top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Setra S 510 LE teszt | BKV Zrt.

Valamivel több, mint egy éve mutatta be az EvoBus az új, alacsonybelépésű, helyközi és elővárosi feladatokra szánt típuscsaládját. Az egyébként sík oldalfalakkal határolt formát a borulókerettel és némi megjelenésbeli elválasztással (kerekítéssel) kifejezetten megosztóvá tették, de ebben (formabontás) mindig is élen járt a Setra - hozzák a formájukat ezúttal is.

Kékek közt kirí az arany.


A Kässbohrer-Setrának ismertetőjegye a minőség és kiforrottság, ezt az új generációnál a költségcsökkentés oltárán részben feláldozták, valamelyest közelebb került a MultiClass család az Intouróhoz, például az egyedi világítótestekből (homlokfali fényszóró) körlámpa lett egy jól bevált fekete műanyagmaszkkal, valamelyest továbbívelve a korábbi generációk alakját és formáit.


Belül letisztult, apró díszítésektől mentes, puritán, viszonylag egyszerűbb gyártástechnológiát igénylő megmunkálások, rögzítések láthatók. Az anyaghasználat egy árnyalattal jobb minőségű az Intourónál, akárcsak az összeszerelés. Utastérvilágítást nem számolták túl, a Conectókból ismert vonalmenti LED-es fényforrásból mindössze két hosszabb (kb. 50 centi) és két rövidebb (kb. 30 centi) jutott tíz méterre. Nappal kárpótol a két, napfénytetőként is funkcionáló vészkijárat / tetőszellőző.


Harmadik lépéssel lehet feljutni a második ajtó utáni részre, melyet a leghátsó üléssorban további egy pódium fokoz a lábak nyakba vételével. Az alacsonypadlós részen poggyásztartók támogatják a csomagok félreeső elhelyezését, és fejjel történő letapogatását: ahogy a REFORM 501LE-ben, úgy ebben is igen alacsonyan vannak elhelyezve, de bizonyára az erre vonatkozó előírást pontosan teljesítik. A kerekesszékes helyen a rögzítési lehetőséget nem fedeztem fel.


Menetre hasonlít ugyancsak a REFORM-hoz, noha a jobb hangszigetelés és finomabb váltási stratégia kiemelendő. A 48 Voltos lágyhibrid rendszer olyan lágy, hogy utasként nem lehet érezni. A jellegzetes hazai útviszonyokon a hátsó oldalsó óriási ablaktáblák huhogva mozogták ki az útról kapott parazitamozgásokat. Amiben kétségtelenül felülmúlja a Mercedes márkajelzésű kortárs városi típusokat, hogy rángatás és rántás nélkül lehet vele fékezni és megállni – ez sajnos több ezer Conectós (vegyesen harmadik és új generációs) utazásom alapján azokkal nem, vagy nagyon finom lábtechnikával lehetséges.



Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page