top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Troli garázs nyílt nap (2015)

Frissítve: 2020. nov. 18.

A különböző, BKV Zrt. által szervezett nyílt napok közül a trolis az, amely már évek óta (szinte) mindig megrendezésre kerül, és az időpont sem szokott nagy meglepetést tartogatni: mindig szeptember végén. Idén sem történt másképp, a 100 éves budapesti buszközlekedés keretében szervezett nyílt napok sorába bevonták a trolitelepet is, hiszen ők is üzemeltetnek autóbuszokat. 


A legnagyobb érdeklődés - érthető módon - a közvetlenül a bejárat mellé kiállított két új Škoda-Solaris-t övezte, a gyerekek sorban álltak, hogy pár pillanat erejéig a trolibusz-vezető szeméből láthassák a világot. Én inkább az utastér szemrevételezésével voltam elfoglalva, mely mindenképpen hagy némi kívánnivalót maga után - attól eltekintve, hogy örülök, hogy végre-valahára új trolibuszokat is üzembe helyeznek, közel tíz évvel az előző ilyen esemény után.

Az utastere röviden hasonlóan írható le, mint az elmúlt években beszerzett autóbuszok többségének: nincs olyan állóhely, ahol az ember ne lenne útban (feltételezve, hogy nem két tucat ember van összesen a járművön). Én mindenképpen kevesebb ülőhellyel rendeltem volna. De utasforgalomba állításukat követően tervezek egy "élesben" tesztet írni róluk.

Továbbhaladva a garázs belsőbb részei felé elsőként a kiállított Solaris-ok mögötti Ikarus 280-as keltette fel figyelmem: egy terepasztal van benne "elrejtve", már több nyílt napon is megfordultak vele. A mosó előtt pedig a BKV Zrt. lőpavilon-kialakítású Ikarus 280-asa várta az érdeklődőket.

LGX-162 a "terepasztal-busz".


Következő állomás a szedőpakolás volt. Bárki, aki érez magában elég akaraterőt, kipróbálhatja, milyen, amikor a trolibusz-vezetők maguk teszik fel az áramszedőket a munkavezetékre egy erre alkalmas rúddal. Különösebb erőszükségletet nem igényel, mintsem inkább finom(abb) kézmozdulatokat a csúszófej irányba állításakor.

Tovább sétálva a kiállított járműveket lehetett kívül-belül szemügyre venni: Ikarus 60T + pótkocsi, ZiU-5, Ikarus 280T, Ikarus 280.40A, Ikarus 263.10, valamint két, felsővezeték-karbantartó járművet. A sort a baba-mama troli zárta, az Ikarus 411-es képében, illetve mögötte a szemfülesek felfedezhették az Ikarus 412.GT-t is, melyből a másik példány a csarnokban megtekinthető volt belülről is. A kiállított járművekkel szemközt volt a statikus járműmentés bemutató, két vontatóval, valamint a garázs két "csacsijával". 

A nyílt napok szokásához híven lehetett nagyvasat vezetni, melyre előzetesen regisztrálni kellett érvényes B-kategóriás jogosítvánnyal. Ezt követően lehetett beülni egy Ganz-Solaris 12-es vagy egy Ikarus 412.81-es kormánya mögé nagyjából 150 méter erejéig.

Külön kiemelendőnek tartom a "trolikerítést", melyet a telephely észak-nyugati felében hoztak létre a vadonatúj Škoda-Solaris-okból (és nagyon látványos volt).

És végül, de nem utolsósorban: 2 darab ZiU-9B és egy Ikarus 260T végezte a különjárati utasszállítást a nyílt napra, 15 percenkénti indulással, Puskás Ferenc stadiontól.



Ezúton is köszönet illeti a szervezőket és a lebonyolítókat egyaránt a nyílt nap létrejöttéért!

124 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page