a motorsátor előtti térrészen is. A második ajtó felett a légcsatornában, valamint a külső felületen az ablakok vonala felett monitorokat szereltek be. Kifejezetten impozáns a zárható fülke formatervezése.


 

 

Busitalia – Qbuzz önvezetésre képes Citaro II LE

A Qbuzz GD koncessziójából kiszuperált 3324-es belső azonosítójú Citaro II-est átalakították részleges, telephelyi önvezetésre alkalmas üzemmódra, kiegészítve egy óriási szimulátorral az utastérben.



 

 

 

 

 

 

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page