top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

KT Zrt. flottacsere

Frissítve: 2020. nov. 18.

A Kaposvári Tömegközlekedési Zrt. idén év elején - tavasszal - pályázatot írt ki a teljes buszflottájának (40 darab jármű) lecserélésére, melyet 97,5%-ban az EU finanszírozott, a fennálló 2,5%-ot a város tette be a "kalapba". De nem is akármilyen (ha úgy tetszik "sima" dízel-) buszokra cserélik, hanem sűrített földgázüzemre váltanak. A tender győztese az MAN Lion’s City típuscsalád lett.


A típus gyári bemutató darabja is járt még idén a városban (Miskolcon és Budapesten is), hogy megcsodálhassak a helyiek a leendő buszaikat, más színben és kialakításban ugyan, de jellegre stimmelt. Ugyanakkor a teljesen új flottához dukál az új szín is: nyár végén szavazásra bocsátották a leendő flotta új színét, ahol a zöld, a sárga és a bordó közül lehetett választani egy internetes szavazás keretében. A kisebb képzelőerővel bírók kedvéért át is fényeztek egy NABI Excel-t zöldre, míg a NABI Sirius-t bordóra. A képek magukért beszélnek, hogy mely szín győzedelmeskedett végül a szavazáson.

A zöld tervezet, a bordó - szerintem - sokkal jobb.


A színterven felül a város szülöttei, akik sportban, tudományban, vagy egyéb téren kiemelkedő eredményeket értek el a múltban, ma skiccelt portréjuk díszíti a városi buszokat (Dr. Guba Sándor, Dr. Kaposi Mór, Rippl-Rónai József, stb.).

A téren ácsorgó buszok.


A teljes buszpark-csere nyomán "szokás" egy nagyobb volumenű átadó is: november 10-én, a belváros egyik nagyobb terén (Kossuth tér) vonultatták fel a leendő „városi rabszolgákat”, legalábbis azok közel háromnegyedét. A bemutató nagyságát érzékeltetve a címzetes jelenlévők: Kaposvár polgármestere, a közlekedésért felelős államtitkár, Somogy megye parlamenti képviselője, KT Zrt. vezérigazgatója, az MAN kelet-európai térségének értékesítési igazgatója, és az MGKKE elnöke.

Az Ady utcában és a Fő utcában folytatódó busz-sor.


A program fél 11-kor vette kezdetét, a Kaposvári Helyőrségi katonazenekar húzta a nótát mintegy 20 percig.


Őket követte a Déryné Színtársulat két színésze, akik előadtak egy kis performanszt, ami az erősítés gyengesége miatt kevésbé volt élvezhető. Ezenfelül egy kissé erőltetett párbeszédek zajlottak a két színész között, ez szintén rontotta az élvezhetőségét.

A színház kiköltözött a térre egy negyedóra erejéig.


De az igazán nagy kérdés számomra, hogy miért egy munkanap délelőttjére tették ezt a nagyszabású eseményt.


A 15 csuklós busz a törökországi Ankarában készült, míg a 25 darab szóló Poznańban (PL). A két gyárból a buszok önerőből érkeztek Kaposvárra, egy rövid pécsi kitérővel (lásd nyitóképet), ahol az MAN Kamion & Busz Kereskedelmi Kft-nél megkapták a rendszámaikat, valamint az audiovizuális utastájékoztató berendezéseiket. Innen szolgálati helyük felé vették az irányt, mintegy másfél hete. Ezen az úton készített róluk a helyi sajtó egy nagyszerű drónos videó-összeállítást.


A buszok külső megjelenése nem volt nagy meglepetés, a formaterv az MAN-nél nagyjából ugyanez mintegy tíz éve immáron. A homogén bordó fényezést viszont jól feldobja a szürke, valamint az oldalfalon elhelyezett Kaposvár felirat. A fényezés oldalfalon ívelt kialakítása is ötletes, egyedül a homlokfali középső elem bordóra fényezése, ami megtöri az egészet.

Homlokfalak egymás után.


És végezetül a cégek és az állam képviselői szóltak pár szót az egész beszerzésről, majd ezt követően megtekinthetőek voltak a Kossuth téren álló buszok belülről is.


Az utastérbe a Cég a palettáról választható ülések közül a Kiel Cityschale mellett döntött, zöld üléshuzatokkal borítva a szivacsréteget. Ha már szivacsréteg: igen minimális, legfeljebb 5 mm vastag lehet, úgyhogy a puha IMAG ülések után kissé szokatlan lesz a helyieknek lehuppanni egy-egy ülésre. 

A csuklós buszokban meglehetősen szellős az utastér - az elmúlt évek budapesti beszerzéseihez hasonlítva - hihetetlen méretű "tánctér" van, és az ajtós oldalon is van egy kisebb, a babakocsisok részére. A legrosszabb pontja a csuklóból amint kilépnénk a hátsó részbe: 2x2-es ülés, és a csuklószerkezet merevítése is belóg. Minden értelemben szűk a keresztmetszet. A KT Zrt. nem kért a tesztbuszokban megismertetett átlátszó csuklóból, így viszont meglepően sötét van a köpeny alatt. A teljes jármű klimatizálása számomra nyitott kérdés, ugyanis csak a gépes részre került egy elpárologtató egység.

A szólók esetében cseppet sem spóroltak a székezéssel. Minimális hely van csupán a kettes ajtóval szemben: egy babakocsi vagy egy kerekesszékes fér el csak. A nyitható ablakfelülettel viszont spóroltak, remélem, a klíma karbantartásával nem fognak. Ami jelentős pozitívumként mondható el az utastérről, az a dízelekben már látott, a motor méreteiből fakadó ülés-megemelés az utolsó tengelynél, amire itt nem volt szükség.

A vizuális utastájékoztatásról a kinti utasok felé passinfo gyártmányú, borostyánsárga SMD LED-es kijelzők gondoskodnak, míg az utastérben bustec gyártmányú TFT-LCD monitorok kerültek elhelyezésre. Utóbbinak a rögzítése és bekábelezése nem sikerült túl szofisztikált módon.

A felfogatás még OK, de az a kábel kifejezetten csúnya így.


A csuklósban 7 kamera ügyel a biztonságra, a szólóban 5 darab, a képüket egy kis monitor mutatja a belső visszapillantó mellett.


A számomra leginkább szimpatikus "eszköz" a buszban - a nyugaton már évtizedek óta használt - "aprópénz-adagoló". Zseniális szerkezet! És végre itthon is megvetette lábát.

A járművek a bemutató darabban már megismert, MAN E2876 LUH07-es, CNG-vel üzemelő erőforrást kapták meg. A KT Zrt. tervei között szerepel a biogázzal történő üzemeltetés is, a helyi cukorrépa gyár biztosítaná a tüzelőanyagot. Az erőforrás legnagyobb teljesítménye 228 kW, legnagyobb nyomatéka 1 250 Nm.


A motor egyetlen, „hátránya” (szigorúan idézőjelben), hogy nem képviseli a motorfejlesztők új trendjeinek egyikét: a hengerűrtartalom- (és ezáltal teljes motorméret-) csökkentést, azaz a downsizing-ot. Ugyanis 12,8 literesként valamivel több tüzelőanyagot fogyaszt (teljesítményre vagy megtett útra vetítve), mint például az idei Autómentes Napon kiállított Iveco Urbanway motorja, mely csupán 7 790 ccm-es hengerűrtartalommal bír és 213 kW-os teljesítményt sajtoltak ki belőle, 1 100 Nm-es maximális nyomatékkal. Összevetve a két erőforrást utóbbi közel 5 literrel kisebb hengerűrtartalommal bír, mely jelentősen kihat a motor beépítési méreteire is. És a teljesítménye elenyésző mértékben tér el a nagyobbtól.

A "doromboló" hátulról, még a motortartóbak is bordó.


Végül fél 1-kor elindult a teljes kiállított kontingens a telephelyre, Fő utca - Dózsa György út - Újpiac tér útvonalon keveredve ki a kiállítóhelyről.


Végezetül néhány részlet fotó - kívülről-belülről egyaránt - a kiállított Oroszlánokról.



Amiket váltanak az újak...

MAN jön, Ikarus megy.


A flottájuk bőven megérett a cserére, az utolsó beszerzésük a néhány éve megvásárolt városi kialakítású NABI Sirius volt. Ezenfelül amilyen csekély méretű a buszparkjuk, annál változatosabb: Ikarus 260, 280, 415, NABI Excel, Sirius, Ikarus EAG E94 (ebből is kétféle ráadásul), Mercedes-Benz O345G (Conecto), valamint 2009-től a Svájcból használtan vásárolt Scania-Hess-ek alkották a városi közlekedésük kellékeit. Az új MAN-ek érkeztével a 3 darab Conecto és a NABI Sirius marad csupán a régiek közül, a többi eladásra/bontásra kerül.


Az új buszok november 16-ától állnak forgalomba, addig a szükséges oktatás zajlik.


Néhány felvétel az eddigi igáslovakról a városban:



További információk

A szkennelt brosúrán felül még papír, összehajtogatható buszt is osztogattak a készlet erejéig.



346 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page