top of page
  • SzerzƑ kĂ©peAron Sonfalvi

A Genfi-tĂł partjĂĄn | Montreaux, Vevey, Sion

FrissĂ­tve: 2020. nov. 18.

Kezdve a kakukktojĂĄssal: Sion. Valais kanton fƑvĂĄrosa, egy teknƑben fekszik lĂ©nyegĂ©ben. EbbƑl kifolyĂłlag felnyĂșlnak a rĂ©szei a szomszĂ©dos kĂ©t hegy oldalĂĄra is, ahova leginkĂĄbb a CarPostal jĂĄrmƱvek jĂĄrnak fel, az indulĂĄsok termĂ©szetesen pontosan hangolva vannak a vasĂșthoz. A tĂ©rsĂ©gben hat szolgĂĄltatĂł van (CarPostal, Bus SĂ©duonis, RegionAlps, Cars Ballestraz, Theytaz, valamint Ă©jszakĂĄnkĂ©nt a Lunabus). Ezen öt (plusz egy) cĂ©g lĂĄtja el a közlekedĂ©st, a vĂĄroson belĂŒl a Bus SĂ©duonis szolgĂĄltat Mercedes CitarĂłval Ă©s Volvo 7900H-val. Öt jĂĄrat van, a követĂ©s (szinte egysĂ©gesen mindegyiken) 20 perces. Nem gyakori, de mĂ©g Ă­gy sem jĂĄrnak tĂșlzottan kihasznĂĄlva a buszok.

A CarPostal jĂĄrmƱvei a vasĂști pĂĄlyaudvar mellett közvetlenĂŒl lĂ©tesĂ­tett buszpĂĄlyaudvarrĂłl indulnak a szĂ©lrĂłzsa minden irĂĄnyĂĄba. A flotta elĂ©g vegyes: 300-as SetrĂĄtĂłl kezdve Crossway-en ĂĄt Volvo 8700-ason keresztĂŒl CitarĂłig bezĂĄrĂłlag van mindenĂŒk. Az esetleg sĂ­elƑ helyekre feljĂĄrĂł buszok hĂĄtfalĂĄn sĂ­lĂ©c (Ă©s bicikli-) tartĂł is van. Hiszen ezen a vidĂ©ken az elsƑ hĂł akĂĄr augusztus közepĂ©n is leeshet.

Montreaux Ă©s Vevey egymĂĄssal olyannyira szomszĂ©dos telepĂŒlĂ©sek, hogy csupĂĄn a vĂĄroshatĂĄrt jelzƑ tĂĄbla alapjĂĄn tudja az ember, hogy melyikbe lĂ©pett be Ă©ppen. A tĂłparton egĂ©szen Villeneuve-ig kimegy a 201-es troli Vevey-bƑl, a vonalon Van Hool AG330T-k közlekednek. A hegyre itt is „felkĂșsztak” a szebbnĂ©l szebb lakĂłhĂĄzak (inkĂĄbb mĂĄr villĂĄk), ezĂ©rt oda is szĂŒksĂ©ges jĂĄrat: ezen Van Hool newA308-asok pörögnek, a szolgĂĄltatĂł mindkĂ©t esetben VMCV Vevey. És bĂĄr nem Ă©ppen a legszegĂ©nyebb rĂ©teg kĂ©pezi a környĂ©k lakossĂĄgĂĄt, mĂ©gsem derogĂĄl szĂĄmukra busszal/trolival utazni.

A közlekedĂ©s elƑnyben rĂ©szesĂ­tĂ©se: a buszsĂĄvoknĂĄl mindhĂĄrom telepĂŒlĂ©sen megfigyelhetƑ volt a közlekedĂ©si jelzƑlĂĄmpĂĄk esetĂ©ben, hogy amint a buszsĂĄvban nagyobb jĂĄrmƱ közelĂ­tett (=busz), azonnal szabad jelzĂ©st adtak nekik.



A következƑ rĂ©szben Genf Ă©s Nyon lesz a tĂ©ma.

87 megtekintés0 hozzåszólås

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page