top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Intouro invázió

Frissítve: 2020. nov. 18.

Az ICOM Transport a.s. személyszállító és teherfuvarozó cég tavaly elkezdte fokozatosan lecserélni a korosabb, elővárosi/helyközi feladatokat ellátó Mercedes-Benz Intouróit, melyekből több tucatot szerzett be 2007 óta. Ezekre a – többnyire 2008/2009-es évjáratú – buszokra csapott le aztán több hazai cég is, és állítja/állította őket forgalomba, túlnyomóan – nem túl szerencsésen – távolsági feladatkörben.

Még eredeti (előző) szolgálati helyén a flotta egyik tagja. Fotó: Balázs1a.


Elsőként az ÉNyKK Zrt. vásárolt belőlük 2015-ben, két részletben is, először egy darabot. A másodikként vásárolt adag 33 darab buszt tartalmazott, melyek nagyrészt megyeszékhelyek közötti járatokon lelhetők fel. (Ugyanekkor szereztek be kifejezetten távolsági járatokra alkalmas buszokat is, szintén használtan.)

Ezt követően 2015 végén a "közismert" ürömi telephelyre újabb, mintegy két tucat Intouro érkezett, melyek 2016 elején kezdtek el következő üzemeltetőjük felé áramlani. A buszokra – és a távolsági járatok (és a helyközi vonalak egy részének) ellátására – a Partiscum Busz Kft. adott be pályázatot a DAKK Zrt. területén, melyet meg is nyert. Így 60 darab ICOM-os busz kerül(t) hozzájuk, melyeket egy évre vettek bérbe. A buszokat hazánkban szerelték (illetve szerelik) fel klímával, gyárilag nem volt rajtuk. A gépekben a Mercedes OM 926LAV/2-es kódjelű, 210 kW-os teljesítményű motorja van.

Eger - Szeged járaton az egyik újfiú. Nem a legideálisabb választás ilyen távolságra a helyközi kialakítású (és fix üléstámlájú) busz (itt megjegyzendő, hogy egyébként kétféle üléstípussal érkeztek a buszok).


Ezenfelül a DDKK Zrt-nek bedolgozó alvállalkozó (a Di-Cam Kft.) is bérel a típusból (az M6 L.O.G. Kft-től), ezekkel például a Budapest-Siófok-Kaposvár...

…vagy a Kapos Expressz járatokon lehet találkozni.


És még a KMKK Zrt. salgótarjáni térsége is kapott belőlük, egyelőre csupán két darabot. Egyik a Salgótarján-Eger, a másik pedig a Salgótarján-Miskolc járaton közlekedik.

A KMKK Zrt-s és a Partiscum Busz Kft-s ex-ICOM-osok "találkozója".


A buszokat behozó cégek közül az M6 L.O.G. Kft. saját magának megtart (illetve bérbead) 10 darabot, ezek közül az első négy a 2016. május 11-13. között "megrendezett" Székesfehérvár-Gárdony vonatpótláson mutatkozott be, majd ezt követően a Siófok-Balatonszemes közti pótláson is felbukkantak.

Az egyik M6log-os gép útban Siófok felé.


A fenti képen szereplő és még kettő július eleje óta szerződéses járatot (KELLO) teljesítenek minden hétköznap a Népligetbe/-ből a Volánbusz Zrt. megbízásából.


2016.08.12.

2016 júniusában a Homm Kft. is bérelt teszt-jelleggel 3+1 darabot, melyek Flextronics és Terra-Park műszakváltáson vesznek részt, NSF-310, '311 és '312-es rendszámmal, illetve egyikük (NTL-313) Denso-műszakváltáson közlekedik Székesfehérvárott.

Érkezik a műszakváltásra.


2016.09.10.

2016. augusztus elejére/közepére az ÉMKK Zrt. által beszerzett 49 darab is forgalomba állt a megyében szétosztva. Kissé következetlen módon - legalábbis külső szemmel - némelyik nagy matricát kapott, némelyik pedig kicsit.

Egy nagymatricás Mezőkövesden.


2017.01.13.

A Homm Kft. által csupán bérelt darabok egy ürömi kitérővel (és pihenéssel) 2016 novemberében visszakerültek Százhalombattára, ahol részint helyben, részben pedig az Autó Univerzál Kft-nél (azokkal együtt) összesen 40 darabot fehérre fényeztek, ugyanis az M6 L.O.G. Kft. nyerte meg a Volánbusz Zrt. által kiírt tendert negyven bérelt távolsági kocsira.


Így már korábban látott darabok (NHC-817, NTL-313, stb.) illetve jó néhány új is feltűnt a Pest megyei volánnak leszállított adagban. Ezek a KMY-os rendszámmezőbe eső MAN ÜL313-asokat váltják ki fokozatosan a következő hetekben.

NZC-785 első napján. A kijelzőket ebbe már áttelepítették egy MAN-ből.


2017.03.31.

Egy újabb használt buszos tender keretében összesen 138 darab buszt vásárolnak több cégnek, melyből 76 darab ex-ICOM Intouro. Ezek közül eddig az ÉNYKK Zrt, a DDKK Zrt., és a Volánbusz Zrt. kapott.

A "genfi Volvo", mint szállóige után az "ICOM Intouro" is felkerülhet a listára: ezekből is M-zárolt készletek vannak még.



2017.04.07.

A KMKK Zrt. salgótarjáni üzemegységéhez került, fentebb bemutatott 2 darabnak lejárt az egy éves bérleti szerződése idén februárban, így azok visszakerültek az M6 L.O.G.-hoz (majd a Volánbusz Zrt. 30 darabos bérlésébe kerültek be), és helyettük 4 darab másik Intourót kaptak meg a fentebb említett 138 darabos használt buszbeszerzés keretében.



2017.04.18.

A mai naptól a Stadionoktól induló, Color Tours által kiszolgált járatokon megjelentek a leendő új alvállalkozó buszai, a Budapest – Hatvan – Hort és a Budapest – Gödöllő – Kartal viszonylatokon elsőként.


A szolgáltató eddig a Volánbusz Zrt. által megbízott Color Tours Kft. volt, most viszont a Partiscum Busz Kft. nyerte el a Volánbusz tenderét, és ennek keretében adta ki al-alvállalkozónak a vonalak ellátását (és maradt a Color Tours a buszok üzemeltetője).



2018.06.01.

Az Inter-VM Trans Kft. az M6 L.O.G. Kft. közreműködésével vásárolt 33 darabot, melyeket a Bosch hatvani gyáregységének műszakváltásain vetnek be. Részletesebben itt olvashat erről


2018.09.18.

Szeptember közepén az M6 L.O.G. Kft. az általa ellátott 484-es viszonylaton (illetve ahol éppen szükség van rájuk) két újabb, fehérre fényezett Intourót vetett be (PTU-826, PTU-827).


* * * 


Az újabb, „ráncfelvarrt” Intouro első darabjai 2007/2008-ban jelentek meg idehaza, akkor többek között a Color Tours Kft. (Volánbusz alvállalkozó) a Gemenc Volán Zrt., az Agria Volán Zrt. és a Mátra Volán Zrt. (és partnere, a Kékesbusz Kft.) vásárolt belőlük. Ezek közül a Gemenc Volánosok hosszabb kivitelűek, a többi azonos hosszúságú az ex-ICOM-osokkal (12 méteres kivitel).

Az "új" és a "régi" egymás mellett Egerben.



541 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page