top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Automotive Hungary 2015

Frissítve: 2020. nov. 18.

Idén harmadszor került megrendezésre október végén az autóipari szakkiállítás a Hungexpo 'A' pavilonjában, melynek keretében autóipari beszállítók, valamint az autóiparral kapcsolatba hozható cégek (méréstechnika, szerviztechnika, egyetemek, etc.) állították ki standjukat és/vagy termékeikből egy kis ízelítőt.


Elsősorban az autóbuszos cégekre fókuszáltam idén is, a tavalyihoz hasonlóan érkezett a Rába Jármű Kft. az Euro VI-os Rába-Molitus S91-essel, valamint a leendő (?) Rába tűzoltógépjármű alvázával. Az S91-es meglátásom szerint ugyanaz, amelyik tavaly is ki volt állítva.

Rába Jármű Kft. standja.


A tavalyi hibrid Modulo Medio után idén az evopro cégcsoport az Optimo (9,5 m) változat trolibusz verzióját hozta el, az M108d társaságában, mely utóbbi nem sokára megkezdi szolgálatát a BKV Zrt-nél. Az EP095T teljes mértékben megegyezik az buszos verzióval, annyi eltéréssel, hogy áramszedőket kapott a tetejére, és rövidebb utat képes megtenni felsővezeték nélkül, mint a csápmentes társa. Tavalyitól eltérően idén már volt egy pár ívből álló ismertető brosúra a kompozit-buszcsaládról, de még mindig hiányolom, hogy ebben sem volt műszaki ismertető a járműről (hajtómotor típusa, annak teljesítménye, fékrendszer kialakítása, hidak paraméterei, etc.).

evopro Modulo Optimo EP095T.


Az M108d már Euro VI-os Cummins erőforrással szerelt, külsőre eltérő a korábbi szériához képest – a nagy Modulo emblémától eltekintve a homlokfalon – a hátfalon lévő szellőzőrács, a megnövekedett hő elvezetésére. Az utasterét tekintve viszont nagyobb változásokat eszközöltek: az oldalt fordított ülések eltűntek, helyette két szembefordított kettes ülés került beépítésre. 

evopro Modulo M108d.


És amiért leginkább vártam már az egész kiállítást: az m6log Kft. duplacsuklós Ducatója avagy fantázianevén a Hunnoid. Nem egészen értem, milyen piacra gondoltak, amikor megalkották a járművet, vagy hogy hogyan lehet ennek a „szörnynek” azt a mottót kitalálni, hogy „Kanyarban a legjobb”, mindenesetre érdekesre sikeredett, jó ilyet is látni. A beltérben úgy érzi magát az ember, mintha egy lánybúcsún lenne egy hosszabbított Hummer-ben. Dominálnak a melegszínek, és minden befedtek műbőrrel, amit csak lehetett. Ez tetszett is, annál kevésbé, hogy itt-ott már kunkorodott fel a ragasztásoknál. A csuklószerkezetek közül az első az felül is rendelkezik merevítéssel, míg a második csupán alul kapcsolódik a következő egységhez. A műszerfal a teljesen átlagos, Ducatóból áthozott darab, kiegészítve az ajtónyitókkal persze. Ami még külön szót érdemel: a jármű külső felületén elhelyezett irányjelzők. Nagyon jól néz ki ezekkel a LED-csíkokkal, de látszólag a harmadik gépi mosásnál nyom nélkül el fognak távozni a helyükről. 

m6log Kft. Hunnoid.


Ezenfelül pedig elszórva két „nagy öreg” is megtekinthető volt úgy kívülről, mind belülről. Egyikük a nem rég elkészült MÁVAG Tr5-ös, a másik a Lanta Kft. Ikarus 620-asa volt, kivételesen pótkocsi nélkül vonult fel a vörös szőnyegen.


Aki mindezeket szeretné élőben megtekinteni, október 30-ig tart a kiállítás. A tavalyi Automotive-ról készült bejegyzés itt tekinthető meg.


34 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page