top of page
  • Szerző képeAron Sonfalvi

Fehéredő 'fehérvár

Frissítve: 2020. nov. 17.

Székesfehérváron az elmúlt fél évben látványosan átalakult a KNyKK Zrt. helyi járműparkja, lepasszolták az Ikarusok többségét a környező üzemegységeknek (435-ös Dunaújvárosba, 263-asok és 283-as Tatabányára, 280-asok Dunaújvárosba és a korábbi Vértes Volán területeire), köszönhetően a legutóbbi használt Citaro-beszerzésnek.

Túlnyomóan Citaro, de csúcsidőben még előfordul 280-as is.


Mindezeket pedig augusztus 1-én követte egy újabb „hullám”, a VT-Arriva újabb szeletet vett ki üzemeltetés tekintetében a helyi közlekedésből, jelesül a 20-as és 23-as vonalakat, korábban Budapesten használt Alfa Localókkal. Ez inkább a KNyKK Zrt-nek jelent (szerintem) könnyebbséget a kocsikiadás terén, ugyanis KNyKK-s Localókat váltottak az Arrivás Localók, így az utazóközönség a járművek színén túl nem sokat észlelt az egész procedúrából. A futatott buszokat ugyanis fokozatosan fehérre fényezik/fényezték át, bár egy hónappal az átvétel után is előfordul még sötétkék a kiadott gépek között. A Localók további használatának megoldása mindenesetre örömteli, bár sosem szerepelt a típus a kedvenceim között, azért mégis luxusnak éreztem, hogy a Berényi úti telephelyen válnak az enyészetté az egyébként jó állapotú LE buszok. Mindenképpen díjazandó, hogy nem szürke-kéken fognak közlekedni, bár a telifehértől már nincs is olyan messze a helyis fényezési minta (sem).

Székesfehérváron a VT-Arriva Kft. által használt járművek állapota tökéletes példa arra, hogy mi is az a „megrendelői elvárás”. Míg Budapesten már apróbb hibánál is kötbér "a jutalom" az alvállalkozónak (rosszabb esetben a járművet is kiállítják a forgalomból), addig a Fejér megyei megyeszékhelyen az alvállalkozó 18-19 éves, mind esztétikailag, mind műszakilag erősen kifogásolható állapotú járművekkel szállítja az utasokat – legalábbis a még 2010-ben átvett, 26/26A vonalakon. A legkirívóbb (finoman szólva) a színe alapján Budapestre szánt (?) NG272-es volt, mely végül szintén itt kötött ki, de igen rövid ideig közlekedett.


Ezt a kissé leharcolt sárga MAN NG272-es flottát dobták most fel – szintén augusztus elején – egy használtan vásárolt fehér NG313-assal, mely életkorát tekintve nem jelentős előrelépés, de megjelenése mindenképpen jóval igényesebb, illetve legalább nem viszi magával meddőteherként a klímaberendezést, mint a sárga társai.

"Kocka MAN"-ek vs. C80.


ex-EVAG Essen, 2010 óta pedig VT-Transman/-Arriva Székesfehérvár. És egyre szaporodó igénytelen javítások a külsőn.


Egy újabb eltérő színű karosszéria elem. Ettől még üzemképes, csak városképet rombol.


Az "új" busz a 26/26A-n, az 1997-es évjáratú NG313-as.


Volvo, MAN, Mercedes, Ikarus a Jancsáron.


Nem ez az NG313-as az első, a városban egyedinek számító csuklós: szintén a VT-Arriva által 2015 májusában néhány hét erejéig egy ex-grazi MB O405GN közlekedett a 26/26A vonalakon – vélhetően az egyik NG272-es üzemképtelensége miatt.

Megjegyzés [2018.01.02.]: mind a fehér NG313-ast, mind pedig az ex-grazi csuklóst bérelték egy Pest megyei cégtől, nagyjából egy év után a fehér csuklós (is) távozott a városból.



320 megtekintés0 hozzászólás

Kapcsolódó bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page