top of page
  • bajszgabor

Szovjet csĂșcstechnika a volĂĄnnĂĄl | 2. rĂ©sz

FrissĂ­tve: 2020. nov. 16.


ppb75_cover2.JPG

4. 1978. – A PPB-75 tömeges alkalmazĂĄsĂĄnak Ă©ve



Az automata-bummra a következƑ Ă©vben, 1978-ban kerĂŒlt sor. Ekkorra mĂĄr a VolĂĄn Tröszt is befejezettnek Ă­tĂ©lte a tesztidƑszakot. VĂ©lemĂ©nyĂŒk szerint – az ismert Ă©s alkalmazott korabeli mĂłdszerek elemzĂ©se utĂĄn – a szovjet gyĂĄrtmĂĄnyĂș mechanikus berendezĂ©s teljes mĂ©rtĂ©kben bevĂĄlt, a prĂłbaĂŒzem tapasztalatai kedvezƑek, Ă­gy elĂ©rkezett az ideje, hogy orszĂĄgszerte ezzel a mĂłdszerrel oldjĂĄk meg a VolĂĄnok helyi jĂĄratĂș autĂłbuszain a jegykiadĂĄs korszerƱsĂ­tĂ©sĂ©t. Ezen gĂ©pek segĂ­tsĂ©gĂ©vel nem szĂŒksĂ©ges vĂĄrosonkĂ©nt mĂĄs szĂ­nƱ vagy formĂĄjĂș jegyeket nyomtatni, nem kell nagyobb lĂ©tszĂĄmĂș apparĂĄtust fenntartani a jegyĂĄrusĂ­tĂł bizomĂĄnyosok elszĂĄmoltatĂĄsĂĄra, jutalĂ©koltatĂĄsĂĄra, ellenƑrzĂ©sĂ©re, nem kell a kĂŒlvĂĄrosokban sem jegyĂĄrusĂ­tĂł helyeket keresni, kĂ©tforintos Ă©rme pedig ĂĄltalĂĄban van mindenkinĂ©l – gondoltĂĄk.

automata_eger_780127.JPG

PPB-75 automata egy egri buszon 1978.01.27.


1978-ban Eger nyitotta sort. JanuĂĄr 30-tĂłl elsƑkĂ©nt a 11 csuklĂłs buszukra szereltĂ©k fel – a most mĂĄr megszokott mĂłdon – az elsƑ ajtĂłhoz a 2 db automatĂĄt. Itt a VolĂĄn a bevezetĂ©s elƑtt tartott egy tĂĄjĂ©koztatĂłt Ă©s azon bemutattĂĄk a jegykiadĂł kĂ©szĂŒlĂ©k kezelĂ©sĂ©t, mĂ©ltattĂĄk annak elƑnyeit. KĂŒlön kiemeltĂ©k, mennyire meggyorsĂ­tja a felszĂĄllĂĄs folyamatĂĄt, hiszen csak 3 mĂĄsodpercbe kerĂŒl a hasznĂĄlata. KözöltĂ©k azt is, hogy a VolĂĄn addig mĂĄr fĂ©lmilliĂł forintot költött az automatĂĄk megvĂĄsĂĄrlĂĄsĂĄra. JanuĂĄr vĂ©gĂ©re az egri megĂĄllĂłhelyeken kiplakĂĄtoltĂĄk a kĂ©szĂŒlĂ©kek kezelĂ©si ĂștmutatĂłjĂĄt illetve 10000 szĂłrĂłlapot is nyomtattak rĂłla. Az elsƑ kĂ©t napon a VolĂĄn KISZ-esei* a buszokon segĂ­tettĂ©k az utasokat az automatĂĄk helyes kezelĂ©sĂ©vel illetve a nem megfelelƑ hasznĂĄlatbĂłl adĂłdĂł ĂŒzemzavarok elhĂĄrĂ­tĂĄsĂĄval kapcsolatban. A helyi VolĂĄn nem sokkal kĂ©sƑbb bejelentette, hogy hamarosan Gyöngyösön Ă©s Hatvanban is felszerelik az automatĂĄkat a helyi buszokra.


Ekkor mĂĄr összesen hĂ©t vĂĄrosban hasznĂĄltĂĄk a jegykiadĂł automatĂĄkat, de Ășjabbak is bejelentkeztek, mint Szolnok, SalgĂłtarjĂĄn, KecskemĂ©t. GyƱltek tehĂĄt a pozitĂ­v Ă©s a negatĂ­v tapasztalatok orszĂĄgszerte. A mĂ©rleg nyelve mĂĄr ekkor is az utĂłbbi felĂ© lĂĄtszott elmozdulni. ErrƑl kĂ©sƑbb majd rĂ©szletesebben is szĂłlok.


Áprilisban a 13. sz. VolĂĄn jelezte, hogy 92 db automatĂĄt vĂĄsĂĄroltak, s ezek a kaposvĂĄri Ă©s a siĂłfoki buszaikon fognak megjelenni. Érdekes mĂłdon Somogyban nem a megyeszĂ©khely kerĂŒlt sorra elsƑkĂ©nt, hanem a balatonparti vĂĄros. SiĂłfokon jĂșlius 3-ĂĄn vĂĄltottĂĄk fel a kalauzokat az automatĂĄk. De ez a hĂłnap mĂĄs vĂĄrosokba is elvitte az Ă©lenjĂĄrĂł szovjet technikĂĄt. JĂșlius 1-tƑl Gyöngyösön is megjelentek a PPB-75-ösök a buszokon. Itt az egri bevezetĂ©shez hasonlĂłan a 4. sz. VolĂĄn KISZ-esei ugyancsak jelen voltak a buszokon az elsƑ nĂ©hĂĄny napon. TatĂĄn jĂșlius 17-tƑl kellett a ketteseket az automatĂĄkba dobĂĄlni. Itt is elƑre közzĂ©tettĂ©k a kezelĂ©si utasĂ­tĂĄst.


Következett augusztus. 15-Ă©tƑl SzekszĂĄrd, 20-ĂĄtĂłl pedig KecskemĂ©t ĂĄllt be a sorba. MindkĂ©t helyen rĂ©szletesen leĂ­rtĂĄk a jegykiadĂł automatĂĄk mƱködĂ©sĂ©t, KecskemĂ©ten kis kĂ©pes matricĂĄkat is elhelyeztek a kĂ©szĂŒlĂ©keken. Eddigre mĂĄr BĂ©kĂ©scsabĂĄn is bejelentettĂ©k a gĂ©pek megjelenĂ©sĂ©t. FigyelemremĂ©ltĂł, hogy itt mĂĄr Ășgy harangoztĂĄk be a szovjet automatĂĄkat, hogy ismeretesek ugyan a velĂŒk kapcsolatos nehĂ©zsĂ©gek, de a felszĂĄllĂĄs meggyorsĂ­tĂĄsa Ă©rdekĂ©ben mĂ©gis be kell vezetni hasznĂĄlatukat. Erre szeptember 3-ĂĄn kerĂŒlt sor. A kĂ©szĂŒlĂ©kek felett hasznĂĄlati ĂștmutatĂłt fĂŒggesztettek ki illetve hasonlĂłan Egerhez itt is 10000 szĂłrĂłlapot nyomtattak Ă©s osztottak szĂ©t. BĂ©kĂ©scsabĂĄn volt, aki viccesen megjegyezte, kĂĄr, hogy nem ötszĂĄzast ad ki a gĂ©p.

automata_bcsaba_780905.JPG

PPB-75 automata egy békéscsabai buszon 1978.09.05.


A viharsarki megyeszĂ©khelyet az egyik olyan vĂĄros követte, ahol 5 Ă©vvel korĂĄbban a kĂ­sĂ©rletezĂ©s elkezdƑdött: SalgĂłtarjĂĄn. Itt 1978. szeptember 11. volt a cĂ©ldĂĄtum, de mĂĄr elƑtte, szeptember 8-ĂĄn a helyi jĂĄrati vĂ©gĂĄllomĂĄson kiĂĄllĂ­tottak egy kĂ©szĂŒlĂ©ket, amin az utasok gyakorolhattĂĄk annak hasznĂĄlatĂĄt. EzutĂĄn folyamatosan szereltĂ©k fel a buszokat. ElƑbb 11-tƑl a hĂĄromajtĂłs kocsikat, majd 17-tƑl a 6 db vadonatĂșj IK 280-asukat, vĂ©gĂŒl 18-tĂłl a rĂ©gi kĂ©tajtĂłs kocsikat „automatizĂĄltĂĄk”. SalgĂłtarjĂĄnnal egy napon, szeptember 11-Ă©n jelentek meg a jegykiadĂł kĂ©szĂŒlĂ©kek a kaposvĂĄri valamint a szolnoki buszokon is.

automata_starjan_780909.JPG

Utasok prĂłbĂĄlgatjĂĄk a PPB-75 automatĂĄt a salgĂłtarjĂĄni helyi buszĂĄllomĂĄson 1978.09.09.

ertesites_szolnok_780912.JPG

Szolnoki hirdetés rajzos magyaråzattal 1978.09.12.


Az Ă©v vĂ©ge felĂ© mĂĄr kisebb vĂĄrosokban is megjelentek a PPB-75-ös automatĂĄk. Így pĂ©ldĂĄul oktĂłberben (a pontos dĂĄtumot nem tudom) BajĂĄn, oktĂłber 16-tĂłl DombĂłvĂĄron, december 1-tƑl JĂĄszberĂ©nyben. KĂŒlönös, hogy decemberben a 20. sz. VolĂĄn (a kĂ©sƑbbi VolĂĄnbusz) is bejelentette, hogy VĂĄcott, Érden Ă©s GödöllƑn felszerelik a helyi autĂłbuszokat a szovjet berendezĂ©sekkel, de legalĂĄbbis VĂĄc esetĂ©ben szilveszter napjĂĄn visszakoztak Ă©s a közelebbrƑl nem meghatĂĄrozott jövƑbe helyeztĂ©k ĂĄt a dolgot. TalĂĄn megsejtettĂ©k a jövƑt.Volt persze mĂĄs vĂĄros is, amely csak kĂ©sƑbb lĂ©pett be a rendszerbe, Ă­gy KomlĂł csak 1979. oktĂłber 1-tƑl vagy Esztergom 1981. szeptembertƑl (!), de lĂ©nyegĂ©ben 1977. Ă©s 1979. között a volĂĄnos helyi jĂĄratot fenntartĂł (akĂĄr a fentiekben nem emlĂ­tett) vĂĄrosokban a szovjet gyĂĄrtmĂĄnyĂș automatĂĄkkal egysĂ©gesĂ­tettĂ©k a viteldĂ­jbeszedĂ©s Ă©s a menetjegy kiadĂĄs mĂłdszerĂ©t.

ertesites_dombovar_781025.JPG

A Volån 11. sz. Vållalat dombóvåri hirdetése 1978.10.25.

ertesites_vac_781203.JPG

A Volån 20. sz. Vållalat hirdetése 1978.12.03.


Volt ennek a gĂ©pesĂ­tĂ©snek egy olyan oldala is, ami – miĂłta lĂ©teznek olyan gĂ©pek, amelyek addig emberek ĂĄltal vĂ©gzett feladatokat vesznek ĂĄt – mindig felmerĂŒlt kĂ©rdĂ©skĂ©nt. Mi lett az addigi kalauzokkal? VegyĂŒk KaposvĂĄr pĂ©ldĂĄjĂĄt, ahol 20 kalauz feladatköre szƱnt meg az automatĂĄk ĂŒzembe lĂ©pĂ©sĂ©vel. Akadt, aki lehagyta a vĂĄllalatot a munkaköre megszƱnĂ©se utĂĄn, de a többsĂ©gĂŒk a VolĂĄnnĂĄl maradt. Volt, akinek ettƑl kezdve az automatĂĄk töltĂ©se Ă©s a perselyek ĂŒrĂ­tĂ©se Ă©s az elszĂĄmolĂĄs lett a feladata, volt, aki „tengelyen maradt” Ă©s gĂ©pkocsivezetƑ vagy Ă©ppen jegyellenƑr lett. MĂĄsokbĂłl forgalomirĂĄnyĂ­tĂłk lettek. Ez a pĂ©lda orszĂĄgos szinten jellemzƑ volt.


5. PerselybontĂĄs

Ha mĂĄr szĂłba kerĂŒlt az automatĂĄk perselyeinek ĂŒrĂ­tĂ©se, Ă©rdemes kicsit elidƑzni ennĂ©l a momentumnĂĄl is. A perselyekben jelentkezett ugyanis a fizetƑ utasoktĂłl szĂĄrmazĂł napi bevĂ©tel. A folyamat nagyjĂĄbĂłl a következƑkĂ©ppen jĂĄtszĂłdhatott le mindegyik VolĂĄn-telephelyen.


Amint egy autĂłbusz az aznapi feladatai vĂ©gĂ©n begördĂŒlt a telephely kapujĂĄn, mĂĄris a perselyforgalmi szolgĂĄlattevƑ vette birtokĂĄba a jĂĄrmƱvet. Ɛ a gĂ©pkocsivezetƑ jelenlĂ©tĂ©ben gyakorlott mozdulatokkal kivette az automatĂĄkbĂłl a perselyeket, ellenƑrizte, hogy sĂ©rtetlen-e a persely illetve az ĂŒres ĂĄllapotĂĄban rĂĄrakott plomba. EzutĂĄn az autĂłbusz menetlevelĂ©n rögzĂ­tette a fedĂ©lzeten talĂĄlhatĂł automatĂĄk Ă©s perselyek sorszĂĄmĂĄt illetve a bennĂŒk levƑ jegyĂĄllĂĄst, vagyis a soron következƑ jegy sorszĂĄmĂĄt. Az Ƒ feladatĂĄbĂłl mĂ©g hĂĄtra volt a perselyek tömegĂ©nek lemĂ©rĂ©se Ă©s az adminisztrĂĄciĂł. Ez utĂłbbi munkafĂĄzisban egy kĂŒlön erre a cĂ©lra kĂ©szĂŒlt nyomtatvĂĄnyon rögzĂ­tette az adatokat. A perselyeket ezutĂĄn pĂĄncĂ©lszekrĂ©nybe zĂĄrta, aminek a kulcsĂĄt munkĂĄja vĂ©geztĂ©vel mĂĄsutt leadta. A perselyek mĂ©rĂ©sĂ©rƑl mĂ©g ide kĂ­vĂĄnkozik egy Ă©rdekes adat. Naponta ĂĄtlagosan 160-180 kg kĂ©tforintos lapult a kiszedett perselyekben összesen. A perselyek a pĂĄncĂ©lszekrĂ©nybƑl kerĂŒltek a következƑ fĂĄzisba, a perselybontĂłkhoz.


A perselyek tulajdonkĂ©ppeni bontĂĄsĂĄra, ĂĄltalĂĄban csak a következƑ munkanapon kerĂŒlt sor. Ezt elƑírĂĄs szerint egy nĂ©gytagĂș bizottsĂĄg vĂ©gezte, aminek a tagjai a perselyt leszedƑ kollĂ©gĂĄikkal nem is talĂĄlkoztak. Mivel minden az automatĂĄkhoz tartozĂł persely sorszĂĄmozott volt, Ă©s rejtett biztonsĂĄgi zĂĄrral rendelkezett, amit csak a sajĂĄt, hozzĂĄtartozĂł kulccsal lehet kinyitni, ezĂ©rt ezeket a kulcsokat is kĂŒlön tĂĄroltĂĄk. A bizottsĂĄg a felnyitĂĄs elƑtt Ășjra lemĂ©rt minden perselyt, Ă©s az eredmĂ©nyt Ășjra rögzĂ­tettĂ©k. Csak ezutĂĄn kerĂŒlt sor a plombĂĄk eltĂĄvolĂ­tĂĄsĂĄra Ă©s a perselyek tulajdonkĂ©ppeni felbontĂĄsĂĄra valamint a bevĂ©tel megszĂĄmlĂĄlĂĄsĂĄra Ă©s rögzĂ­tĂ©sĂ©re. Itt aztĂĄn fĂ©ny derĂŒlt arra is, mennyi idegen vagy sĂ©rĂŒlt Ă©rmĂ©t Ă©s egyĂ©b tĂĄrgyat nyeltek el az automatĂĄk. Az utasok lelemĂ©nyessĂ©ge hatĂĄrtalan volt. KĂŒlönfĂ©le fĂ©mkorongok mellett talĂĄltak egĂ©sz kĂŒlönleges darabokat is pĂ©ldĂĄul hĂșsdarĂĄlĂłalĂĄtĂ©tet. Eleinte a szĂĄmlĂĄlĂĄsi folyamat kĂ©zzel folyt, ami hosszĂș ĂłrĂĄkat vett igĂ©nybe, majd ezt a legtöbb helyen gĂ©pesĂ­tettĂ©k. Az itt alkalmazott pĂ©nzszĂĄmolĂł automatĂĄk az idegen tĂĄrgyakat is kĂŒlön gyƱjtöttĂ©k jelentƑsen felgyorsĂ­tva a perselybontĂł bizottsĂĄgok munkĂĄjĂĄt. Ez nem volt lĂ©nyegtelen, mert naponta 14-16 ezer kĂ©tforintosrĂłl volt szĂł. A mĂ©rĂ©s Ă©s szĂĄmlĂĄlĂĄs eredmĂ©nyĂ©t Ă©s a talĂĄlt idegen tĂĄrgyakat gondosan feljegyeztĂ©k. A bizottsĂĄg a fenti munkafolyamatokat perselyenkĂ©nt kĂŒlön-kĂŒlön elvĂ©gezte. A bevĂ©telt a szĂĄmlĂĄlĂĄs utĂĄn kisebb fĂ©mkazettĂĄkban pĂĄncĂ©lszekrĂ©nybe helyeztĂ©k. Ezt naponta elszĂĄllĂ­tottĂĄk a bankba.


A kiĂŒrĂ­tett perselyeket leplombĂĄltĂĄk, visszahelyeztĂ©k a pĂĄncĂ©lszekrĂ©nybe Ă©s a mĂĄsnap reggel indulĂł autĂłbuszok automatĂĄiba mĂĄr az ĂŒres perselyek kerĂŒltek. BehelyezĂ©skor az autĂłbusz menetlevelĂ©n ĂșjbĂłl rögzĂ­tettĂ©k a kocsin a telephelyrƑl kiindulĂĄskor talĂĄlhatĂł automatĂĄk Ă©s perselyek sorszĂĄmĂĄt illetve a bennĂŒk levƑ jegyĂĄllĂĄst.


A bizottsĂĄg ĂĄltal rögzĂ­tett Ă©s a perselyek leszerelĂ©sekor feljegyzett adatok egyeztetĂ©se egy harmadik helyen folyt. Itt azokat összevetettĂ©k, elkönyveltĂ©k a tĂ©nyleges bevĂ©telt Ă©s az eltĂ©rĂ©seket. PĂ©ldĂĄul azt a többletet, amit az automatĂĄk hibĂĄi okoztak, amikor elnyeltĂ©k a pĂ©nzt, de nem adtak Ă©rte jegyet. Vagy azt a hiĂĄnyt, amit a „lelemĂ©nyes” utasok ĂĄltal bedobĂĄlt kĂŒlönfĂ©le kĂ©tforintost helyettesĂ­tƑ tĂĄrgyakĂ©rt az automatĂĄk ĂĄltal kiadott jegyek okoztak.



6. Indul az orosz rulett

KĂ©retik az alcĂ­met komolyan venni, mert az utasnak tĂ©nyleg 50-50% esĂ©lye volt felszĂĄllĂĄskor, hogy ad-e neki jegyet a gĂ©p a pĂ©nzĂ©Ă©rt vagy sem. Ugyanis a korĂĄbban mĂĄr emlĂ­tett elvĂĄrĂĄsokkal szemben a – most mĂĄr mondhatjuk Ă­gy – VolĂĄn ĂĄltal orszĂĄgosan rendszeresĂ­tett jegykiadĂł automatĂĄk nem vĂĄltottĂĄk be a hozzĂĄjuk fƱzött remĂ©nyeket. Gyakorlatilag a felszerelĂ©sĂŒk pillanatĂĄtĂłl az eltĂĄvolĂ­tĂĄsukig ĂĄllandĂł konfliktusforrĂĄst jelentettek mind az utasok, mind a VolĂĄnok szĂĄmĂĄra. JellemzƑen mindenĂŒtt ugyanazokkal a hibajelensĂ©gekkel kĂŒszködtek. Ezek egy rĂ©sze valĂłban visszavezethetƑ volt a gĂ©pek helytelen hasznĂĄlatĂĄra, vagy a nem megfelelƑ papĂ­rminƑsĂ©gre, mĂĄs rĂ©szĂŒk azonban a konstrukciĂł mibenlĂ©tĂ©bƑl fakadt majd az idƑ elƑrehaladtĂĄval a cserealkatrĂ©szek hiĂĄnyĂĄbĂłl.


Gyakorlatilag mĂĄr a tesztidƑszaktĂłl ismertek voltak a problĂ©mĂĄk Ă©s ezek nem is szƱntek meg. EgertƑl Szegedig Ă©s DebrecentƑl Szombathelyig mindenĂŒtt közzĂ©tettĂ©k ilyen vagy olyan mĂłdon az automatĂĄk helyes kezelĂ©sĂ©t, amit ha betartott a tisztelt utas, akkor a berendezĂ©s elvileg adott neki egy jegyet. Bedobom a pĂ©nzt, lenyomom a billentyƱt, letĂ©pem a jegyet. TĂ©nyleg egyszerƱ, igaz? Ennek a folyamatnak azonban minden lĂ©pĂ©sĂ©ben volt egy-egy olyan pont, amit ha nem teljesen jĂłl csinĂĄltak, akkor a gĂ©p megmakacsolta magĂĄt. ElƑször is a kettes bedobĂĄsa utĂĄn meg kellett vĂĄrni, mĂ­g az Ă©rme csörren a perselyben. AztĂĄn a billentyƱt teljesen ĂŒtközĂ©sig le kellett nyomni. VĂ©gĂŒl a szerencsĂ©s esetben elƑbukkanĂł jegyet felfelĂ© hĂșzva volt cĂ©lszerƱ letĂ©pni. Ez a folyamat, ha mindent jĂłl csinĂĄltunk, a hivatalos ĂĄllĂĄspont szerint kb. 3 mĂĄsodperc volt. KĂ©pzeljĂŒk ezt el Ășgy, hogy ĂĄll a hĂĄtunk mögött a többi felszĂĄllni kĂ­vĂĄnĂł, tĂŒrelmetlen, esetleg lökdösƑdƑ utas Ă©s ugye az elƑírĂĄs szerint a buszokon csak elöl van kĂ©t automata. Persze, hogy sietni akar, aki vĂ©gre hozzĂĄfĂ©rt a gĂ©phez. Így hĂĄt mĂĄr nyomja is a billentyƱt, amint a „bĂ©lĂĄst”** bedobta. A gĂ©p meg ugye nem ad jegyet, mert mĂ©g azelƑtt törtĂ©nt a billentyƱnyomĂĄs, hogy az Ă©rme oldotta volna a reteszelĂ©st. Ilyenkor megĂĄllt a tudomĂĄny Ă©s rossz esetben jött a dĂŒh Ă©s az erƑszak vagyis a gĂ©p ĂŒtlegelĂ©se. A delikvens hĂĄta mögött eközben nĂ©hĂĄnyan mĂĄr hangosan tĂŒrelmetlenkednek. AztĂĄn következett az Ășjabb bosszĂșsĂĄg, amikor a következƑ embernek, aki esetleg egy ĂĄrnyalattal szerencsĂ©sebb kezƱ volt, minden tovĂĄbbi nĂ©lkĂŒl kiadta a jegyet a gĂ©p. AztĂĄn a harmadik embernek meg mondjuk megint nem adott jegyet az a frĂĄnya masina, mert az elƑbbi szerencsĂ©s sietsĂ©gĂ©ben Ă©s szerencsĂ©je feletti örömĂ©ben lefelĂ© hĂșzva tĂ©pte le a jegyĂ©t, ezĂĄltal a jegyszalag begyƱrƑdött Ă©s megakadt vagy beszakadt.

automatajegy_0042.JPG

ÖsszegyƱrƑdött, szĂ©tszakadt jegyek


A hivatalos VolĂĄn –állĂĄsfoglalĂĄs szerint, ha az automata nem adott jegyet a bedobott Ă©rme ellenĂ©ben, akkor azt jelezni kellett az autĂłbusz vezetƑjĂ©nek, akinek ilyenkor kötelessĂ©ge volt megkĂ­sĂ©relni a hiba elhĂĄrĂ­tĂĄsĂĄt. Ez, ha sikerĂŒlt is, több perces plusz megĂĄllĂłhelyi tartĂłzkodĂĄst jelentett. PĂ©ldĂĄul a begyƱrƑdött jegyszalagot az ĂŒgyesebb kezƱ sofƑrök egy bicska vagy akĂĄr egy körömreszelƑ segĂ­tsĂ©gĂ©vel ki tudtĂĄk szabadĂ­tani. AztĂĄn persze volt, hogy a jegyszalag minden prĂłbĂĄlkozĂĄs Ă©s jĂłindulat ellenĂ©re is bennmaradt a gĂ©pben. ElƑírĂĄs szerint az elromlott berendezĂ©st a sofƑrnek a buszon levƑ vĂĄszon vagy mƱbƑr zsĂĄkkal le kellett takarni, nehogy az egyszerƱ pĂ©nznyelƑvĂ© vĂĄljon. (Most gondoljunk vissza a tesztidƑszakban vĂĄrt fƑ elƑnyökre!)


AztĂĄn ott volt rengeteg esetben a nem Ă©ppen jĂłhiszemƱ utas, mint a meghibĂĄsodĂĄs elƑidĂ©zƑje. SzĂĄmtalan esetben dobĂĄltak az automatĂĄkba nem megfelelƑ Ă©rmĂ©ket. Vagy egyĂ©b tĂĄrgyakat. KaposvĂĄron egy idƑben rengeteg elakadt automatĂĄban talĂĄltak teljesen egyforma rĂ©zkorongokat, ebbƑl arra következtettek a VolĂĄnnĂĄl, hogy azokat valaki „iparilag” ĂĄllĂ­totta elƑ kifejezetten bliccelĂ©shez. SalgĂłtarjĂĄnban volt egy jegyellenƑr, aki komoly Ă©rmegyƱjtemĂ©nyt hozott össze a bedobĂĄlt kĂŒlönfĂ©le Ă©rmĂ©kbƑl. Ilyen esetben – szintĂ©n a sofƑr – megprĂłbĂĄlhatta kipiszkĂĄlni a rossz Ă©rmĂ©t akĂĄr egy meghajlĂ­tott drĂłttal, ha az mĂ©g a bedobĂł nyĂ­lĂĄsban akadt el Ă©s nem esett le a perselybe. Ha viszont a „hamis” kettes leesett Ă©s gĂ©p mĂ©g jegyet is adott, akkor a bliccelƑ sikeres volt. Ám ha a bedobott rossz pĂ©nz lejjebb akadt el annĂĄl, hogysem kipiszkĂĄlhatĂł lett volna, akkor a gĂ©p a következƑ prĂłbĂĄlkozĂł pĂ©nzĂ©t is elnyelte anĂ©lkĂŒl, hogy jegyet adott volna neki. SzerencsĂ©s volt az, akinek ilyenkor a kezelƑnyĂ­lĂĄsban visszaadta pĂ©nzĂ©t a rossz jegykiadĂł. Arra is volt pĂ©lda, hogy cigarettapapĂ­rral akasztottak meg automatĂĄkat.


Ha egy adott buszon mindkĂ©t automata felmondta a szolgĂĄlatot, akkor a jĂĄrmƱnek ki kellett ĂĄllni a forgalombĂłl – sokszor Ășgy is, hogy nem tudtak helyette tartalĂ©k kocsit beĂĄllĂ­tani. Az olyan vĂ©gĂĄllomĂĄsokon, amik egyben szolgĂĄlati helyek is voltak, a tapasztalatok okĂĄn a VolĂĄnok tartalĂ©k automatĂĄkat helyeztek el. Így ezeken a helyeken lehetƑsĂ©g volt a makacskodĂł szerkezetek lecserĂ©lĂ©sĂ©re. AmĂ­g ez nem törtĂ©nt meg, az adott jĂĄrmƱ nem ĂĄllhatott vissza a forgalomba. Akadt olyan VolĂĄn vĂĄllalat, amely kĂŒlön mobil szerelƑcsapatot tartott fenn az automatĂĄk lecserĂ©lĂ©sĂ©re.


KĂŒlön problĂ©ma volt az automatĂĄk elhelyezkedĂ©se az autĂłbuszokon. Ahogy emlĂ­tettem, eredetileg kĂ©t berendezĂ©s kerĂŒlt a buszokra, mindkettƑ az elsƑ ajtĂł környezetĂ©be telepĂ­tve. Ehhez a fizetƑ utasoknak elöl kellett felszĂĄllni, de nagy tömeg esetĂ©n ez nem mindig volt kivitelezhetƑ. Egyes VolĂĄnoknĂĄl felismerve ezt a helyzetet az egyik automatĂĄt ĂĄtszereltĂ©k a mĂĄsodik ajtĂłhoz. Vagy felszereltek oda egy harmadikat, az elsƑ kettƑt az eredeti helyĂ©n hagyva. Egy-kĂ©t vĂĄrosban mĂ©g a harmadik ajtĂłhoz is elhelyeztek egy gĂ©pet. Így prĂłbĂĄltĂĄk elejĂ©t venni annak, hogy a bliccelƑk arra hivatkozhassanak az ellenƑr elƑtt, hogy a zsĂșfolt jĂĄrmƱvön egyszerƱen nem fĂ©rtek oda az automatĂĄhoz. A VolĂĄn hivatalos ĂĄllĂĄspontja szerint a 2 vagy 3 automata kĂ©tszer-hĂĄromszor annyi lehetƑsĂ©get jelentett a jegyvĂĄsĂĄrlĂĄsra, mint korĂĄbban az egy fƑ kalauz.


IdƑ közben kialakult egy elƑre egyĂĄltalĂĄn nem vĂĄrt problĂ©ma, nevezetesen az, hogy az utasok kifogytak a kettesekbƑl. MĂ©g az automatĂĄk kĂ­sĂ©rleti szakaszban voltak, amikor a VolĂĄn Tröszt egyik fĆ‘Ă©rve az volt az alternatĂ­vakĂ©nt elƑhozott jegylyukasztĂłs mĂłdszerrel szemben, hogy nem elvĂĄrhatĂł az emberektƑl, hogy ĂĄllandĂłan legyen nĂĄluk jegy. Azt azonban igenis elvĂĄrtĂĄk, hogy ĂĄllandĂłan legyen nĂĄluk kĂ©tforintos. ÖkölszabĂĄly Ă©s elƑírĂĄs volt ugyanis, hogy a gĂ©pkocsivezetƑ nem vĂĄlt pĂ©nzt. HĂĄt egy idƑ utĂĄn fogyni kezdtek mindenĂŒtt a kettesek. Ugyanis mindenki tartalĂ©kolni kezdte az Ă©rmĂ©ket. A buszmegĂĄllĂłban az ĂșjsĂĄgos nem vĂĄltott kettesre mĂĄs pĂ©nzt, mert azt a jĂł vevƑinek tartogatta. UgyanĂ­gy a presszĂłban, Ă©lelmiszerboltban, stb. Voltak vĂĄrosok, ahol egy idƑ utĂĄn a helyi VolĂĄn a helyi TakarĂ©kot, az OTP-t, esetleg az MNB helyi fiĂłkjĂĄt kĂ©rte, hogy gyƱjtsĂ©k a kĂ©tforintosokat, hogy az emberek tudjanak nĂĄluk vĂĄltani. SƑt a volĂĄnos pĂ©nztĂĄrakban, vĂ©gĂĄllomĂĄsi szolgĂĄlati helyeken is lehetƑsĂ©get teremtettek pĂ©nzvĂĄltĂĄsra. Mindezt ugyancsak azĂ©rt, hogy a bliccelƑk ne hivatkozhassanak az ellenƑrnek arra, hogy nem volt kĂ©tforintos Ă©rmĂ©jĂŒk.

automatajegy_0062.JPG

Az emberek kifogytak a kétforintosokból.


Ha mĂĄr többször emlĂ­tettem az ellenƑröket, akkor pĂĄr mondatban foglalkozzunk azzal is, milyen problĂ©mĂĄk adĂłdtak az Ƒ jelenlĂ©tĂŒkbƑl. Mikor is volt egyĂĄltalĂĄn problĂ©ma a jelenlĂ©tĂŒk? A tudatos bliccelƑ ugye eleve szĂĄmĂ­thatott egy esetleges lebukĂĄsra, tehĂĄt szĂĄmĂĄra nem volt teljesen vĂĄratlan az ellenƑr. Ha viszont valaki bedobta a kettes, esetleg többször is prĂłbĂĄlkozott Ă©s mĂ©gsem kapott jegyet, akkor kĂ©t dolgot tehetett. Vagy szĂłlt a sofƑrnek esetleg az utastĂĄrsaknak is – ez utĂłbbi esetĂ©n megelƑzhetƑ volt, hogy az utĂĄna következƑk is feleslegesen bedobĂĄljĂĄk a pĂ©nzĂŒket -, vagy ijedten hallgatott Ă©s prĂłbĂĄlta megĂșszni a dolgot. Ez viszont nem mindig sikerĂŒlt. ÁltalĂĄban Ă©pp ilyenkor jöttek az ellenƑrök. És kezdƑdhetett a magyarĂĄzkodĂĄs. FƑleg, ha az ellenƑr is kiprĂłbĂĄlta a gĂ©pet Ă©s ne adj isten, neki meg adott jegyet. Ilyenkor a sofƑr vagy az utastĂĄrsak persze tanĂșsĂ­thattĂĄk, hogy a „bliccelƑ” valĂłjĂĄban az automata hibĂĄjĂĄbĂłl nem jutott jegyhez a pĂ©nze ellenĂ©ben. Ezt szerencsĂ©s esetben el is fogadtĂĄk, de nem mindig. Pedig nem volt mindegy egy 2 forintba kerĂŒlƑ menetjegy helyett egy 50 forintos bĂŒntetĂ©st fizetni.

automatajegy_0032.JPG

KĂ©t forint vagy ötven – nem mindegy, mennyibe kerĂŒl egy utazĂĄs


Ha valaki veszi a fĂĄradtsĂĄgot Ă©s vĂ©gigböngĂ©szi a korabeli helyi lapokat, megszĂĄmlĂĄlhatatlan esetet talĂĄl a VolĂĄnok jegykiadĂł automatĂĄival kapcsolatban. Az elsƑ Ă©vekben viszont minden utaspanasz falra hĂĄnyt borsĂł volt. A VolĂĄn mivel tetemes összeget fizetett Ă©rtĂŒk, ragaszkodott az automatĂĄkhoz Ă©s körmeszakadtĂĄig ahhoz a vĂ©lemĂ©nyĂ©hez tartotta magĂĄt, hogy az utasok nem tartjĂĄk be a kezelĂ©si utasĂ­tĂĄst, ez minden bajnak az oka. AztĂĄn elƑször csak nĂ©hĂĄny helyen, kĂ©sƑbb egyre több vĂĄrosban elkezdett puhulni ez az ĂĄllĂĄspont, egyre gyakrabban ismertĂ©k el Ă­gy vagy Ășgy, hogy tĂ©nyleg nem teljesen jĂłk a szovjet ipar remekei. FƑleg, hogy az Ă©vek elƑrehaladtĂĄval a meglevƑ automata mennyisĂ©g teljesen elhasznĂĄlĂłdott. MĂĄr nem volt szĂŒksĂ©g az utasok bĂ©nĂĄzĂĄsĂĄra, vagy szĂĄndĂ©kos cselekedeteire, anĂ©lkĂŒl is egyre-mĂĄsra vĂĄltak mƱködĂ©skĂ©ptelennĂ© az automatĂĄk. Lassan mĂĄr javĂ­tani sem lehetett Ƒket, mert a pĂłtalkatrĂ©szek behozatala is elapadt. Mind több vĂĄrosban vetƑdött fel, hogy ezeket a rossz, az utasnak Ă©s a VolĂĄnoknak egyarĂĄnt komoly anyagi kĂĄrt okozĂł masinĂĄkat ki kellene selejtezni Ă©s helyettĂŒk a tanĂĄcsi közlekedĂ©si vĂĄllalatok ĂĄltal gond nĂ©lkĂŒl hasznĂĄlt jegylyukasztĂłs mĂłdszerre kellene inkĂĄbb ĂĄtĂĄllni. Ha visszaemlĂ©kszĂŒnk, emlĂ­tettem, hogy pĂ©ldĂĄul Szegeden ezt az ötletet mĂĄr a kĂ­sĂ©rleti idƑszakban Ă©s az automatĂĄk felszerelĂ©se utĂĄn egy hĂłnappal is felvetettĂ©k a helyi sajtĂłban. Hiszen rengetegen fizettek bĂŒntetĂ©st olyankor, ha az ellenƑr nem fogadta el a magyarĂĄzatukat, mert neki valamilyen csoda folytĂĄn adott jegyet az addig nem mƱködƑ berendezĂ©s. És persze ennek a fordĂ­tottja is elƑfordult, nevezetesen, hogy akĂĄr egy egĂ©sz busznyi ember ingyen utazott, mert az elsƑ pĂłrul jĂĄrtak figyelmeztettĂ©k az utĂĄnuk jövƑket, hogy rossz az automata, csak elnyeli a pĂ©nzĂŒket. Így Ƒk mĂĄr eleve nem is prĂłbĂĄlkoztak. LehetetlensĂ©g megbecsĂŒlni, kinĂ©l keletkezett több kĂĄr.


* KISZ – Kommunista IfjĂșsĂĄgi SzövetsĂ©g, a korabeli ĂĄllampĂĄrt, az MSZMP ifjĂșsĂĄgi szervezete

** A korabeli réz kétforintos közkeletƱ beceneve volt a bélås.


> > > A harmadik (utolsĂł) rĂ©sz ide kattintva Ă©rhetƑ el. < < <



481 megtekintés0 hozzåszólås

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page