top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Credo Econell 13 CiTY teszt

Frissítve: 2021. ápr. 1.

Szinte napra pontosan három hónappal a helyközi változat bemutatását követően útnak indították Győrben a városi változatát is az új, hosszított termékvonalnak, melyet április 19-ig próbálhatnak ki a város helyi hálózatán az utasok.


Egy ideig morfondíroztam, míg meg nem jelentek a képek a városi változatról, hogy van-e jelentősége, hogy ezt a változatot is megnézzem, de a képek meggyőztek. Nem egy teljesen extravagáns és magából kifordult innováció, de néhány apróság azért feltűnt már a nagyképekről is az utastér kapcsán. Szarkasztikusan és elképesztően nagyvonalúan miben tér el a helyközitől?

  • +1 ajtó;

  • kicsit átszabott utastér;

  • automataváltó.

Természetesen ennél jóval több dologban is eltér, amit esetenként nem is láthat az átlag utas (én). A kicsit átszabott utastér végülis már-már egy háromtengelyes, növelt befogadóképességű busszal akár versenyre is kelhet (remélem, kellően hangsúlyoztam több ponton is a feltételes mivoltát ennek a „versenynek”), ugyanis 37 ülés esetén összesen 115 utas elszállítására képes 8 fő/m2 értékkel számolva (ami azért elég zsúfolt már). A csuklós kiváltást itt sem erőltetném – még akkor sem, ha közelít annak befogadóképességéhez (130-150 fő) – ez maradjon meg növelt befogadóképességű hagyományos szólónak. Amire itt is csak azt tudom írni, amit a helyközi darabnál is: az eddig gyártott – de sajnos csekély darabszámban értékesített (TükeBusz, 5 darab) – 12 méteres városi változatot erre cserélném le a kínálatban.



> > > Műszaki adatok < < <


Ebben az esetben is korrekt és részletes menetrendet tettek közé a buszt tesztelésre átvevő cég (ÉNyKK Zrt.) oldalán, illetve a helyközinél debütált kérdőív itt is kitölthető – akkor is, ha nem próbálta ki az illető a buszt. Hogy ennek milyen jelentősége van, ha valaki így töltené ki, nem tudom…rájuk bízom. A gyártó által közzétett képek pedig most sokkal jobban sugallják a busz hosszbeli eltérését, mint a helyközi sajtófotói esetében.

Magyar üzletlánc, magyar busszal.


A beosztott vonalai - ahogy a fentebb linkelt menetrend azt elárulta már – a 11, 11A, 11Y, 14, 14B, 20, 22A. Megfordultam néhányszor Győrben, ezalatt a kevéske ottlét után is annyira tisztán emlékszem, hogy a látott 11-es, 14/14B járatok mindig csuklóssal voltak kiadva, s nem ok nélkül. Úgy sejtem, akad Győrben tisztán szólóval kiadott egésznapos "munka" - amelyen nagyobb az utazók száma, s amire esetleg jobb választás volna ezt bedobni. Egy győri illetőségű, helyi közlekedésben jártas kollégát is megkérdeztem, elmondása szerint ezek többnyire csuklós viszonylatok, a 11A illetve a 22A számít valamivel szellősebb betétjáratnak. Hétvégén pedig változó, de a kihasználtság is alacsonyabb.


Kezdésnek egy rövid, jelleghelyes ábrán történő utastéri összevetése a tavalyi budapesti (házon belüli konkurens) tesztalanynak és a mostani alanynak:

Immáron hat, fellépéstől mentesen elérhető ülés került telepítésre. Ez az ábra már rögtön elárulja, hogy nem csupán megtoldották hetven centiméterrel a buszt, hanem a segédüzemek elhelyezését is kicsit átvariálták az utastéren belül.


Külső megjelenés

A design kapcsán nincs miről szaporítani a szót, korábban kiveséztem. A matrica nagyon sokat dob a megjelenésén, azonban kicsit félkésznek érzem így, ha összevetem a helyközin látottal: mintha az ablakok alsó vonala elvágta volna a színes nonfiguratív részeit. A homloksisakon a 13-as szám fekete alapon ismét helyet kapott, tetszik. Összességében konszolidált lett a megjelenése, de nem unalmas.


Az utastér...

Már a sajtófotók láttán ámultam s bámultam, hogy tizenpár év után sikerült szakítani a sárgával, mint kapaszkodószínnel. Persze, nem ettől megy jobban vagy kevésbé jól egy busz, de sokat számít, hogyan néz ki belülről - emberek töltik itt el nem kevés idejüket. Eleinte azt feltételeztem (a képek alapján), hogy szálcsiszolt alumíniumot vetettek be, azonban ez "simán" metálszürke. Teljesen mindegy, sokkal jobban néz ki az összkép. És a másik, hatalmas változás színvilág tekintetében: szintén tizenpár év után rájöttek (?), hogy iszonyatosan komorrá teszi a belteret a sötétszürke légcsatorna burkolat (és oldaldekorit), szóval most törtfehérré avanzsált, újabb pozitív elem odabentről. Ugyan még alig egy hetes a jószág, de egyelőre nagyon jól viseli az általános magyar útviszonyokat, semmi nem recseg, ropog a belső elemek közül.


Kicsit változott ennek is az alakadása, meg persze a színe.



Szintén üdvözlendő, hogy "ordító" matricával hívják fel a figyelmet, hogy ebbe ne kapaszkodjon senki. Következő lépésként ezt is beburkolhatnák valamilyen módon.


A fenti ábrán látható, hogy a fellépéstől mentes ülések számát is sikerült növelni, a hat még nem kirívóan sok, de legalább elindultak a "jó irányba". A négy méteres peronrész élőben valami abszurd módon hosszú, s még a "szokásos" lehajtható ülésekkel sem spékelték meg – ez mondjuk egy városi buszban teljesen rendben van. (A lehajtható ülésekkel – utazási kultúra híján – idehaza nem szimpatizálok.) A hátsó rész a szokásos két lépcsőfokon át érhető el, azonban mintha ezeknek a függőleges magasságát is csökkentették volna, ugyanis meglepően kicsinek tűntek.

A lépcsők odabent. Összevetettem az Econell 12 CiTY^3-bel, és kisebbek lettek valóban.



...és benne a részletek

Most is benéztem minden résbe, sarokba, és egyéb, olyan helyre, ahol igazán jól lehet "maszatolni" az eldolgozást. Pozitív csalódásként ért, hogy míg korábban ezeken a helyeken nagy "sunyulásokat" láttam, most nem volt kibuggyant ragasztó, túl hosszan bevágott elem, vagy bármi hasonló. Vagyis pontosabban: mértékrendekkel kevesebb, de azért akadt. (A belső visszapillantó tükröt pl. még mindig egy menetesszár tartja a helyén, a ceruzavonalak is itt-ott megmaradtak a dekoritokon.)


Ezúttal a kijelzőt is arra használták (többnyire), amire eredendően született: utastájékoztatásra. Azért egy-két PR-vágókép beugrott néha, vagy a gyár logója, de egyébként pontos idő + következő megálló(k). És bíztam benne, hogy amit a helyköziben kivetítettek a kijelzőn (GIF), azt elsüllyesztették inkább. Nem veszett el, csak átalakult: vizuális változatról audio alapúra.

Informatív és hasznos kijelző - ez sem a helyközinél, sem a 12 méteres budapesti tesztjénél nem volt elmondható.


Ugyanis nagyjából tíz percenként egy, kb. másfél perces monológ kerül lejátszásra (automatikusan) a tesztbuszról, annak előnyeiről, a gyártóról, s értékelésre buzdítanak a neten. S valahol félúton egy stockmusic (kb. liftzene) is felcsendül a háttérben. A szöveget kommentár nélkül (és szó szerint) közlöm, aláhúzva a "megfontolandó"/átgondolandó részeket benne (sajnos az első mondat első fele lemaradt, de az csak üdvözlés):

 [...] az ÉNYKK közreműködésével teszteljük, Önnel közösen. A Credo Econell CiTY a magyar mérnöki szaktudásnak köszönhetően egyedülálló az európai buszok között, konstrukciója egyesíti a könnyű szerkezetű felépítés gazdaságossági előnyeit, a nagy befogadóképességgel és a legmagasabb szintű utaskomforttal. Az új Credo Econell CiTY-vel télen-nyáron komfortosan utazhat, hiszen az automata légkondicionáló fűteni és hűteni is képes az utasteret. A tervezéskor gondoltunk a babakocsival utazókra és a mozgáskorlátozottakra is. Látogasson el weboldalunkra, a www.credobus.hu-ra vagy Facebook-oldalunkra. Online kérdőívünk segítségével részletesen értékelheti az autóbuszt, amellyel segítheti a további fejlesztést. Köszönjük, hogy kipróbálta a Credo Econell CiTY-t!

Menetdinamika

A gépészet mindössze az automataváltóban tér el a helyközihez képest, melyben robotizált van. Sokkal szebben gyorsít, alig engedi felpörögni a motort (a dízel nem is arról híres, hogy szeret túl gyorsan forogni), és olyan finoman vált, hogy érezni egyáltalán nem lehet, csupán fülelni - de azt is csak úgy, ha a motor környékén ül az ember. 

Hasítás Bácsa városrészben.


Ez határozottabban jobban sikerült, mint a helyközi változat, vagy mint a 12 méteres városi. Igényesebb, figyeltek a részletekre, de természetesen ezzel a fejlődés nem szabad megálljon a Kravtexnél. A 13 méteres termékcsalád utolsó tagja a soron következő, az Inovell 13.

Utódom – elődöm egymás mellett Marcalvárosban.


Egy 2017. áprilisi előadás közzétett változata többek között az új típusról itt érhető el. A győri teszt alatt 5 000 km alatt az átlagfogyasztása 34,04l / 100 km volt a busznak.


Ebben a dokumentumban pedig az elővárosi (Econell 13) és a fentebb bemutatott városi változat termékbemutatója olvasható el.

248 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page