top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Táblák, matricák, tájékoztatók buszokon | 1. rész

Frissítve: 2020. nov. 17.

Az Indoház Online felületén megjelent blogbejegyzés remek ötletet adott, hogy egy jó mélyet merítve az albumjaim között összeszedjek én is néhány jellegzetes, vagy kevésbé jellegzetes tájékoztató táblát, feliratot, cégjelölést, egyéb matricát, amely a buszokon megtalálható (volt).


Így hosszas albumtúrást követően - a teljesség igénye nélkül - némiképpen tematikusan haladva, először a buszok külső felületén megtalálható matricákat veszem sorra. Sem a gyártó, sem az üzemeltető cég nem volt kritérium, így igazából egy hatalmas egyveleg lesz látható a továbbiakban az országban futó buszok külső felületén elhelyezett táblákról, matricákról - bár döntően a budapesti járművek lesznek a főszereplők.


Ahogy minden iparág, úgy a nyomdaipar is jelentős átalakuláson ment át az elmúlt egy-két évtizedben. Míg néhány évtizede még elképzelhetetlen volt, hogy klórpapírra színes, nagyszámban előállított matricákat készítsenek (és ezeket helyettesítették akkoriban alumíniumtáblákkal), addig ez ma már teljesen megszokott, bárki rendelhet magának ötezer matricát tetszőleges színösszeállítással.


Amit az ihletet adó cikkből hiányoltam:

  • helyszínek (ezt részint megértem, hogy a Szerző nem akart visszaélni a fotózást lehetővé tevő egyének jóindulatával, illetve csak néhány esetben érdekelt volna - pl. AZH-107);

  • a matrica/felirat/tábla melyik buszban volt fellelhető (típus, rendszám - már ahol nem derült ki egyértelműen). 

Így igyekeztem ezekkel kiegészítve közzétenni az egyes képeket lentebb. A továbbiakban pedig...logók, matricák, feliratok, tájékoztatók és márkajelzéseké a terep - képekben.

Ikarus 386-os hátfalán elhelyezett Ikarus és Rába logó. Alba Volán, EWS-934.


Maradva a hátfalaknál: a nosztalgia 412-es 2017-ben megmosolyogtató szövegezése a hátfalról. Azt hiszem, egyértelmű, melyik autóbuszon látható a felirat. Egyébként eredetileg nem zöld színű volt a felirat...? Vagy csak a 005-ön volt olyan?


Szintén 412-es hátfal: a kétezres évek elején még üzemelő GJSz Kft. billogja az egyiken - BPI-013.


Még mindig hátfalak: DAF Diesel táblácska egy 415-ösön (BPI-366).


És Rába D10 Euro II egy 435-ösön. Ez ritkábban fellelhető tábla, mint az előbbi. Emlékeim szerint az 50 darab, 1998-ban újjászületett 7-173-as gyors 280-asok is megkapták a hátfalukra...az alany pedig BPO-537.


Még mindig hátfalak: Allison sebességváltó "reklámja" egy 435-ösön, méghozzá DUA-460-on.


Maradva a cégjelzéseknél, de immáron oldalfalakon nézelődve: egy 350-esen (DUH-871) található, már színes, és az 1992 utáni Ikarus-logó.


Az előbbi "analóg" kivitelben, egy 415-ösön (MEZ-272).


Az ajtónyitó gombokra felhívó matricák talán a legjelentősebbek egy busz oldalán. Itt a 435-ösökre még gyárilag felkerült (!) darabot láthatjuk, 16 évvel a gyártás után is meglepően jó állapotban. Érdekes, hogy ma az utastérben (=védettebb helyen) pár hét alatt kifakulnak/leperegnek a nyomatok. BPI-934 az alany.


A 2009/2010-ben nagyobb darabszámban megújult 435-ösök az Autó Univerzálnál ezt a matricát kapták meg egységesen kívülre (illetve belül is minden DekoRichter nyomat volt). Itt épp BPI-173-on.


Még mindig 400-as, ezúttal egy 412-es (BPI-037) szintén gyári (!) ajtónyitót "promotáló" matricája. A képen látható nyomat itt is több, mint egy évtizedes.


Persze a 412-esekre is ráfért a felújítás akkoriban, ezek többsége Székesfehérvárra vándorolt megújulni. Az IK Járműtechnikánál igyekeztek az eredetire hajazó matricákat felhelyezni. BPI-050-en volt így megtekinthető.


Megfakult BKV Plusz, ajtónyitó, dohányozni tilos. Ikarus 412, BPI-034.


A bejegyzés készítésekor legfrissebb irányzat: szuper, hogy kétnyelvű, de komolyan, kisebb és kevésbé látványos már nem is lehetne. Gyanítom, hogy nem külső használatra készült eredetileg, de ez volt épp kéznél. Újragondolt Ikarus 412-es, NAY-271.


Egy méretesebb, látványosabb változata az előzőnek. Többnyire ez kerül minden járműre 2013. óta. Kiugró módon nem Ikarus, hanem MAN Lion's City, MRP-062. Még a jármű menetiránya is kiderül a képről...


Mindig is megmosolyogtatott a különféle-fajta feliratok angol fordítása: Emergency - vésznyitó. Nem mondhatjuk, hogy tükörfordítás lenne...egy 412-es ajtó melletti, külső vésznyitóját láthatjuk. BPI-037.


Egy meglehetősen koros "tojáslogó" egy fővárosi 435-ösön. BPI-938-on konzerválódott ilyen szépen.


A jól ismert matrica a buszok ablakából, mely a '90-es évek második felében bevezetett rendre utalt. A kezdeményezés rövid idő alatt hamvába halt. Ikarus 260, rendszámot nem tudok sajnos.


És az előzőnek egy "modernkori", de nem teljes értékű megfelelője. Ikarus 260 szintén, rendszám nem ismert.


A 412-esek voltak az első alacsony padlós autóbuszok a Fővárosban, ezt hivatott hirdetni a homlokfalon elhelyezett látványos narancssárga alapú piktogram. Mely sajnos a korhű nosztalgia darabra nem került fel. BPI-029 homlokfalán húzta aránylag sokáig épségben.



641 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page