top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Solaris és a design | IV


Ipari formatervezés nélkül is képesek ellátni funkciójukat a tárgyak és berendezések általában: negyedrangú dolog, hogy néz ki. Mégis számít, hogyan verik vissza a látható fényt: mit látunk és nézünk. A többség nem kifejezetten nézi bármely tömegközlekedési eszközt, mintsem látja. Hogy szép vagy csúnya, egyén és ízlés kérdése. Mérőszámokkal ugyan nem mérhető, de járművek megjelenése hatással van az utcaképre és annak alakulására az épített környezeten túlmenően.

Paksi fotók: Aaron-Művek.


Ha a jövőkutatásról hallok, csak vakarom a fejem: miért kutatni? A Solaris jövőkutatói álmodtak és rajzoltak 2014-ben, majd 2018-ban kicsit finomítottak rajta. Nem egyértelműen szép, de érdekes, főleg az előző modellcsalád íveit követően. Időtálló és megosztó: jól sikerült. Helyenként mintha baltával faragták volna a későbbi dubielDesign-nál, mely faragást egy évvel később elismertek díjakkal is extravagánssága miatt. Tud egy gépészmérnök is rajzolni; csak másképp, máshogy, más célra.

Első skiccek az új generáció külső megjelenéséről. Grafika: Solaris Bus & Coach / dubielDesign.


A formát kiegészíti az anyaghasználat és a technológia. Utóbbi már kihat akár a funkcionalitásra a gyártáson túl, lásd például a homlokfal osztásait és bonthatóságát javítás / karbantartás végett. Itt egyben lenyitható előre. A szélvédő meredek lejtése az ajtó irányába azontúl, hogy megtöri a homlokfal szimmetriáját, vezetéskor a jobb alsó sarokra (holttérre) jobb rálátást ad. Hasonló célból van a VDL Ambassadorokon és Citeákon egy lőrés-ablak.

Anyagokban az alacsonypadlós buszoknál a kezdetektől népszerű a feketeüveg, ajtók és ablakok feletti sáv (megnövelt tetőváz) optikai csökkentésére. Hol külön darabként, hol az ablaktáblát növelve. Itt különállók, nem minden esetben üveg, és összhangban folytatják a formaterv töréseit a felső részen. A ragasztott oldalüvegezések közt nincs fugázás, mely ablaktáblacserekor technológiailag többletidő, valamint odafigyelést és tapasztalatot igényel, hogy a végeredmény ne egy nagycsoportos óvodás gyurmázására emlékeztessen.

Mi az, amivel foglalkozhatnak a jövőkutatók? Hogy mikor nem kell kerék a járművekre, vagy mikor nem kell jármű, mert…anélkül is el tudunk jutni A-ból B-be. Egyelőre még mindig sokan gurulnak kerekeken célállomásuk felé. A nagy téglatesten így továbbra is szükséges egy félkör kivágás, ennek elfedése is egy megoldás. Az egyik konkurens egy-két évvel korábban bemutatott modellje már konszolidáltan ívelt a kerékjárat környékén, ezt bátrabb vonalakkal vitték tovább itt.

A 21. századi buszformatervekre jellemző bőséges lekerekítésekkel és nagy sugarú ívekkel (példának egy, kettő, három) szemben egyszerű szögletességével határozott ellenirányt képvisel.


Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page